به گزارش خبرگزاری شبستان از استان قم، حجت الاسلام والمسلمین علیرضا رضوی رییس پژوهشکده علم اطلاعات و دانش شناسی مرکز نور امروز(یکشنبه ۱۶دی ماه) در نشست خبری محتواهای جدید و رایگان پایگاه اینترنتی نورلایب به خبرنگاران گفت: یکی از دغدغهها و خواستههای پژوهشگران و کاربران نورلایب، دسترسی آسانتر و کم هزینهتر به محتوای کتابها بوده است. این خواسته با توجه محدودیتهایی که در خصوص «حق مالکیت معنوی» کتابها و دیگر ملاحظات وجود داشت، تا اکنون محقق نشده بود.
وی با بیان اینکه در حال حاضر ۸۵ هزار عنوان کتاب شامل ۱۲۰هزار جلد کتاب در پایگاه اینترنتی نورلایب بارگزاری شده است گفت: در ایام هفته پژوهش، مطالعه بیش از ۷۰ درصد کتابهای این پایگاه رایگان شد که شامل بیش از ۶۲۵۰۰ عنوان کتاب شامل بیش از ۸۵۰۰۰ جلد کتاب می شود.
رییس پژوهشکده علم اطلاعات و دانش شناسی مرکز نور ادامه داد: کتابخانه دیجیتال نور بزرگترین کتابخانه دیجیتال علوم اسلامی و انسانی است که به دانشپژوهان و علمدوستان، زمینه دسترسی آنها را به انبوهی از منابع پژوهشی و مطالعاتی فراهم کرده است.
حجت الاسلام رضوی تصریح کرد: تنوع موضوعات کتب موجب شده تا محققان این پایگاه اینترنتی را به عنوان بانک اطلاعات مرجع در تحقیقات خود در نظر بگیرند. موضوعاتی چون ترجمه و کتابشناسی، تفسیر و علوم قرآنی، حدیث و علوم حدیث، منطق و فلسفه، کلام و عقاید، ادیان و مذاهب، فقه و اصول، تاریخ و جغرافیا، حقوق، عرفان و تصوف، اخلاق و تربیت، زبان و ادبیات و...
وی ادامه داد: کاربران این پایگاه اینترنتی میتوانند نویسندگان مورد نظر خود را جستجو و آثارشان را مورد مطالعه و بررسی قرار دهند و حتی فهرستی از نویسندگان مرتبط با نویسنده مورد نظر را در اختیار داشته باشد.
رییس پژوهشکده علم اطلاعات و دانش شناسی مرکز نور افزود: همچنین برای هر کتاب صفحهای تخصصی تدارک شده تا تمامی اطلاعات مرتبط با آن کتاب مانند معرفی کتاب، کتب مرتبط، شناسنامه کتاب، فایلهای استنادی و... بصورت متمرکز در اختیار کاربر قرار گیرد.
رضوی ادامه داد: متن کتب بصورت تصویری یا متنی در اختیار کاربران قرار گرفته است که با رعایت حقوق مالکیت معنوی صاحبان آثار ارائه میشود.
وی با اشاره به دیگر امکانات این پایگاه گفت: با کاربران متعددی مواجه بودیم که درخواست کپی متن را داشتند لذا این امکان را فراهم کردیم که پژوهشگران به طور متعارف اطلاعات را کپی کنند، البته امکان کپی کردن کل کتاب وجود ندارد و این امکان برای پژوهشگرانی است که قصد استفاده از بخشی از این متون را در آثار خود دارند.
رئیس پژوهشکده علم اطّلاعات و دانششناسی مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی، ضمن تشکر از صاحبان آثار در این کتابخانه، افزود: ناشران درآمدشان واسطه به فروش کتاب است در عین حال اجازه دادند منابع آن ها در این پایگاه عرضه کنیم.
رضوی یادآور شد: کتابخانههای تخصصی شهر قم ظرفیت عظیمی دارد که طی سالیان با زحمات متخصصین فراهم شده است؛ ما با بیش از ۱۲ کتابخانه تخصصی شهر قم وارد مذاکره شدیم و اجازه دادند که مرکز نور کل آثار کتابخانه را اسکن کند.
وی با بیان اینکه توسعه این کتابخانه تا پوشش کل کتابخانههای تخصصی ادامه خواهد داشت، اضافه کرد: پوشش کتابخانههای تهران و سایر شهرها در دستور کار است لذا با کتابخانه ملی مذاکراتی انجام شده است؛ هدف گذاری کردیم سالیانه ۲۰ هزار جلد به این کتابخانه بیفزاییم.
رئیس پژوهشکده علم اطّلاعات و دانششناسی مرکز نور، یادآور شد: سایت سه زبانه است امکان عربی و انگلیسی کردن سایت وجود دارد و به دنبال افزودن سایر زبانها نیز هستیم.
نظر شما