ازدواج‌ دانشجویی؛ موفق و پایدار یا محکوم به شکست؟!

حجت الاسلام مهکام با اشاره به مزایا و معایب ازدواج‌های دانشجویی، گفت: شرط موفقیت این ازدواج‌ها آن است که افراد دقت لازم را در انتخاب داشته باشند؛ یعنی انتخاب عاقلانه و عاشقانه؛ چون اگر صرفاً بر اساس احساس، عاطفه و حس عاشق شدن انتخاب کنند به احتمال قوی موفق نخواهند بود.

به گزارش خبرنگار فرهنگ و اجتماعی خبرگزاری شبستان، به دلیل تعامل علمی و فرهنگی طولانی مدت دختر و پسر در دانشگاه و داشتن شناخت کافی از هم، به نظر می رسد اکثر ازدواج های دانشجویی موفق باشد. در زندگی های دانشجویی انتظارات طرفین از هم کم بوده و این امر باعث می شود دختر و پسر برای یک زندگی بدون دغدغه و بسیار ساده خود را آماده کنند. همچنین تلاش و انگیزه فرد دانشجو را برای ادامه تحصیل و رسیدن به موفقیت بیشتر کرده و فساد اخلاقی را در دانشگاه ها و در اجتماع فرهنگی بسیار کاهش خواهد داد.

طبق بررسی های انجام شده روی دانشجویان مختلف، روابط معناداری بین ازدواج دانشجویی و موفقیت فردی و اجتماعی و اقتصادی و آموزشی کشور وجود دارد. ازدواج دانشجویی موفق محیطی آرام را برای موفقیت فرد در اجتماع فراهم کرده و باعث می شود فرد از ناهنجاری های فردی و اجتماعی دور بماند. اما مساله اینجاست که ازدواج دانشجویی نیز باید با منطق و استدلال کافی باشد و فرد مورد نظر باید شرایط ازدواج را داشته باشد. عاشق بودن برای ازدواج ملاک بسیار مهمی است اما با توجه به شرایط اجتماع می دانید که کافی نیست.

ازدواج‌ دانشجویی؛ موفق و پایدار یا محکوم به شکست؟!

لذا در این خصوص  حجت الاسلام والمسلمین دکتر «رضا مهکام» مشاور خانواده و ازدواج به خبرنگار فرهنگ و اجتماع خبرگزاری شبستان  می گوید: هم ازدواج های دانشجویی داریم که بسیار پایدار هستند و هم ازدواج های دانشجویی داشتیم که خیلی زود منجر به طلاق شدند. بنابراین بستر برای ازدواج های دانشجویی فراهم است و به نظر هم ازدواج های خوبی به شمار می روند. اما شرطش این است که افراد دقت های لازم را در انتخاب خود داشته باشند؛ یعنی انتخاب عاقلانه و عاشقانه داشته باشند؛ چرا که اگر صرفا بر اساس احساس، عاطفه و حس عاشق شدن انتخاب نمایند به احتمال قوی این ازدواج ها، یک ازدواج سالم و پایداری نخواهد بود.

مزیت ازدواج دانشجویی

وی تصریح کرد: شاید اولین و مهم ترین مزیت ازدواج های دانشجویی این است که شما، احتمالاً با کسی که واقعاً دوستش دارید و کسی که به همان اندازه شما را دوست دارد، ازدواج خواهید کرد. این بدان معناست که شما مجبور نخواهید شد با شخصی که به سختی می شناسید ازدواج کنید، فقط به این دلیل که به سن ازدواج رسیدید و هنوز ازدواج نکرده اید. روابط حاصل از عشق معمولاً به یک ازدواج سالم و پایدار ختم می شود. پس عشق همکلاسی و ازدواج های دانشجویی یکی از بهترین و پایدارترین ازدواج ها است. هر چند عوامل مختلفی در موفقیت رابطه نقش دارد و این موضوع صد درصدی نیست.

مهکام بر نقش و حمایت خانواده ها در انتخاب درست ازدواج های دانشجویی تاکید کرد و افزود: در صورتی که ازدواج های دانشجویی  همراه با موافقت خانواده و حمایت آنها صورت بگیرد و فرزندان انتخاب خود را در یک فرایند سالم و طبیعی طی کنند؛ قطعا ازدواج خوبی صورت می گیرد و با توجه به اینکه هر دوی آنها در حال تحصیل هستند لذا شرایط یکدیگر را بهتر درک کرده و حتی از لحاظ مالی و اقتصادی هم توقع چندانی از هم نخواهند داشت؛ چون در برخی مواقع که فقط یکی از زوج ها (دختر) دانشجو است؛ توقع دارد که  خانه، ماشین و امکانات لازم برایش فراهم شود و در ازدواج های دانشجویی از آنجا که هر دو دانشجو و در حال تحصیل هستند، این توقعات یا وجود ندارد یا کمتر است لذا خانواده ها هم این شرایط را می پذیرند و توقع چندانی از خانواده پسر ندارند، بنابراین از این لحاظ بسیار خوب است اما به شرط اینکه انتخاب، انتخاب سالم و عاقلانه ای باشد.

تاثیرپذیری دانشجویان از اساتید بیشتر از سایر اقشار جامعه است

این مشاور خانواده با بیان اینکه روحانیون، رسانه ها و دانشگاه ها نقش مهمی در نهادینه سازی ازدواج های دانشجویی در جامعه دارند، تصریح کرد: هم نهاد رهبری در دانشگاه ها نقش مهمی در نهادینه سازی ازدواج های دانشجویی دارد و هم معاونت دانشجویی دانشگاه ها که بعضا امکانات و تسهیلاتی در اختیار دارند، می توانند تاثیرگذار باشند ضمن اینکه اساتید دانشگاه ها که فضای فرهنگی را به خوبی درک می کنند اولا باید دانشجویان را تشویق به ازدواج ثانیا تشویق به ازدواج های دانشجویی کنند؛ چرا که متاسفانه برخی از اسایتد بیشتر از اینکه که دانشجویان را تشویق به ازدواج کنند آنها را منصرف می کنند و بیشتر دانشجویان را ترغیب به ادامه تحصیل در مقاطع بالا تر می کنند و اظهار می دارند که ازدواج در این سنین اشتباه است. بنابراین با توجه به اینکه اساتید الگوی اصلی دانشجویان به شمار می روند و آنها همیشه سعی می کنند جا پای اساتید خود بگذارند در این زمینه سهم بیشتری نسبت به سایر اقشار جامعه در توصیه دانشجویان به ازدواج دارند که باید سهم خود را ادا کنند.

این روانشناس با بیان اینکه ناگفته نماند که عدم تناسب فرهنگی در ازدواج های دانشجویی نیز منجر به طلاق می شود، گفت: بنده با این مساله کاملا موافقم. اینکه تاکید دارم انتخاب ها با دقت لازم صورت بگیرد به این دلیل است؛ چرا که همیشه دلایل مختلفی برای طلاق وجود دارد و یکی از دلایل مهم، عدم سنخیت و عدم تناسب فرهنگی است. مراجعه کننده ای داشتم که یکی اهل بیرجند و دیگری اهل تهران بود، اصرار داشتند که باید ازدواج کنند اما من موافقت نمی کردم، ولی در نهایت ازدواج کردند و بعد از هشت ماه طلاق گرفتند. بنابراین تفاوت های فرهنگی زیاد، منجر به آسیب های جدی در زندگی زناشویی می شود به همین دلیل است که تاکید بر دقت زیاد در این مساله داریم.

 تناسب فرهنگی یکی از نکات مهم و تأثیرگذار در ازدواج

وی با بیان اینکه تناسب فرهنگی یکی از نکات مهم و تأثیرگذار در ازدواج است. افزود: درحالی‌که اغلب افراد هنگام ازدواج بیش از فرهنگ به‌تناسب اجتماعی اهمیت می‌دهند اما نظر من این است که اختلاف فرهنگی خیلی بیشتر مسئله‌ساز می‌شود و در بیشتر موارد، نارضایتی خانواده‌ها بیش از اینکه از عدم تناسب اجتماعی باشد از عدم تناسب فرهنگی نشات می‌گیرد چرا که تفاوت فرهنگی در هر کدام از موارد فوق، سبک زندگی را متفاوت می‌کند و وقتی سبک زندگی متفاوت شود، طبیعتاً انتظارات فرد با عملکرد طرف مقابل ناهمخوان شده و اختلافات دقیقاً از همین‌جا شروع خواهد شد.

لزوم مطالعه قبل از ازدواج

حجت الاسلام مهکام بر مطالعه کتاب های مرتبط به انتخاب همسر و ازدواج، تأکید کرد و افزود: ضروری است هر کسی که قصد ازدواج دارد، قبل از ازدواج یک کتاب در این خصوص بخواند؛ چون به آشنایی افراد با اهداف و چیستی ازدواج، ملاک های آن و انتخاب درست فرد کمک زیادی می کند. چرا که متاسفانه خیلی از افراد نسبت به این مسائل آشنایی کافی و مهارت کافی ندارند و وقتی وارد زندگی زناشویی می شوند با مسائل و مشکلات فراوانی روبرو می شوند که قابل حل نیست؛ بنابراین مطالعه پیرامون ازدواج، قبل از این امر مهم ضروری است.

محورهای مهم ازدواج

این مشاور ازدواج با اشاره به مهمترین ملاک های صحیح انتخاب همسر، خاطرنشان کرد:  کتابی به عنوان «سر شناسی همسر شناسی» نوشتم. در این کتاب فقط محورهای ازدواج را معرفی کردم نه ملاک ها. مثلا محور خانواده، محور تحصیلات، محور طبقه اجتماعی، محور دینداری و محور سلامت شخصیتی. اما ملاک ها بستگی به انتخاب خود افراد دارد. چند محور در این کتاب وجود دارد که افراد باید با توجه به محورهای موجود ملاک های خود را بشناسند و خودشان برای خودشان ملاک بسازند ضمن اینکه در این کتاب شیوه های ملاک سازی را هم معرفی کرده ام.

کد خبر 1793852

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha