به گزارش خبرنگار خبرگزای شبستان از زاهدان، علی دارابی امروز (۱۲ دی) در نخستین همایش ملی بازخوانی تجارب حفاظت و مرمت در پایگاههای میراث ملّی و جهانی در چابهار اظهار کرد: ۴۱ هزار و ۵۶۶ اثر ثبتی شامل ۳۴ هزار و ۶۱۷ اثر ملموس که در برگیرنده ۲۰ هزار محوطه تاریخی، ۱۴ هزار بنا و اثر تاریخی است بهمراه ۱۶۸ بافت تاریخی شهری و چندین هزار روستای تاریخی در کشور وجود دارد که باید آنها را حفاظت و مرمت کنیم.
دارابی افزود: پایگاههای میراثی نباید به صورت جزایر جداگانه کار کنند بلکه پایگاهها باید مرکزی معتبر برای مطالعه، پژوهش، کادرسازی، آموزش و تربیت نیرو باشند.
وی افزود: مهمترین حقوق میراث فرهنگی «تضمین حفاظت از میراث فرهنگی» به منظور حق دسترسی بشر به این میراث است.
قائم مقام وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با طرح چند پرسش نظیر چارچوبهای نظری حفاطت از میراث فرهنگی و شاخصها و مؤلفههای استاندارد مفهمومی و روشی در حفاظت از میراث فرهنگی چیست، گفت: وقتی سخن از حفاظت میراث فرهنگی است باید اهمیت فرهنگی وجوه ملموس و ناملموس میراث مدنظر باشد و چارچوبهای اقدام و حفاظت از گونههای مختلف آن اعم «بناها و مجموعههای تاریخی»، «یادمانهای تاریخی»، «محوطههای تاریخی»، «شهرهای تاریخی» و «باغهای تاریخی» را تفکیک و تعیین کنیم.
وی با تأکید بر تدوین «بایسته های نظام حفاظت و مرمت» و عمل بر اساس آن ادامه داد: الگوی مورد نظر باید بر اصولی همچون «مشارکت مردم» و «حفاظت مؤثر و کارآمد» استوار باشد.
دارابی درباره «حفاظت مؤثر و کارآمد» هم توضیح داد و افزود: منظور آن است که اقدامات حفاظتگرایانه ما مبتنی بر اصول و استانداردها، بهرهگیری از تجارب موفق پیشینیان، اتکاء بر رهیافتهای علمی، تخصصی و بکارگیری از نیروهای باصلاحیت و کاربلد است. حفاظت مؤثر وکارآمد یعنی اینکه آزمون و خطا نکنیم.
وی تأکید کرد: نگرش انحصارطلبی که در برخی از لایههای مدیریتی و کارشناسی میراث وجود دارد باید کنار گذاشته شود. این رویکرد اصلاً با «مردمیسازی میراث فرهنگی» همخوانی ندارد. خوشبختانه «انجمن خیران میراث فرهنگی» سال گذشته به همت معاونت میراث فرهنگی تشکیل شده و در سراسر کشور شعبات آن راهاندازی شده اما متأسفانه از این سرمایه بزرگ کمتر استفاده شده است.
قائم مقام وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی؛ پیرامون هیأت امنایی شدن مدیریت میراث فرهنگی اظهار کرد: این الگو اجرا نشده تا راستیآزمایی شود که چه میزان میتوان در حفاظت و مرمت موفق و کارآمد باشد. مطالعات و تجارب جهانی هم در تشکیل انجمنهای میراث فرهنگی و سپردن امور اجرایی به نهاهای مدنی و اجتماعی پیش روی ماست.
نظر شما