خبرگزاری شبستان، گروه بینالملل: در سال ۲۰۲۴، انبوهی از تحولات شگفتآور در خاورمیانه و فراتر از آن روی داد که بر فلسطین تاثیر گذاشت و مهمترین آنها ادامه نسلکشی بیامان اسرائیل در غزه است.
جنگ رژیم صهیونیستی در لبنان، تغییر نظام در سوریه، انتخاب «دونالد ترامپ» به عنوان رئیس جمهوری آمریکا و صدور یک سری از احکام اساسی دیوان بینالمللی دادگستری موجب تغییر در شرایط خاورمیانه شده و خواهند شد.
همه این رخدادها تصور اینکه آینده فلسطین در سال ۲۰۲۵ چگونه خواهد بود را مبهم میکند، با این حال میتوان گمانهزنیهایی در این زمینه انجام داد.
سناریوهای پیشرو برای آینده فلسطین
بازگشت «دونالد ترامپ» به عوان رئیس جمهوری آمریکا به طور قطع موجب تسریع اقدامات اسرائیل علیه فلسطینیها در سرزمینهای اشغالی خواهد شد.
انتصابات اصلی ترامپ در خاورمیانه از جمله وزیر امور خارجه، سفیر او در اسرائیل و دو فرستاده منطقه ای او ، همگی هدایای دیپلماتیک به دولت ملی گرای راست افراطی هستند.
به این ترتیب تشکیل یک کشور مستقل فلسطینی در سال ۲۰۲۵ دورتر از همیشه خواهد بود؛ زمینهای فلسطینی بیشتری مصادره خواهد شد، شهرکهای غیرقانونی اسرائیلی بیشتری ساخته خواهد شد و خشونت شهرک نشینان که در حال حاضر در سطوح بی سابقه بوده است، تشدید خواهد شد؛ توانایی تشکیلات خودگردان فلسطین برای شکل دادن به رویدادها به نفع خود احتمالا حتی بیشتر کاهش خواهد یافت و همچنین روند صلح در سرزمینهای اشغالی به کمای عمیقی فروخواهد رفت.
اگرچه این امکان وجود دارد که جنگ نسلکشی در غزه سرانجام با آتش بس رسمی، آزادی گروگان های اسرائیلی و برخی از اسرای فلسطینی پایان پیدا کند، اما تلفات و رنج غیرقابل تصور در میان غیرنظامیان فلسطینی در غزه همچنان ادامه خواهد داشت، زیرا گرسنگی، بیماری های عفونی، اقتصاد ویران شده و چشم انداز ویران مردم را تحت تاثیر قرار میدهد.
در سال ۲۰۲۵ میلادی اسرائیل به شدت برای ساخت ساخت شهرکها در شمال سرزمینهای اشغالی و انجام اقداماتی برای اداره بقیه غزه تلاش خواهد کرد که ممکن است ترامپ اجازه دهد.
آزمون بزرگ دیگر جمع آوری ۴۰ تا ۶۰ میلیارد دلار مورد نیاز برای بازسازی غزه خواهد بود که باعث ایجاد تنش میان کشورهایی خواهد شد که در برابر پرداخت سهم خود از عواقب جنگی که با آن مخالفت کردند، مقاومت خواهند کرد.
جامعه جهانی در سال ۲۰۲۵ چگونه با مسئله فلسطین مواجه خواهد شد؟
سازمان ملل متحد با برخی از خطرناکترین چالش های خود در سال ۲۰۲۵ روبرو خواهد شد. ضرب الاجل یک ساله تعیین شده توسط مجمع عمومی برای اسرائیل برای پایان کامل اشغال فلسطین در سپتامبر آینده فرا میرسد و اسرائیل و آمریکا متعهد به سرپیچی از تعهد خود هستند.
علاوه بر این، اسرائیل با حمایت ترامپ به دنبال برچیدن آژانس کار و امداد سازمان ملل متحد برای فلسطین (آنروا) است که خدمات آموزشی، بهداشتی و اجتماعی را به پناهندگان فلسطینی ارائه میدهد.
چالش اروپا و جهان عرب این خواهد بود که آیا آنها از سازمان ملل متحد، تعهد اصلی آن برای حل موفقیت آمیز قدیمی ترین موضوع در دستور کار سیاسی خود یعنی فلسطین و حفظ بزرگترین آژانس آن دفاع خواهند کرد؟
با وجود همه اینها، انزوای دیپلماتیک اسرائیل حتی با تعمیق روابطش با ابرقدرت حامی خود در سال ۲۰۲۵ ادامه خواهد داشت. همچنین حکم بازداشت صادر شده از سوی دادگاه کیفری بینالمللی علیه «بنیامین نتانیاهو» و وزیر دفاع سابقش، «یوآو گالانت» آنها را از نر سیاسی منزویتر میکنند و سران کشورها و دولتهایی که اساسنامه ۱۹۹۸ رم را امضا کردهاند از ملاقات با وی خودداری میکنند.
همچنین در سال آینده میلادی، فشار در اروپا برای بازنگری در قراردادهای مختلف تجاری و همکاری با اسرائیل به عنوان واکنشی به جنگ و پیامدهای انسانی وحشتناک آن افزایش خواهد یافت.
نقش حقوق بینالملل برای فلسطین مهم تر از همیشه است
نقش حقوق بینالملل در بیان مسئله فلسطین در سال ۲۰۲۵ بسیار مهمتر خواهد شد. پس از امضای احکام دیوان بینالمللی دادگستری و دیوان بینالمللی کیفری در سال ۲۰۲۴، احتمالا شاهد یک جنبش رو به رشد برای پافشاری بر رویکرد مبتنی بر حقوق خواهیم بود و برقراری صلح در فلسطین، جایگزین رویکرد بیاعتبار روند اسلو خواهد شد.
شتاب ایجاد شده توسط گزارشهای اخیر نسلکشی توسط عفو بین الملل و دیده بان حقوق بشر همچنان در راهروهای سازمان ملل و وزارتخانههای خارجی منعکس خواهد شد. اما بادهای مخالفی نیز وجود دارد؛ جمهوری خواهان در سنای آمریکا مصمم هستند که دیوان کیفری بین المللی را به دلیل صدور حکم بازداشت علیه نتانیاهو تحریم کنند، به این معنی که بقای دادگاه مستلزم دفاع قاطعانه توسط ۱۲۴ عضو اساسنامه رم به ویژه از اروپا است.
همانطور که از سال گذشته آموختیم، تقریباً به طور حتم در سال ۲۰۲۵ شگفتی های غیرمنتظرهای وجود خواهد داشت. در حالی که در سال پیشرو روزهای تلخی برای فلسطینیها وجود خواهد داشت، اما از آنجا که جنگ غزه همچنین جرقه جنبش جهانی همبستگی را برانگیخته است، جوانان در سراسر جهان به اقدامات الهام بخش، تفکر شجاعانه و اعمال جسورانه خود در حمایت از فلسطینیها ادامه خواهند داد که تاثیر ماندگار آن را هرگز نباید دست کم گرفت.
نظر شما