به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از المصری الیوم، مسجد «الماس الحاجب» توسط شاهزاده «سیف الدین اُلماس الحاجب» یکی از شاهزادگان الناصر محمد بن قلاوون، سلطان ممالیک بحری در سال ۷۳۰ هجری قمری (۱۳۳۰ میلادی) تأسیس شد.
الحاجب زندگی خود را به عنوان برده آغاز کرد. اما تقدیر او را در برابر سلطان ممالیک قرار داد که او را تحسین کرد و به او نزدیک شد، پس یکی از ارشدترین شاهزادگان شد، یعنی کسی که غذا را پیش سلطان می چشد تا غذای او را زهر پاک کند و بدین ترتیب مقام والایی داشت تا اینکه مرتکب خطای بزرگی شد و سلطان بر او خشمگین شد و پس از متهم کردن به خیانت دستور داد او را دستگیر و زندانی و سپس کشتند و در این مسجد دفن کردند.
این مسجد در خیابان السیوفیه در منطقه قلعه قرار دارد که این مسجد دو در دارد که یکی از آنها مشرف به میدان الحلمیه و در دوم کوچکتر در حارة الماس قرار دارد.
ورودی اصلی مسجد یکی از معدود نمونه های درهای مساجد جامع ممالیک به شمار میآید که با طرحی نادر مخروطی ساخته شده اند، در بالای آن مناره ای نصب شده است.
نمای شمال شرقی این مسجد، نمای سادهای ورودی دوم منتهی به داخل مسجد است.
معماری داخلی مسجد شامل یک حیاط مرکزی باز است که با چهار رواق احاطه شده است که عمیقترین و بزرگترین آنها رواق قبله است که بر روی ستونهای سنگ مرمری رنگی پوشانده شده است.
محراب مسجد نیز با سنگ مرمر پوشانده شده است و روی آن تزئینات گچی دیده میشود. منبرچوبی آن به دوره عثمانی برمیگردد. نمای اصلی آن در اصلی دارد که بالای آن مناره و گنبدی در بالای مدفن الماس حاجب قرار دارد.
نظر شما