جشنواره آیت‌الله حاج آقا مجتبی تهرانی برگزار می‌شود

آیین آغاز همایش ملی «فقیه سالک»، با هدف بزرگداشت آیت الله العظمی حاج آقا مجتبی تهرانی(ره) برگزار شد و طی آن شخصیت‌ها به احیای مکتب عرفانی و اخلاقی علمای تهران تأکید کردند.

به گزارش خبرنگار گروه دین و اندیشه خبرگزاری شبستان: آیین آغاز همایش ملی «فقیه سالک»، با هدف بزرگداشت آیت الله العظمی حاج آقا مجتبی تهرانی(ره) به همت مجموعه حوزوی امام رضا(ع) تهران و با مشارکت پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در محل پژوهشکده فقه و علوم انسانی امروز (چهارشنبه، ۱۲ دی ماه) در حال برگزاری است.  

آیت الله محمدباقر تحریری در این آیین با اشاره به سیره و شاخصه هایی که در آیات قرآنی در باب علما اشاره شده است، گفت: اولین و اصلی ترین علمی که می توانیم به آن برسیم علم بالله و عالم بالله شدن است، اگر کسی بخواهد به درجات حقیقی علم بالله برسد باید التزام علمی و آنچه را که دین فرموده، داشته باشد، مساله دیگر عالم بالله و امرالله بودن است که از دو مورد اخیر افضل تر است. خداوند ویژگی مهمی را از «أُوتُوا الْعِلْمَ» در آیه ششم سوره سبأ مطرح می کند که قابل توجه است.

ویژگی های اهل علم و معرفت

تولیت مدرسه علمیه مروی تصریح کرد: خداوند می‌فرماید «الَّذِینَ أُوتُوا الْعِلْمَ» که در واقع همان اولوالباب هستند، از شاخصه های دیگر آنها این است که در معرض آسیب‌های بینشی و قلبی هستند اما کسانی که واقعاً اهل علم و معرفت باشند در امان هستند، مرحوم حاج آقا مجتبی تهرانی اینگونه بود و آنچه که می گفت در قلبش رسوخ کرده بود.

وی افزود: نقش عملی این علوم است که حالت اِخبات درونی در اعضا و جوارح را ممکن می سازد چون قلب علاوه بر اینکه مبدأ همه فعالیت ها است از سوی دیگر مصدر است و هم محل ورود همه فعالیت‌ها است، هم صادرات و هم واردات دارد، اینکه با قلب سلیم نزد خداوند برویم اهمیت دارد.

آیت الله تحریری افزود: توفیق نداشتم خدمت آیت الله حاج آقا مجتبی تهرانی برسم جز قبل از انقلاب که ایشان را دیده بودم، البته در قم نزد اساتیدی بودند که این ویژگی را داشتند و از قلب سلیم برخوردار بودند، به هر روی ایشان نمونه بود.

وی تأکید کرد: مراعات ادب مع الامام، باعث بالا رفتن ارزش انسان می شود، ولایت و قرب الهی وقتی برای انسان جلوه می کند که رفع حجاب برایش محقق شود.

آیت الله تحریری در ادامه ضمن گرامیداشت یاد مرحوم آیت الله حاج آقا مجتبی تهرانی، از مرحوم علامه مصباح و سیدالشهدا مقاومت، از خدادند درخواست کرد که پیرو راه این بزرگان باشیم.

در ادامه کلیپی از دیدار آیت الله رشاد با آیت‌الله العظمی سبحانی و گفت وگویی که در مورد مرحوم آیت الله حاج آقا مجتبی تهرانی در این دیدار صورت گرفته بود، پخش شد.

جوانان دور شمع وجود آیت الله آقاتهرانی

در بخشی از این کلیپ آیت الله العظمی سبحانی در توصیف مرحوم آیت الله حاج آقا مجتبی تهرانی گفت: ایشان الگو بود و جوانان در منابری که ایشان داشت دور شمع وجودش جمع می‌شدند و وجودی اثرگذار داشت.

در ادامه حجت‌الاسلام «مصطفی پورمحمدی» طی سخنانی گفت: پیامبر(ص) ما معدن علوم و عنایات حضرت حق بود اما رسالت پیامبر ساختن و تربیت جامعه است لذا باید الگویی قابل تاسی باشد که بشود از او آموخت، ما نیاز داریم ببینیم، انس بگیریم، حشر و نشر داشته باشیم و زندگی کنیم تا خودمان را تقویت کرده و شبیه آنان شویم، با درس و کتاب و قهرمان سازی و رمان و فیلم و... البته که تاثیرگذار است اما آنچه جامعه را تکان می‌دهد تربیت افرادی ثاثیرگذار و الگو است.

راه رسیدن به درجات حقیقی علم/اینکه با قلب سلیم نزد خداوند برویم اهمیت دارد

رئیس مرکز نشر اسناد انقلاب اسلامی افزود: آیت الله حاج آقا مجتبی تهرانی عالم تراز بود، تیپ و لباس و عمامه ایشان، راه رفتن و صحبت کردن او و زندگی اش الهام بخش بود و  قدرت تاثیرگذاری ایشان نیز در این معنای الگو بودن نهفته بود، ایشان به تمام معنا مخلص بود و هیچ بروز و ظهور و ادعا و تظاهر نداشت و به شدت از این رویکردها متنفر بود و برخی مسائلی را که شنید به ما می‌فرمود که حواستان باشد مثل آنان نشوید، به خصوص در مورد ما طلاب حساس بود و میگفت که مردم باید در مورد روحانیت صفا و اخلاص ببینند و رفتارمان اعتقادمان را نشان دهد.

حجت الاسلام پورمحمدی تصریح کرد: آن عالم وارسته واقعا چشمه حکمت بود، در هر تذکر و درس و بحث او حکمتی نهفته بود که ناشی از اخلاص ایشان بود، همواره تاکید داشت که باید نشان دهیم که اخلاص به شکل آشکار که برای مردم قابل رویت باشد توسط ما آخوندها بروز و ظهور یابد، ایشان می‌فرمود باید مردم در رفتار ما اخلاص را ببینند.

جلوتر از زمان را می دید

وی گفت: نکته دیگر بحث بصیرت آیت الله حاج آقا مجتبی تهرانی بود، حدود ۲۰ سال قبل در زمستان سال ۱۳۸۳ و در جریان مسائل شدید انتخاباتی و سیاسی کشور بودیم که ایشان احساس خطر کرد و فرمود که اگر بی توجهی کنید و عمق مطالب را نشناسید و تسلیم این فضاها و قیل و قال ها شوید، تا ۵۰ سال دیگر هم کشور هم اسلام و روحانیت آسیب‌هایی خواهد دید که کسی نمی تواند مانعش شود، امروز پس از ۲۰ سال بخشی از آن نگاه بصیر را می‌بینیم، ایشان ۲۰ سال قبل فرمود که فریب نخورید.

وی در پایان گفت: جامعه به علمایی چون ایشان نیاز دارد، عالم و مهذب، عالمی در تراز و معلمی برای همیشه و همه جا.

در ادامه «محسن اسماعیلی» از شاگردان مرحوم آیت الله حاج آقا مجتبی تهرانی نیز بیان کرد: رمز تاثیر ایشان این بود که جز خدا هیچ چیز را ملاک نگرفت، ایشان بارها فرمود که از پول بیت المال برای نشر آثارشان استفاده نشود، چون ایشان بنده را مسوول تدوین آثارشان کرده بود و امروز نیز هرچه منتشر می‌شود بدون کمک بیت المال است.

وی ادامه داد: وقتی رساله ایشان منتشر شد سه سال در هفته می‌آمدم و فتواها را در می‌آوردم و عصر جمعه گاهی سه ساعت، شب های ماه رمضان گاهی دو ساعت می نشستیم و فتاوا را بررسی می کردیم.

اسماعیلی گفت: وارستگی و پیوستگی ایشان به خدا مثال زدنی است، همیشه می گویم که نپرسید حاج آقا مجتبی که بود بپرسید چه بود؟!

بخش دیگری از این همایش ملی اختصاص به سخنرانی «علیرضا زاکانی» شهردار تهران داشت.

وی طی سخنانی اظهار کرد: ما توفیق داریم محله زندگی مان میدان خراسان و شوش است یعنی آنجا متولد شدیم، لذا از قدیم الایام به صورت مشخص در پرتو انوار بزرگانی بودیم که در تهران پرچم دار اخلاق و معنویت بودند، خدمت آیت‌الله ضیا آبادی، خوشوقت، حق شناس و... بودیم و از محضر این بزرگان و گوهرها بهره می‌بردیم. 

شهردار تهران ادامه داد: ویژگی مرحوم آیت الله حاج آقا مجتبی تهرانی این بود که در فقه و اصول از سرآمدان بود و در اخلاق بیانی داشت که عامه فهم بود، پایگاه مشخص و روشن در تهران برقرار کرده بود و کسانی را که مشتاق به حرکت در این مسیر بودند مستفیض می کرد و لذا عنصری که محضر ایشان می نشست در فرد خلاصه نمی شد بلکه به اجتماع و متن جامعه کشیده می شد.

وی در ادامه بیان کرد: وقتی دیگر در خیابان ایران ساکن شدیم، این بهره مندی از وجود ایشان بیشتر شد و آنچه که به عنوان کسی که استفاده از بیانات و کتاب های آن عالم وارسته داشتم این بود که جامعه ما تشنه است و خود من هم به عنوان یک تشنه عرض ادب میکنم و درخواستم از بزرگان و علما این است که از امثال تشنگان دستگیری کنند. 

زاکانی افزود: کاری که آیت الله رشاد با حضور طلاب و علمای حوزه علمیه در سطح مساجد داشتند و قریب ۹۰۰ مدرسه تحت طرح آرمان قرار گرفتند و دو هزار نفر فعال شدند بسیار قابل تقدیر است، جوانانی که با روحانیت مرتبط می‌شوند و پیوستگی برایشان شکل می‌گیرد به شدت علاقه مند می شوند یعنی جوانی که متحول می‌شود خانواده اش را نیز متحول می‌کند، لذا جامعه نیازمند ادامه این مسیر است و هرچه جلوه گری های مختلف قرار است در مسیر حق انحراف ایجاد کند عمق سالم جوانان ما توسط، علما میتواند دستگیری شود.  گفتنی است: در ادامه از آثار مرحوم آیت الله حاج آقا مجتبی تهرانی رونمایی شد. 

جشنواره آیت الله حاج آقا مجتبی تهرانی برگزار می شود

در ادامه حجت الاسلام «محمدهادی رحیمی صادق»، مدیر حوزه‌های علمیه استان تهران نیز با بیان اینکه احساس کردیم در شناساندن علمای بزرگ تهران و احیای نام و یاد و مسلک این بزرگان برای جهان امروز که تشنه معارف هستند جشنواره ای را پایه گذاری کنیم، اظهار کرد: در کنار جشنواره علامه حلّی، جشنواره شیخ صدوق، جشنواره ای به نام آیت الله حاج آقا مجتبی تهرانی راه اندازی می شود چراکه ما نیازمند انتقال مسائل معنوی به نسل امروز هستیم.

راه رسیدن به درجات حقیقی علم/اینکه با قلب سلیم نزد خداوند برویم اهمیت دارد

در ادامه این همایش ملی همراه با سخنرانی حجت الاسلام حسین تهرانی، فرزند مرحوم آیت الله حاج آقا مجتبی تهرانی بود.

وجوه امتیاز شخصی آیت‌الله مجتبی تهرانی

وی طی سخنانی اظهار کرد: وجوهی که سبب شد که آن مرحوم نسبت به دیگر علما بین مردم متمایز شود در چند مورد می توان بررسی کرد، علاوه بر ابعاد علمی و اجتهاد ایشان در فقه، اصول، کلام و...  وجه اصلی تمایز آن عالم در نظر عموم مردم به این معنا نبود بلکه یک سری جنبه‌های شخصی و اجتماعی بود.

اهل ریا و تظاهر نبود

وی ادامه داد: ایشان بسیار متدین و متشرع بود، حاج آقا مجتبی مقدس نبود بلکه متدین متشرع بود، اهل افراط و تفریط نبود بلکه معتدل بود، متعارف بود، اهل ریا و تظاهر نبود و به آنچه می گفت عمل کرده و وظیفه شناسی در کارش داشت و به ویژه در مورد مسائل مالی بسیار مقید بود، رعایت این امور به ایشان معنویت می داد.

راه رسیدن به درجات حقیقی علم/اینکه با قلب سلیم نزد خداوند برویم اهمیت دارد

حجت الاسلام حسین تهرانی افزود: اخلاق نظری و علمی سر جایش اما حاج آقا مجتبی اخلاق عملی داشت، ایشان ریالی از بیت المال و امور دولتی استفاده نمی‌کرد، حب شهرت، حب ریاست، حب رسانه ای شدن، حب دیده شدن نداشت؛ خاطره ای در ذهنم آمد که مطرح می کنم، حدود سال ۱۳۸۱ بود که عیادت آیت الله محمدی گیلانی در بیمارستان قلب تهران رفتیم و ایشان خطاب به آیت الله حاج آقا مجتبی تهرانی گفت منتظر بودم شما رساله بدهید، بعد خطاب به من گفت که پدرت را نمی شناسی. این را گفتم تا بگویم که ایشان حب شهرت نداشت و پرهیز داشت.

تهذیب ایشان در مردم اثر داشت

وی ادامه داد: آن عالم وارسته مهذب واقعی بود و از آنجایی که هر حب اعم از حب شهرت و دیده شدن و بسیاری مسائل را در خودش از بین برده بود و حب اهل بیت را جایگزین کرده بود لذا مردم معنویت و روحانیت را می‌دیدند، آخوند بودن حاج آقا مجتبی را نمی‌دیدند و همین تهذیب ایشان بود که اثرگذار بود.

همّ و غمش تربیت نسل جوان بود

وی تأکید کرد: ایشان مسائل اجتماعی را بسیار دقیق می دید و هوش اجتماعی بالایی داشت و البته این مساله ذیل آن تطهیر درونی بود و همّ و غمش تربیت نسل جوان بود و تمام وقت اش را برای این مساله گذاشته بود ایشات معلم اخلاق به آن معنا نبود بلکه مربی اخلاق بود، تربیت میکرد، تربیت از روش رفتاری، گفتاری و کرداری است، خودسازی باعث اثرگذاری ایشان می شد.

کد خبر 1797163

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha