نقش موثر «سعید حبیبا» در ترسیم سیمای مدرن از رشته حقوق

در جریان برگزاری آیین نکوداشت «سعید حبیبا» استاد برجسته حقوق دانشگاه تهران؛ پژوهشگران حاضر در این آیین بر نقش موثر او در ترسیم سیمای مدرن از رشته حقوق تاکید کردند.

به گزارش گروه دین و اندیشه خبرگزاری شبستان: آیین نکوداشت «سعید حبیبا» استاد برجسته حقوق دانشگاه تهران به همت انجمن آثار و مفاخر فرهنگی با همکاری دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران با حضور جمع زیادی از مدیران ارشد آموزش عالی، استادانِ دانشگاه های سراسر کشور و دانشجویان رشته حقوق در تالار اجتماعات شهید مطهری(ره) انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار شد.

«محمود شالویی» طی سخنانی در این آیین اظهار کرد: انجمن، قدیمی ترین نهاد فرهنگی کشور است که از بدو تأسیس تاکنون اقدامات و فعالیت های مختلفی را برای معرفی بیشتر و بهتر مفاخر و مشاهیر ایران انجام داده است.

رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ادامه داد: اگر انجمن آرامگاه حافظ یا بنای آرامگاه سعدی را فراهم نمی کرد، امروز شاید تعداد کمتری از عموم مردم با قله های زبان و ادب فارسی آشنایی پیدا می کردند.  

مشاور وزیر فرهنگ افزود: پرواضح است که معرفی مفاخر کار مهم و ارزنده ای است و ما در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی همچنان میزبان اکرام و تکریم بزرگان، مشاهیر و مفاخر ایران عزیز هستیم، چرا که آحاد ملت، خاصه جوانان و نسل های جدید بیش از گذشته نیازمند به آشنایی و پیوند با میراث عظیم علمی، فرهنگی، حکمی و ادبیِ ایران اسلامی اند.  

مشاور وزیر فرهنگ تأکید کرد: اگر مردم مفاخر خود را بشناسند، به سراغ دیگر الگوها نخواهند رفت. امروز در میان ما چهره های فراوانی هستند که برخی از آن ها آشنا و برخی نا آشنایند؛ به عنوان نمونه، دکتر حبیبا از جمله مفاخری است که جامعه دانشگاهی و علاقه مندان به رشته حقوق به خوبی ایشان را می شناسند، اما غالب مردم از این آشنایی بهره مند نیستند. بنابراین وظیفه ماست که معرفی شخصیت علمی، فرهنگی و دانشگاهی ایشان را در عهده همت خویش درآوریم تا ایرانیان بیشتر و بهتر با استادانی چون ایشان آشنا شوند.

رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در پایان سخنان خود با اشاره به فعالیت مشترک انجمن و وزارت آموزش و پرورش در معرفی مفاخر ایران در کتب درسی، اظهار کرد: انجمن با همکاری وزارت آموزش و پرورش در تلاش است که از طریق ارائه محتوای علمیِ ساده و روان در کتب درسی، دانش آموزان و نونهالان آیندهِ ساز ایران عزیز را با بزرگان کشور آشنا کند. چه بسیار اند مفاخری که در گوشه و کنار کشور بروز و ظهوری ندارند و خیلی ها، آن ها را نمی شناسند. از اینرو باید تلاش شود که این بزرگان مورد اجلال و تجلیل قرار بگیرند.

مفاخر ایران؛ بهینه ساز مسائل و مشکلات جامعه
در ادامه آیین، نماینده وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، پیام وزیر به این رویداد را قرائت کرد و پس از آن «ابراهیم متقی» رئیس دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران طی سخنانی اظهار کرد: این دانشگاه از گذشته تا امروز شاهد حضور بزرگان عرصه فکر و فرهنگ بوده است که خوشبختانه این میراث به استادانی چون دکتر سعید حبیبا نیز انتقال پیدا کرده است.

وی افزود: استاد سعید حبیبا دانشجویان فراوانی را تربیت و پرورش داده است که امروز برخی از آنان، در کسوت استادی دانشگاه، مشغول به تدریس، پژوهش و تحقیق اند.

رییس دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران در بخش دیگری از سخنان خود تأکید کرد: مفاخر و مشاهیر ایران؛ عام گرا، ارتقا دهنده و بهینه ساز مسائل و مشکلات جامعه اند. از اینرو، توجه به بزرگان و میراث علمی آنان و بسط و گسترش اندیشه و آثار این چهره ها، می تواند نتایج قابل توجهی در ارتقای کمی و کیفی جامعه، دانشگاه ها و به طور کلی سپهر علمی و فرهنگی کشور ایفا کند.

استاد حبیبا؛ موسس رشته حقوق مالکیت فکری در ایران 

در ادامه «عباس شیری» نیز طی سخنانی دراین مراسم گفت: استاد سعید حبیبا موسس رشته حقوق مالکیت فکری در ایران است، رشته ای که از جمله گرایش های تخصصی و تأثیرگذار در علم حقوق به شمار می رود.

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران افزود: در اینکه علم، جنبه فضیلت دارد، هیچ شکی وجود ندارد، با این حال، عالمانی که جنبه اخلاقی آنان پررنگ و قابل توجه است، تأثیرگذاری بیشتر در جامعه، دانشگاه و عرصه فکر و فرهنگ دارند که خوشبختانه دکتر حبیبا از جمله این استادان و عالمان است.

وی تصریح کرد: به عنوان کسی که بیش از سی سال است با دکتر حبیبا آشنایی و ارتباط دارم، شهادت می دهم که ایشان استادی به تمامی اخلاقی است و همگان، خاصه استادان و دانشجویان دانشگاه ها، شیفته شخصیت اخلاقی، سلوک فرهنگی و مقام استادی ایشان هستند.

استادی سختکوش و خستگی‌ناپذیر

همچنین «زهرا شاکری» به عنوان یکی دیگر از سخنرانان این نشست در توصیف استاد حبیبا اظهار کرد: او استادی سختکوش و خستگی ناپذیر، با درایت و عطوفت، فرمانده ای با شهامت، دارای حسن خلق و نقطه اتکا و قابل اعتماد برای حل چالش ها و شکیبا در برابر مشکلات.  

معاون پژوهشی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران ادامه داد: استاد حبیبا چهره ای است که توسعه علمی و دانشگاهی حقوق مالکیت فکری در ایران به وی مدیون است. کوشش های ایشان و شاگردانشان، جامعه دانشگاهیِ حقوقی ایران را به این درک رساند که این گرایش یک تخصص ضروری و الزامی برای آموزش، پژوهش و توسعه کشور است. حقوق مالکیت فکری، یک گرایش بین رشته ای و فرارشته ای مستقل است و به متخصصان ویژه خود نیاز دارد. در سایر دانشگاه ها این گرایش خط علمی اصلی اساتید نیست، اما در دانشگاه تهران هست.

وی اظهار کرد: دکتر حبیبا یکی از چهره هایی است که در ترسیم سیمای مدرن از رشته حقوق نقش برجسته ای را ایفا کرده است. در سالهای اخیر بارها شاهد بودم که دانشجویان جوان رشته حقوق بیان می کنند، حقوق مالکیت فکری، نگاه ما را به  رشته حقوق تغییر داد و انگیزه ای است برای ادامه فعالیت های علمی و پژوهشی.

دانشگاه؛ خانه دوم حبیبا
«عباس کریمی» نیز در این مراسم به ایراد سخن پرداخت و گفت: اگر می خواهیم جوانان ما، راه علم و دانش آموزی را انتخاب کنند و از الگوهای برتر ایران تبعیت نمایند، باید به تکریم مفاخر ایران اهتمام ویژه داشته باشیم که خوشبختانه انجمن آثار و مفاخر فرهنگی به این مهم توجه فراوان دارد.

رئیس سابق دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران در بخش دیگری از سخنان خود گفت: رشته حقوق مالکیت فکری به دکتر سعید حبیبا مدیون است. ایشان شخصیتی مسئولیت پذیر است که هیچ گاه مسئولیت گریز نبوده و در عرصه هایی که وارد شده است، در بالاترین سطح ممکن منشا اثر بوده است.

وی تأکید کرد: استاد حبیبا، همواره در دانشگاه، امور پژوهشی و در فعالیت های اجرایی کار خود را با دقت و جدیت پی گرفته است. وی دانشگاه را خانه دوم خود قرار داده است و همواره با دانشجویان و استادان، ارتباطی عاطفی و صمیمانه دارد.

پژوهش های پُراستناد سعید حبیبا

بر پایه این گزارش: سخنران پایانی این آیین «علی اسلامی‌پناه» حقوقدان و معاون سابق حقوقی و امور مجلس وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بود که طی سخنانی اظهار کرد: استاد حبیبا شخصیتی چندوجهی است که در فعالیت های دانشگاهی و پژوهشی، دارای نبوغ و نوآوری های فراوان است.

وی گفت: از گذشته تا امروز، شاهد حضور نسل‌های مختلفی از استادان و پژوهشگران رشته حقوق هستیم که برخی، آثار کمی از خود به جا گذاشته اند، عده ای کتب قابل توجهی دارند که منابع و مراجع آن ها محدود است، برخی پر تألیف و قابل استناد اند که خوشبختانه چهره هایی چون دکتر سعید حبیبا، به شهادت صاحبنظران رشته حقوق، آثار و پژوهش هایشان از جملهِ این آثار و تحقیقات پراستناد است.

همچنین در بخش پایانی این مراسم نیز سعید حبیبا طی سخنانی ضمن تقدیر از انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در قدردانی و تکریم از مفاخر و احیای میراث علمی و فرهنگی چهره ها و بزرگان کشور، خاطراتی از دوران تحصیل و مواجهه خود با استادان نامدار حقوق ایران را برای حاضران روایت کرد.

گفتنی است: در پایان این رویداد پس از رونمایی از شماره نخست دوفصلنامه «تحقیق و توسعه در حقوق خصوصی» که به همت پژوهشکده حقوق و قانون منتشر و به سعید حبیبا تقدیم شده است، با حضور رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی و استادان حاضر در نشست، لوح سپاس و نشان زرین انجمن و هدایایی از طرف وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، دانشگاه تهران و برخی موسسات و نهادهای حقوقی و فرهنگی کشور به سعید حبیبا اهدا شد.

کد خبر 1793455

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha