خبرگزاری شبستان-خراسان جنوبی؛ زینب روحانی مقدم- اواسط ماه رجب که می رسد حال و هوای عجیبی در شهر حاکم می شود، هر کسی در تکاپوی آماده شدن برای حضور و شرکت در مراسمی معنوی و فرصتی طلایی به نام «اعتکاف» است تا به درگاه پروردگارش توبه کند و مسیر حق و سعادت را باز یابد.
اعتکاف یک فرصت و تجربه معنوی و عمیق است که به افراد کمک میکند تا ارتباطی نزدیکتر و شخصیتر با خداوند برقرار کنند و از فشارها و تنشهای روزمره فاصله بگیرند.
*اعتکاف؛ فرصتی برای خودسازی
اعتکاف فرصتی است برای تجربه آرامش روحی و روانی، که از طریق عبادت و ذکر خداوند به دست میآید. در این حالت، فرد احساس میکند که از همه دغدغهها و مشکلات دور شده و به ساحتی آرام و معنوی نزدیک شده است.
اعتکاف باعث تقویت ایمان و ارتباط با خداوند میشود، این تجربه به افراد کمک میکند تا از طریق عبادت و تعمق در آیات الهی، ایمان خود را عمیقتر و محکمتر کنند.
وقتی فرد در اعتکاف قرار میگیرد، با دیگر معتکفان که به همین نیت در مسجد حضور دارند، همدل و همبسته میشود. وقتی فرد در اعتکاف قرار میگیرد، با دیگر معتکفان که به همین نیت در مسجد حضور دارند، همدل و همبسته میشود. این تجربه مشترک میتواند احساسی از اتحاد و همبستگی دینی را به وجود آورد.
در اعتکاف، فرد فرصت میکند تا به دور از هیاهوی دنیوی، به مسائل و مشکلات خود بپردازد و راهحلهای مناسبی برای آن ها بیابد. این مراسم معنوی میتواند به کاهش استرس و اضطراب کمک کند.
اعتکاف به فرد کمک میکند تا به عمق معنویت و روحانیات خود دست یابد و ارتباطی نزدیکتر با خداوند برقرار کند. این تجربه میتواند به فرد احساس رضایت و خوشبختی بدهد.
هر ساله افراد بسیاری برای شرکت در مراسم معنوی اعتکاف ثبت نام می کنند و این آمار هر سال در حال افزایش است و نشان می دهد که دشمنان نتوانسته اند به نقشه های شوم خود برسند و بین مردم و دین و این سنت های حسنه فاصله بیاندازند.
یکی از اقشار مهمی که در مراسم معنوی اعتکاف حضور می یابند قشر جوان و نوجوانان هستند که فرصت را غنیمت شمارده و برای پیدا کردن راه درست خود به این مراسم می آیند و به تمام سرگرمی های دنیوی که دشمن برای آنان تدارک دیده، پشت پا می زنند.
با بهرهبرداری از اعتکاف، میتوانیم به خودشناسی، آرامش درونی، و همبستگی اجتماعی دست یابیم و از این فرصت معنوی بهترین استفاده را ببریم. اعتکاف غنیمتی است که نباید از دست داد.
*اعتکاف فرصتی برای آغاز خلوت با خود
حجت الاسلام علی رستمیانی-مدیر حوزه های علمیه خراسان جنوبی- در گفتگو با خبرنگار شبستان اظهار داشت: انسان یک موجود چند بعدی است و در ابعاد مختلف نیاز به رشد، تعالی و تکامل دارد.
وی ادامه داد: خودمان را در قفس بدن محصور کرده ایم و گاهی روزها و ماه ها می گذرد و ما همچنان درگیر امور مادی و جسمانی خود هستیم و از جنبه معنوی و جایگاه بلند نفس انسان غافل می شویم.
حجت الاسلام رستمیانی با بیان اینکه اعتکاف فرصت مغتنمی است تا انسان از این درگیری های مادی و جسمانی رها شود و به جنبه معنوی خود نظری کند، افزود: اعتکاف می تواند سرمنشایی برای آغاز خلوت با خود و خودشناسی و بازنگری زندگی باشد اعتکاف می تواند سرمنشایی برای آغاز خلوت با خود و خودشناسی و بازنگری زندگی باشد و «مَن عَرَفَ نَفسَهُ فَقَد عَرَفَ رَبَّه» اگر انسان خودش را نشناسد خدای خودش را هم نمی تواند بشناسد.
مدیر حوزه های علمیه خراسان جنوبی در ادامه عنوان کرد: خلوت با خود یکی از مسائل و جنبه های بااهمیت در اعتکاف است که منجر به شناخت بعد روحانی انسان شود.
وی با بیان اینکه تقویت ارتباط با پروردگار از دیگر جنبه های مهم اعتکاف است، افزود: تمرکز بر عبادت و فرصت گذاشتن برای نجوای با خداوند متعال یکی از جنبه های حائز اهمیت است که می تواند به عنوان یکی از شاخصه های این عمل عبادی مطرح باشد.
حجت الاسلام رستمیانی در ادامه گفت: اعتکاف فرصتی مغتنم برای تقویت ارتباط اجتماعی افراد نیز محسوب می شود چرا که چند روز در کنار همدیگر حضور می یابند و از زوایای مختلف همدیگر را می شناسند و آن پیوندهای اجتماعی تقویت می شود و به شناخت هم می پردازند.
مدیر حوزه های علمیه خراسان جنوبی تاکید کرد: حضور در اعتکاف فرصتی مغتنم و توفیقی است برای هر کسی که بتواند در این امر الهی شرکت کند.
*اعتکاف؛ فرصت مغتنمی برای ترک عادات ناپسند و منفی
وی با بیان اینکه اعتکاف می تواند تغییر چشمگیری در شخصیت و زندگی و آینده افراد داشته باشد اعتکاف می تواند تغییر چشمگیری در شخصیت و زندگی و آینده افراد داشته باشد، افزود: یکی از مهم ترین تاثیرات آن، رشد معنوی فرد است و فرد با خلوتی که انجام داده و توکلی که داشته قطعا می تواند نگاه عمیق تری به دین و دین داری داشته باشد و یک رشدی را در زمینه معنوی برای خودش ایجاد کند.
حجت الاسلام رستمیانی در ادامه گفت: فرصت مغتنمی برای ترک عادات ناپسند و منفی است و ریشه این عادات ناپسند می تواند در اعتکاف کنده شود.
مدیر حوزه های علمیه خراسان جنوبی اظهار کرد: بحث تقویت اراده و انضباط شخصی و نظم بخشی به زندگی روزمره از دیگر آثار و برکات حضور در اعتکاف می تواند باشد که در آینده بر زندگی فرد تاثیر بگذارد و هر فردی را مومن تر، زاهدتر، با اراده بیشتر و منضبط تر کند.
*توصیه هایی به جوانان و نوجوانان برای بهره گیری از فرصت اعتکاف
وی به حضور جوانان و نوجوانان در مراسم معنوی اعتکاف اشاره کرد و افزود: در سال های اخیر شاهد حضور چشمگیر جوانان و نوجوانان در این امر دینی و مذهبی هستیم و به لطف نظام جمهوری اسلامی شرایط فراهم شده است تا جوانان و نوجوانان از این برکت بهره مند شوند.
حجت الاسلام رستمیانی در ادامه گفت: دل پاک جوانان و نوجوانان ظرفی بسیار عظیم و ظرفیت دار برای پذیرش معنویت این ایام است لذا خیلی خوب است که جوانان و نوجوانان زمان محدود را غنیمت شمارند و سعی کنند تا از آن حالت خلوتی که اعتکاف برای انسان ایجاد می کند بهره مند شوند.
مدیر حوزه های علمیه خراسان جنوبی ادامه داد: درست است که در جمع دوستانه در این مراسم شرکت می کنند اما یک وقتی را هم برای خلوت کردن و نجوا کردن با حق تعالی داشته باشند و همین طور این فرصت اعتکاف می تواند فرصتی خوب برای پیدا کردن دوستان مومن و مقید و انقلاب باشد.
وی در ادامه بیان کرد: جوانان و نوجوانان می توانند در مراسم اعتکاف، دوستانی را پیدا کنند که در ادامه مسیر زندگی با آن ها ارتباط داشته باشند و این خودش سبب تقویت روحیه دینی و معنوی آنان خواهد شد.
حجت الاسلام رستمیانی با بیان اینکه اعتکاف فرصتی برای جوانان و نوجوانان جهت بهره گیری از تجربیات مسن ترها است، افزود: جوانان و نوجوانان از تجربیات آنان بهره ببرند و با آنان به گفتگو بنشینند و رسم و راه زندگی موفق را از آنان بیاموزند.
مدیر حوزه های علمیه خراسان جنوبی در ادامه بیان کرد: جوانان و نوجوانانی که در این مراسم شرکت می کنند تلاش کنند تا از این ابزارهای الکترونیک فاصله بگیرند و احساس کنند که می توانند بدون تلفن همراه هم زمان خود را به نحو احسن بگذرانند و از امور دیگر بهره ببرند.
وی ادامه داد: شاید سرگرم شدن به فضای مجازی و بازی های رایانه ای مانعی شود برای بهره بردن کافی از این مراسم معنوی شود و با دوستان دیگر ارتباط بگیرند و از تجربیات بزرگترها استفاده کنند تا یک خاطره خوش معنوی برای آنان به یاد بماند.
*لزوم استفاده مبلغان از فرصت های مشارکتی برای پاسخ به شبهات نسل جدید در مراسم اعتکاف
حجت الاسلام رستمیانی با بیان اینکه مبلغانی که در مراسم اعتکاف حضور دارند، معتکفین را به فیض برسانند، افزود: آنها را هدایت و راهبری کنند و مهم است که مبلغان در این جمع به نکاتی بپردازند که راهگشا برای معتکفین به خصوص قشر جوان و نوجوان باشد تا در زندگی روزمره خود از این بیانات استفاده کنند.
مدیر حوزه های علمیه خراسان جنوبی در ادامه گفت: نکات مختلف معنوی و سیاسی و بصیرتی و غیره به صورت کاربردی و با یک زبان ساده و قابل درک برای نسل جدید بیان شود نکات مختلف معنوی و سیاسی و بصیرتی و غیره به صورت کاربردی و با یک زبان ساده و قابل درک برای نسل جدید بیان شود و فرصتی برای آگاه بخشی و احیای روح بلند معنوی و انسانی است.
وی تاکید کرد: باید مبلغان به زبان جوان و نوجوان ما و روش های انتقال مفاهیم به آنان توجه داشته باشند و یکی از کارهای خوب این است که به فرصت های مشارکتی و صحبت های دسته جمعی با این قشر داشته باشند تا هم از شبهات ذهنی آنان مطلع شوند و هم نسبت به پاسخگویی به آنان با زبان و ابزار امروزی کمک کنند.
*لزوم غنیمت شمردن متولیان مسجد از فرصت اعتکاف برای ایجاد پیوند بین نسل جدید و مسجد
حجت الاسلام رستمیانی با بیان اینکه مساجد و نهادهای فعال در آن فرصت اعتکاف را قدر بدانند، افزود: شاید کمتر زمانی در سال باشد که بتوانیم این حجم از جوانان و نوجوانان را در کنار هم در مسجد جمع کنیم و حضور داشته باشند و فرصتی است که از این زمان به بعد به صورت دائم در مسجد داشته باشیم و به عنوان نمازگزاران و بچه مسجدی ها معرفی کنیم.
مدیر حوزه های علمیه خراسان جنوبی در ادامه گفت: اما این نیاز دارد تا متولیان مسجد بتوانند فضایی را فراهم کنند و به نحوی برنامه ها را ترتیب دهند که نسل جدید احساس کنند محیط مسجد یک محیط دوستانه و حامی و ارزشمند است و می توانند به آن پناه بیاورند و مشکلات خود را بیان کنند و این حس را داشته باشند که مسجد خانه خدا است و می توانند از ان جا به خدا نزدیکتر باشند.
وی در پایان تاکید داشت: باید نسل جدید این حس را داشته باشند که مسجد به عنوان یک پایگاه اجتماعی قوی می تواند از آنان در موضوعات مختلف حمایت و راهنمایی کند و به آنان مسیر روشن آینده را نشان دهد و اگر این ارتباط برقرار شود خود به خود مسجدی برای حضور جوانان خواهد بود.
نظر شما