«مجتبی قنبردوست»، کارشناس مسائل سیاسی در گفتگو با خبرنگار بینالملل خبرگزاری شبستان درباره نقش کنونی حوثیها در تقویت محور مقاومت و مقابله با رژیم صهیونیستی، اظهار کرد: حوثیها برخلاف تصور رژیم صهیونیستی و آمریکا ورق بازی را به نفع مقاومت برگرداندهاند.
قنبردوست در پاسخ به این پرسش که نقش حوثیها را در ادامه مقاومت چگونه ارزیابی می کنید؟، گفت: موضوع حوثیها دیگر صرفاً مختص به این گروه و حتی انصارالله نیست چرا که در حال حاضر شاهد همراهی دیگر اقوام یمنی از آنها هستیم اما درباره جایگاه آنها در جبهه مقاومت این نکته شایان توجه است که شیعیان یمنی قبل از میدانداری جبهه مقاومت نیز علیه صهیونیستها مبارزه کردهاند و حتی در شعار اصلی آنها لعن به صهیونیستها مشاهده می شود. این امر حکایت از آن دارد که آنها از دیرباز به لحاظ مبانی فکری ضد صهیونیسم بودهاند و این ادعا که جمهوری اسلامی محور مقاومت را تشکیل داده و آنها را تجهیز کرده، صحت ندارد.
وی در این باره گفت: جبهه مقاومت از هستههای مقاومت مردمی تشکیل شده که یکی از آنها همین انصارالله و شیعیان زیدی یمن هستند. یکی از حلقه های ضعیف جبهه مقاومت، سوریه بود چرا که در آن کشور هستههای مقاومت مردمی بوی حکومتی شدن گرفته بود اما مردم یمن به لحاظ ویژگیهای اجتماعی به شدت مردمی مقاوم و جنگجو هستند و اگر قوت لایموت، غذا و دارویی به آنها برسد به مبارزه علیه ظلم می پردازند. البته این نکته را نیز نباید از یاد ببریم که پدر «عبدالمالک الحوثی» و حتی خود او به شدت تحت تاثیر نگاه امام (ره) و رهبری هستند و قرابت فکری و فرهنگی با مرحوم شهید «سید حسن نصرالله» نیز داشتند که سبب قویتر شدن حلقههای جبهه مقاومت میشد.
تحلیلگر مسائل خاورمیانه گفت: در کنار این بدنه محکم و سخت اجتماعی مردم یمن، باید از خاصیت این کشور نیز یاد کنیم. موقعیت سوقالجیشی و ژئواستراتژیک یمن و ارتباط این کشور با باب المندب و دریای سرخ و همسایگی با عربستان شرایط آن را ویژه کرده است. دنیا میتواند از لحاظ تجاری به شدت از باب المندب و دریای سرخ استفاده کند. یمن نیز بر این حوزه و تنگه اشراف کامل دارد و میتواند اعمال نفوذ کرده یا به صورت راهبردی بازی کند. نکته دیگر اینکه رژیم صهیونیستی و آمریکا برآوردشان در مواجهه با جبهه مقاومت مقابله با حزبالله بود و برآورد خاصی نسبت به انصارالله و قدرت موشکی آن نداشتند. اکنون که کنشگری و بازیگری در جبهه مقاومت از حزب الله به انصارالله شیفت شده و شاهد حملات موشکی و پهبادهای مدرن به رژیم صهیونیستی هستیم، ورق بازی برگشته و آنها چنین برآوردی را نداشتند. در حال حاضر در دریای سرخ و حاشیه آن ناوهای غربی و آمریکایی جرات حضور ندارند، حتی ناو معروف ترومن در چند ساعت پس از حمله با موشکهای انصارالله مورد اصابت قرار گرفتند و مجبور به فرار شدند. به طور کلی این نیروی ایمانی، فرهنگی و به شدت مقاوم انصارالله تحرک جدیدی در جبهه مقاومت ایجاد کرد. این مقاومت آنها از ایمانشان نشات می گیرد. آنها به هیچ وجه برای دیگران نمیجنگند و برای منافع ملی و امنیت ملی کشور خود و گفتمان مبارزه با ظلم و مقاومت میجنگند.
«مجتبی قنبردوست» در پاسخ به این پرسش که آیا یمن توانایی نظامی برای جنگ طولانی مدت با اسراییل را دارد؟، گفت: بله، برآوردها همین امر را نشان می دهد. آنچه بیش از ذخایر موشکی اهمیت دارد، نیروی ایمان، مقاومت و جنگندگی مردم این کشور است. مردم این کشور به شدت اهل ایده، خلاقیت و انصاف هستند به این معنا که آنها با زمینگیر کردن ناوهای مدرن در باب المندب و دریای سرخ نشان دادند که هم توانایی آن را دارند و هم از امکانات و توان موشکی بهرهمند هستند البته آنها از لحاظ زیرساختی چیزی برای از دست دادن ندارند. مردم یمن هیچگاه در رفاه نبودهاند که حالا نگران مسایلی نظیر قطعی برق باشند چرا که برق این کشور سالهاست به دلیل جنگ عربستان و امارات و نیروهای ائتلافی دچار مشکل شده است.
تحلیلگر مسائل سیاسی و خاورمیانه در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه اگر جنگ اسرائیل و متحدانش علیه یمن رخ دهد، جبهههای دیگر مقاومت از جمله ایران و عراق در حمایت از مقاومت یمن تا کجا پیش خواهند رفت؟، گفت: برخلاف نگرانی برخیها نسبت به عراق باید بگویم که فضای عراق متفاوت از سوریه است. حمایت عراق از طریق حملات پهبادی و موشکی با برد کوتاه انجام می شود. یمن میداند که بدون جمهوری اسلامی توانایی مبارزه را ندارد. رهبر انقلاب نیز فرمودند ما از هر اراده ای که بتواند جلوی استکبار بایستد، با آن مبارزه کند و منافع خود و جهان اسلام را تامین کند، حمایت میکنیم.
قنبردوست در پاسخ به این پرسش که آیا امکان گسترده شدن جنگ با حوثیها همانند جنگ اسرائیل و حزب الله وجود دارد؟ گفت: گسترده شدن جنگ به شدت به میدان بستگی دارد. بر اساس برآوردها اگر رژیم صهیونیستی ضربه اساسی بخورد، مقداری ملاحظه خواهد کرد چرا که در حال حاضر سرمست از پیروزیهای خود در لبنان، غزه و سوریه است. همان طور که رهبری فرمودند آنها دچار خطای محاسباتی شده اند. با توجه به اینکه وضعیت داخلی آنها به شدت مشوش است و بحران منطقه در حفظ نتانیاهو به وی کمک می کند، به نظر می رسد در همین مدت باقیمانده تا روی کار آمدن «دونالد ترامپ»، رئیس جمهوری آمریکا می تواند این جنگ تداوم یابد. در دوران ضعف حزب الله به زعم آنها که سیدحسن نصرالله ملاحظه دولت خود را داشت که ورود فراگیر به جنگ نمیکرد، انصارالله تحرکات خود را شروع کرد و این امر موجب غافلگیری جبهه استکبار شد. آنها در حال حاضر نگران عوض شدن مجدد بازی هستند و برآوردی از آن ندارند.
وی افزود: به اعتقاد من اوضاع جنگ را فضای میدانی یمن و سوریه تعیین میکند. آمریکا به شدت به دنبال یک سوریه ضعیف و امن در کنار رژیم صهیونیستی است و این امر در شرایط حاضر با توجه به تکثر و تشتت گروه های موجود به شدت بعید است.
نظر شما