خبرگزاری شبستان، گروه بین الملل: در آخرین برآوردهای استراتژیک اسرائیل، حالت بدبینی نسبت به آنچه در سال ۲۰۲۵ میلادی پیش رو دارند، وجود دارد و جدای از تبلیغات رسانهها، رژیم صهیونیستی مقدور به تحمیل شرایط خود بر بسیاری از کشورهای منطقه نیست.
در واقع باید گفت که رژیم صهیونیستی با آغاز سال جدید ۲۰۲۵ وارد شرایط جدید و بیسابقهای شده است و بر خلاف سالهای گذشته مجبور است علاوه بر چالشهای معمول، با طیف وسیعی از چالشهای داخلی، منطقهای و جهانی در جنبههای امنیتی و استراتژیک مواجه شود. این درحالی است که از سه دهه قبل نیز کم و بیش با آن مواجه بوده است.
به نظر میرسد، این بار رژیم صهیونیستی با پیامدهای مختلف و چالشهای بسیاری رو به رو خواهد شد و اختلافات از درون نیز افزایش یافته است که به نوعی شکاف درونی محسوب میشود. هر چند رژیم صهیونیستی دارای یک اقتصاد قوی با تکنولوژی متمایز بوده است، اما از وضعیت امنیتی شکنندهای رنج میبرد، به ویژه پس از عملیات «طوفان الاقصی» با چالشهای جدی و خسارات بسیاری مواجه شده است.
در سالهای اخیر، موسسات اسرائیلی متعهد شدند که مقیاس اولویتهای مربوط به خطرات و چالشها را با خطوط کلی مشخص کنند و اکثر آنها بر روی جبهههای خاصی متمرکز شدند که معتقد بودند میتواند به دولت عبری آسیب برساند و قرار بود دگرگونیهایی که در آن جبههها رخ میدهد با دقت دنبال کنند و روی مواردی که ممکن است امنیت را تحت الشعاع قرار دهد، تمرکز کردند.
کمی به عقب برمی گردیم
در طول ده سال گذشته، قبل از شروع عملیات «طوفان الاقصی» رژیم صهیونیستی توجه کامل خود را به جبهههای اصلی معطوف کرد و برنامههای عملیاتی آینده خود را پیش بینی کرد و و حتی جهتگیری و نگاه رهبران به جبههها نسبت به موجودیت صهیونیستی را مورد کاوش قرار داد و همچنین درگیریهای مستقیم را مورد بررسی قرار داد.
در تمام این موارد، توصیههای کارشناسان اسرائیلی مرتبط با امور سیاسی و استراتژیک متمرکز بر ضرورت اتخاذ یک استراتژی بلندمدت امنیت ملی، مرتبط با چشمانداز آینده و اهداف مختلف بود و همچنین فهرستی از اولویتها برای سیاستهای آینده اسرائیل ارائه دادند و بیشتر توصیهها شامل فراخوانی برای تقویت همکاری استراتژیک با ایالات متحده آمریکا، بهعنوان بزرگترین حامی نهاد عبری، بدون توجه به حزب حاکم یا هویت رئیسجمهور بود.
علاوه بر این، توصیهها بر لزوم تلاش برای توسعه و تقویت روابط با برخی از کشورهای مهم منطقه بهویژه کشورهایی که دارای میراث فرهنگی بزرگ و تأثیرگذار هستند، اشاره داشت و بر لزوم توسعه زمینههای همکاری با برخی از کشورهایی که اسرائیل قبلاً با آنها قرارداد معاهدات امضا شده دارد، تاکید کردند که از جمله آن کشور مصر و عربستان بود.
علاوه بر آن، کارشناسان رژیم صهیونیستی ضرورت ایجاد سامانه پدافند هوایی منطقهای را برای مقابله با حمله احتمالی ایران توصیه کردند که این امر نیزمحقق شد و نتیجه آن وعده صادق ۱ و ۲ بود.
یکی دیگر از این توصیهها، اتخاذ یک استراتژی بلندمدت نیز برای مقابله با تعدادی از خطرات ناشی از آن سوی مرزها، مانند حزب الله لبنان و سوریه - قبل از سقوط اسد بود.
چالشهایی از نوع متفاوت
اما باید گفت که با وجود تمام پیش بینیها، امسال دولت رژیم صهیونیستی با چالشهایی متفاوت مواجه است که از نظر جزئیات شبیه به چالشهای قبلی نیست، چالشهایی که همچنان وجود دارند و با وجود هر آنچه که رخ داده و هنوز هم در حال وقوع است، همچنان پیامدهایی دارند. یکی از این چالشها، ایران است که همچنان تهدیدی جدی برای آنان محسوب میشود.
چالش دیگر برای اسرائیل، حزب الله در مرز شمالی فلسطین اشغالی است که اسرائیل در آن در حال شکست است علی رغم آنکه میگوید پیروزیهایی به دست آورده است.
مسئله دیگر، عدم بازگشت شهرک نشینان به شهرکهای شمالی اسرائیل است و و باید گفت که تداوم درگیری با مقاومت فلسطین در سراسر جغرافیای کرانه باختری و نوار غزه ادامه داشته است و پس از تقریباً چهارده ماه و با وجود همه توانمندیهایی که به کار برده است، هنوز نتوانسته است دستاوردی سرنوشت ساز در قبال حماس به دست بیاورد.
از سویی دیگر، یکی از چالشهای جدید اسرائیل که به بقیه چالشها اضافه شده است، مسئله یمن است که شاید از نظر برخی کم اهمیت به نظر برسد، اما باید گفت که مهمتر از موارد قبلی است و گروههای مسلح یمن بارها و بارها با حملات خود به عمق تل آویو آن را ثابت کردهاند.
نشانههای افول جایگاه بینالمللی اسرائیل
ارتش در اسرائیل که به عنوان نهاد با قداست محسوب میشود در شرایط کنونی و با توجه به شکافهای ایجاد شده این مسئله رنگ باخته است و همین مسئله آن را به یک چالش در درون اسرائیل تبدیل کرده است و از طرفی نیز پس از نفوذ افراط گرایان راست به سمتهای ارشدی در اسرائیل، احزاب سیاسی اسرائیل را آسیب پذیر کرده است.
یکی از مهمترین دستاوردهای عملیات «طوفان الاقصی» تبدیل شدن رژیم صهیونیستی به موجودی مطرود و منزوی است و محاکم بین المللی به آن به عنوان یک نهاد سرکش و جنایتکار نگاه میکنند و دادگاه کیفری بینالمللی برای ارتکاب جنایات نسلکشی علیه غیرنظامیان فلسطینی و حکمهای دستگیری برای آنان صادر کرد که باید گفت تمام این موارد، نشانههای از بین رفتن جایگاه اسرائیل در عرصههای بینالمللی است.
نظر شما