به گزارش خبرگزاری شبستان از فارس، در دنیای امروز، سلامت بینایی بهعنوان یکی از ارکان اساسی زندگی انسانها مطرح است و نادیده گرفتن آن میتواند پیامدهای جبرانناپذیری بهدنبال داشته باشد. از این رو، پیشگیری از مشکلات بینایی، به ویژه در سنین کودکی، از اهمیت ویژهای برخوردار است. تنبلی چشم که در اصطلاح پزشکی به «آمبلیوپی» شناخته میشود، یکی از مشکلات شایع و در عین حال قابل پیشگیری در کودکان است که در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع، میتواند به کاهش دائمی دید منجر شود. این بیماری با داشتن دورههای پنهان، در بیشتر موارد بدون علامت است و بنابراین تشخیص زودهنگام آن در حفظ سلامت بینایی کودکان امری حیاتی محسوب میشود.
در این راستا، گروههای جهادی بهعنوان یکی از نهادهای تأثیرگذار در ارائه خدمات بهداشتی و درمانی در مناطق محروم و کمبرخوردار، نقشی بیبدیل ایفا میکنند. بدون شک یکی از موثرترین شیوههای کمک به ارتقای سلامت در این مناطق، حرکتهای جهادی است که بهویژه در ارائه خدمات پزشکی به کودکان نقش پررنگی دارند. خدمات بهداشتی که شاید در شهرهای بزرگ در دسترس باشند، در مناطق محروم بهطور معمول در دسترس نیستند و این امر منجر به عدم شناسایی بسیاری از مشکلات سلامت، از جمله تنبلی چشم، میشود.
در چنین شرایطی، گروههای جهادی با ایجاد پلهای ارتباطی میان نظام سلامت و اقشار محروم جامعه، علاوه بر تأمین خدمات درمانی، آگاهی بخشی و آموزشهای لازم را در مورد پیشگیری از بیماریها بهویژه در زمینه سلامت بینایی به خانوادهها منتقل میکنند. اقدامات جهادی در زمینه پیشگیری از تنبلی چشم، علاوه بر آنکه به نجات و بهبود کیفیت زندگی کودکان کمک میکند، مسیر را برای ارتقای سلامت عمومی در این مناطق هموار میسازد.
یکی از پروژههای موفق در این زمینه، طرحهای پایش بینایی کودکان است که بهویژه در مناطق محروم اجرا میشود. این طرحها که بهطور داوطلبانه و از طریق گروههای جهادی به اجرا درمیآید، توانسته است تا حد زیادی مشکل عدم دسترسی به خدمات بهداشتی در این مناطق را برطرف کند و سلامت بینایی بسیاری از کودکان را که پیشتر از تشخیص دیرهنگام رنج میبردند، بهبود بخشد.
کار جهادی در عرصه سلامت بینایی کودکان
مدیر گروه بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز با تأکید بر این مسئله میگوید: «سلامت بینایی یکی از مهمترین نعمتهای الهی در رشد و تکامل است»، فریبا مرادی اردکانی،اضافه میکند که «تنبلی چشم یکی از شایعترین علل کاهش دید قابل پیشگیری در دهه نخست زندگی است و میزان شیوع آن از ۲ تا ۵ درصد در ایران و کشورهای مختلف گزارش شده است».
این آمار نشان میدهد که بیماریهایی مانند تنبلی چشم میتواند بر کیفیت زندگی کودکان تأثیر منفی بگذارد و در صورت عدم پیشگیری و درمان به موقع، میتواند عواقب جبرانناپذیری برای نسل آینده داشته باشد. از این رو، اقدامات پیشگیرانه و شناسایی زودهنگام این مشکلات در سنین پایین امری حیاتی بهنظر میرسد. مرادی اردکانی به یکی از مهمترین اهداف طرحهای اجرا شده در این زمینه اشاره میکند و میگوید: «یکی از اهداف این طرح شناسایی زودهنگام مشکلات بینایی است»، و در این راستا تأکید دارد که «چشم تمامی کودکان باید حداقل در سنین ۳ تا ۶ سالگی دست کم سالی یکبار، پیش از دبستان پایش شود».
کار جهادی؛ پاسخی به کمبودها در مناطق محروم
در حالی که ارائه خدمات بهداشتی و درمانی در بسیاری از مناطق کشور در دسترس است، مناطق محروم همچنان با کمبود امکانات پزشکی و درمانی مواجه هستند. اینجاست که گروههای جهادی، بهویژه در زمینه سلامت، نقشی بیبدیل ایفا میکنند. گروههای جهادی با ورود به این مناطق و انجام خدمات پزشکی بهطور رایگان، توانستهاند گامهای مؤثری در رفع مشکلات بهداشتی و درمانی بردارند. در این زمینه، مرادی اردکانی به خدمات جهادی انجام شده اشاره میکند و میگوید: «تاکنون ۱۳۵ ویزیت چشمپزشکی و ۷۵ ویزیت بیناییسنجی توسط یک گروه جهادی انجام شده است»، که این امر نشان از اهمیت و اثرگذاری این اقدامها در مناطق محروم دارد. وی ادامه میدهد که این خدمات «در مناطق محروم و کمبرخوردار ادامه خواهد یافت تا به بهبود کیفیت زندگی در مناطق کم برخوردار کمک کنیم».
این نوع اقدامات برای بهبود وضعیت سلامت فیزیکی کودکان و ارتقای سطح آگاهی خانوادهها در زمینه پیشگیری از بیماریهای چشم نیز بسیار موثر است. بسیاری از مشکلات بینایی کودکان ناشناخته باقی میماند زیرا خانوادهها به علت کمبود اطلاعات، نمیتوانند تشخیص دهند که فرزندشان از اختلالات بینایی رنج میبرد.
تأثیر برنامههای پیشگیری در بهبود سلامت عمومی
با اجرای این طرحها، امید به تغییر وضعیت سلامت در مناطق محروم بهویژه در بخش سلامت بینایی بیشتر میشود. گروههای جهادی با بهرهبرداری از ظرفیتهای موجود، به ارائه خدمات بهداشتی در سطحی گسترده و مؤثر پرداختهاند و این روند امیدها را برای بهبود وضعیت سلامت در این مناطق زنده نگه داشته است. مرادی اردکانی نیز با ابراز خرسندی از نتایج این طرحها میگوید: «با اجرای اینگونه برنامهها، گامی موثر در ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به مناطق کم برخوردار برداشته میشود». وی همچنین اظهار امیدواری میکند که این برنامهها ادامه پیدا کرده و در آیندهای نزدیک، مشکلات بهداشتی و درمانی در این مناطق به حداقل برسد.
طرحهای جهادی در زمینه پیشگیری از تنبلی چشم در کودکان، گامی مؤثر در بهبود کیفیت زندگی کودکان محروم و باعث ارتقای سطح آگاهی در جامعه و خانوادهها میشود. با توجه به کمبود امکانات در مناطق محروم، چنین طرحهایی میتوانند تفاوت بزرگی در بهبود سلامت عمومی ایجاد کنند. ادامه و گسترش چنین برنامههایی در سراسر استان، بهویژه در مناطق کمبرخوردار، ضروری است.
نظر شما