دکتر «محسن پرویز»، نویسنده و دبیر شورای ارزشیابی هنرمندان، نویسندگان و شاعران کشور در گفتگو با خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان درباره جایگاه پژوهش های فرهنگی در جامعه گفت: حوزه پژوهش در ایران کمتر مورد توجه قرار گرفته اما با توجه به تلاش های صورت گرفته در سال های اخیر رویکرد به سمت پژوهش و تصمیم گیری بر مبنای پژوهش های انجام شده و اقدامات پژوهش محور در جامعه در بعضی زمینه ها تا حدودی به سمت اصلاح رفته است اما در بعضی بخش ها همچنان پژوهش در حاشیه قرار دارد. در حوزه های فرهنگی متاسفانه این قضیه حاکم است، اگرچه گاهی اوقات پژوهش های خوبی صورت می گیرد اما هنوز به آن مرحله نرسیدیم که یک معضل فرهنگی را ابتدا ریشه یابی کرده، سپس دلایل آن را پیدا کنیم و در نهایت راه های درمان آن را بیابیم.
حوزه پژوهش در ایران کمتر مورد توجه قرار گرفته اما با توجه به تلاش های صورت گرفته در سال های اخیر رویکرد به سمت پژوهش و تصمیم گیری بر مبنای پژوهش های انجام شده و اقدامات پژوهش محور در جامعه در بعضی زمینه ها تا حدودی به سمت اصلاح رفته است اما در بعضی بخش ها همچنان پژوهش در حاشیه قرار دارد. در حوزه های فرهنگی متاسفانه این قضیه حاکم است.
دکتر پرویز با بیان اینکه در دو دهه اخیر سرمایه گذاری در حوزه پژوهش بهبودیافته است اما در حوزه بحث های فرهنگی و اجتماعی پژوهش در رده آخر قرار دارد، اظهار کرد: پژوهش ها قاعدتا اگر شکل علمی و درست داشته باشند و موضوع به شکل مناسبی انتخاب شده باشد و به شکل علمی کار انجام شده و به سرانجام رسیده باشد، کانون فرهنگی و اجتماعی جامعه خواهند بود و جزو ضروریات کمتر پرداخته شده می توان آن را به شمار آورد. در دو دهه اخیر توجه به پژوهش و سرمایه گذاری در این امر بهبود یافته اما در این شرایط نیز بحث های فرهنگی و اجتماعی در رده های آخر قرار گرفتند و باید مقداری وضعیت بهتری را شاهد باشیم.
این نویسنده در پاسخ به این سئوال که یکی از مشکلات امروز ما عدم توجه به پژوهش های کاربردی در حوزه فرهنگی است، چقدر این امر در تصمیم گیری های کلان فرهنگی می تواند اثرگذار باشد؟ توضیح داد: نمی توان از کارهایی که مبنای پژوهشی نداشته و شناخت مسایل و مشکلات اولیه در آن به شکل درست انجام نشده باشد، توقع داشت نتیجه کار انجام شده موثر باشد. ما در همه امور از جمله مسایل فرهنگی نیازمند ریشه یابی درست هستیم؛ وقتی قبح یک کار خلاف اجتماعی در جامعه ریخته می شود، این امر به یک باره اتفاق نمی افتد بلکه با طی کردن سیر و دوره ای به مرحله نهایی می رسد. شما اگر بهنگام و به موقع این کار را تجزیه و تحلیل کرده، ریشه های آن را پیدا کرده و راه های درمان آن را یافته باشید، دیگر به مرحله نهایی نمی سد.
ما در همه امور از جمله مسایل فرهنگی نیازمند ریشه یابی درست هستیم؛ وقتی قبح یک کار خلاف اجتماعی در جامعه ریخته می شود، این امر به یک باره اتفاق نمی افتد بلکه با طی کردن سیر و دوره ای به مرحله نهایی می رسد. شما اگر بهنگام و به موقع این کار را تجزیه و تحلیل کرده، ریشه های آن را پیدا کرده و راه های درمان آن را یافته باشید، دیگر به مرحله نهایی نمی رسد.
دکتر پرویز با اشاره به یادداشتی در زمینه پدیده «سگ گردانی» در روزنامه جام جم گفت: در سال ۸۹ یا ۹۰ مطلب کوتاهی راجع به پدیده «سگ گردانی» نوشتم که اگر آن را جدی نگیریم به یک معضل تبدیل می شود. به اعتقاد من اگر در همان مقطع زمانی که این امر در حال رایج شدن بود از داخل کشور دست در دست بیگانه نمی دادند، کار درست روی آن انجام می دادند، ریشه یابی می کردند، راه های مقابله با آن را پیدا می کردند، دلایل ترویج آن را بررسی می کردند امروز به اینجا نمی رسیدیم. امروزه در تمام سطح شهر شاهد افتتاح مغازه هایی تحت عنوان «پت شاپ» هستیم. این امر نشان می دهد که در این حوزه رونق اقتصادی وجود دارد اما از آن طرف شاهدیم که یک عده به سگ گردانی روی آورده اند و این در حدی است که اقتصاد هزاران فروشگاه را در سطح شهر می گردانند. با وجود رشد ۱۵ برابری قیمت دلار در سال های اخیر قیمت بسته غذای حیوانات تنها ۲ الی ۳ برابر افزایش یافته که این نشان از توانایی مالی نگهداری این حیوانات دارد، یعنی یک قوه عاقله ای در حال کمک به ترویج این امر است اما از آن طرف قوه عاقله ای برای تحلیل شرایط وجود ندارد. جوان ما قبح نگهداری سگ و نشست و برخاست با این حیوان در ذهنش فرو ریخته است.
دبیر شورای ارزشیابی هنرمندان، نویسندگان و شاعران کشور تصریح کرد: به نظر می رسد خیلی از مسایل و مشکلات حوزه فرهنگ اگر با تحلیل و پژوهش های درستی همراه باشد و برطرف کردن مشکلات به عنوان هدف گذاری در نظر گرفته شود، قطعا ما موفق خواهیم بود، منتهی پژوهش های ما معمولا بر اساس برداشت های شخصی و محیط اطراف مان است، در حالی که شاید آنچه در اطراف ما روی می دهد، محدوده خیلی کوچکی را دربر بگیرد و متفاوت از چیزی باشد که در سطح کلی جامعه وجود دارد.
نظر شما