ضرورت تبیین و ترویج منظومه فکری آیت الله مصباح برای نسل جوان

حجت الاسلام سروری، با تأکید بر معرفی و تبیین ابعاد مختلف شخصیتی علامه مصباح، ترویج منظومه فکری این عالم ربانی را برای ترسیم افق های بلند پیش روی جامعه و رسیدن نسل جوان به اوج قله های علم بسیار ضروری دانست.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از روابط عمومی ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد استان کرمانشاه، حجت الاسلام والمسلمین «حجت الله سروری» از اساتید حوزه و دانشگاه، در نشستی تخصصی که با میزبانی جهاد دانشگاهی برگزار شد، عالم فقید مرحوم علامه مصباح یزدی را بزرگ سردار جبهه فکر واندیشه خطاب کرد و گفت: در باب منظومه فکری و چهار چوب نظری حاکم بر اندیشه اسلامی علامه مصباح گفتن این نکته ضروری است که وجه تمایز ایشان با دیگر اندیشمندان اسلامی در تأکید بر پرداختن به مباحث بنیانی است.

وی با اشاره به دو دیدگاه سطحی و بنیانی در پرداختن به مباحث مختلف اخلاقی، تربیتی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی، روش نخست و رایج برای پرداختن سطحی به مباحث اسلام، حجاب و سبک زندگی را به مثابه مسکّنی برای مخاطب یاد کرد و گفت: دیدگاه و تفکر مرحوم علامه مصباح این بود که ما باید به صورت ریشه ای و بنیانی به مسائل نگاه کنیم. 

حجت الاسلام سروری، در واکاوی چرایی تاکید ایشان بر منظومه فکری، اظهار داشت: منطق قرآن و سیره اهل بیت(ع) نیز بر همین مهم و در چارچوب «تعقل در قرآن» یا «تفکر و تدبر در قرآن کریم» قرار دارد.

وی در ادامه با اشاره به پاسخ قرآن کریم و اهل بیت(ع) به مجهولات ذهنی و علمی بشر و مسائل معرفتی و خداشناسی پیش از ظهور و بروز دانشمندان و اندیشمندان نام آشنای غربی با ظهور اسلام در ۱۴۰۰ سال پیش، گفت: رمز گشایی ها و اشارات امیرالمومنین علی(علیه السلام) در نهج البلاغه در خصوص علوم طبیعی که از مظاهر قدرت خداوند و الان مسئله معرفت شناسی است، یکی از این نمونه ها است.

حجت الاسلام سروری، ادامه داد: نکاتی از علوم پزشکی در خصوص آناتومی بدن را می توان در فرازهایی از دعای عرفه استخراج نمود که از حیث تاریخ علوم پزشکی، تقسیمات و شاخه های علوم پزشکی حائز اهمیت و بسیار جالب توجه است که باید به صورت ریشه ای روی آن کار کرد.

وی در ادامه به بیان تحلیلی بر منظومه فکری علامه مصباح پرداخت و گفت: این‌عالم جلیل القدر، استاد بزرگ اندیشه، فقیه عمیق، حکیم برجسته و نظریه پردازی متعهد بود.

  

سرپرست ستاد هماهنگی کانون های مساجد استان کرمانشاه، به بیان دیدگاه برخی از بزرگان و مراجع در مورد شخصیت علامه مصباح پرداخت و گفت: مقام معظم رهبری (مدظله‌العالی) از ایشان به‌عنوان "حکیم مجاهد و انقلابی و استاد فکر" و صاحب‌نظر در مسائل اساسی اسلام یاد کردند. 

وی با تاکید بر معرفی و تبیین ابعاد مختلف شخصیتی این عالم فقید، تصریح کرد: ترویج منظومه فکری شخصیت‌هایی چون آیت الله مصباح یزدی از بابت اینکه قله‌های رفیع رشد و ایمان جامعه هستند در جامعه ضروری است. ترویج آنان ترسیم افق‌های بلند پیش روی جامعه است و این ترویج باعث می‌شود نسل جوان ما برای رسیدن به اوج قله‌های علم دست یافتنی و محقق شدنی ببینند.

حجت الاسلام سروری، با ارائه سیر اجمالی از زندگی علامه مصباح، گفت: این عالم ربانی در کنار دروس رسمی حوزه، با انگیزه علم دوستی و حقیقت‌جویی، برخی علوم روز از قبیل فیزیک، شیمی، فیزیولوژی و زبان فرانسه را نزد روحانی فرهیخته ای به نام «محقّقی رشتی» می‌آموخت.  

وی با بیان اینکه‌ علامه مصباح دروس خارج فقه را نزد مرحوم آیت الله بروجردی و خارج اصول را در محضر امام خمینی (ره) فراگرفته و از علامه طباطبایی و آیت الله بهجت کسب فیض کرده است، اظهار کرد: ایشان از شخصیت های مورد تأیید آیت الله بهجت بوده و در خصوص ایشان به بازاریان قم فرمودند: «بروید از آقای مصباح یزدی بخواهید برایتان درس اخلاق بگوید.»

این پژوهشگر و نویسنده حوزوی، با اشاره به اینکه علامه موفق به اخذ جایزه از سوی مرحوم آیت الله بروجردی شده و در نهایت در سن ۲۷ سالگی به درجه اجتهاد نائل آمد، ابراز کرد: آشنایی با مرحوم علامه طباطبایی، و درک مقامات و کمالات روحانی و عرفانی آن اعجوبه علم و فضیلت و تقوا، سبب شد که استاد بیشتر اهتمام و مساعی خویش را صرف تعلیم علوم قرآن و تفسیر نماید. 

وی گفت: ایشان ابتدا با شرکت در جلسات درس تفسیر علامه، و سپس با استفاده از ارشادات و تعلیمات خصوصی ایشان توانست تعمق و تفکر در قرآن کریم و نکته‌سنجی‌های زیبا در آیات نورانی آن را بیاموزد، و خود در این باب صاحب نظر شود او به قدری در این وادی پیش رفت که علامه برای استفاده از نکته‌ها و دقت نظرهایش، کار بازخوانی تفسیر المیزان را، قبل از چاپ و نشر، به او سپرد. 

حجت الاسلام سروری، با بیان اینکه آیت الله مصباح بیشترین وقت و سرمایه علمی خویش را صرف رشته فلسفه کرد، ادامه داد: دلیل گرایش به فلسفه نیز شیفتگی و علاقه شدید به علامه طباطبایی بوده است. آیت الله مصباح؛ اسفار و شفا را نزد حضرت علامه فرا گرفت، و با به‌کارگیری شیوه فلسفی آن بزرگوار، خود به برخی نوآوری‌ها و ابتکارات در این زمینه پرداخت. 

وی گفت: او همچون استادش معتقد بود برای شناخت هرچه بهتر اسلام و معارف اسلامی و نیز کسب توانایی در پاسخگویی به شبهات و هجمه‌ها به معتقدات دینی، مطالعه و تحقیق فلسفی می‌باید در رأس مطالعات حوزوی قرار گیرد، تا طلاب، ضمن آشنایی با متون اسلامی و فقهی، شیوه دفاع از عقاید دینی را نیز فرا گیرند. 

حجت الاسلام سروری، اضافه کرد: آیت‌الله مصباح یزدی در کتاب «جامی از زلال کوثر» ـ که درباره سیره و زندگی حضرت زهرا(س) است ـ می‌گوید: «امروز نه تنها سکوت در مقابل هجوم فرهنگی پذیرفتنی نیست، بلکه مجاهدت در عرصه کارزار علمی و فرهنگی، واجب ترین وظیفه و تکلیف ما است.»(ص ۱۲۷) 

وی گفت: یکی دیگر از رویکردها و توفیقات آیت الله مصباح این بود که شارح معارف اهل بیت(ع) بود. آیت الله مصباح علاوه بر ارائه رویکرد جدید در حوزه عقاید اسلامی و معارف و تفسیر قرآن که در قالب کتاب هایی چند جلدی خداشناسی، راه و راهنماشناسی، قرآن شناسی و... منتشر شده است در درسهای اخلاق اسلامی خویش به شرح و تبیین احادیث اخلاقی اهل بیت(ع) پرداخت.  

این استاد حوزه و دانشگاه، اذعان داشت: سبک دروس اخلاقی آیت الله مصباح، «متن محور» بوده است و آن هم متن های معتبری چون احادیث اهل بیت(ع). کتاب های «ره‌توشه»؛ شرح احادیث پیامبر به اباذر غفاری، «پند جاوید»، «رساترین دادخواهی»؛ شرح خطبه فدکیه حضرت زهرا(س)، «نجوای عاشقانه»؛ شرح مختصر مناجات شعبانیه و... از جمله آثار منتشره آیت الله مصباح در این زمینه است. 

کد خبر 1797447

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha