اثر «الگوی پدر» بر فرزندان

یک کارشناس مسایل تربیتی از نقش و جایگاه پدر در تربیت فرزندان می‌گوید.

سارا مشهدی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در مشهد اظهار کرد: به بهانه روز پدر بد نیست کمی هم از تاثیر مستقیم پدران در تربیت پسران و دختران بگوییم. از قدیم شنیدیم که گفته اند، پسر کو ندارد نشان از پدر؛ پدرانی که درگیر تربیت پسران خود هستند سبب می‌شوند فرزندان آرامتر باشند... نه اینکه بچه‌ها از ترس والد مذکر (آنچه در گذشته باب بود) آرام باشند خیر، پسرانی که پدران خود را در دوران کودکی کنار خود دارند، سپر دفاعی مهمی در برابر استرس دارند! این پسرها عملا سطح کورتیزول ( هورمون استرس) پایین تری دارند.

چگونه پدر خوبی برای پسران باشیم

وی افزود: اگر پدری در فرآیند بزرگ شدن پسران درگیر باشد و لحظات پدر و پسری بیشتری ساخته باشد فرزند پسر کمتر از سایر همسالانش سراغ الکل، سیگار و مواد مخدر خواهد رفت. حالا چرا درگیر بودن پدر در فرآیند تربیت پسر اهمیت دارد؟ پدری کن زمانی را به پسرش اختصاص می‌دهد به او احساس ارزشمندی خواهد داد. پدر در این تعاملات به او آن بخشی از مهارت‌های زندگی را خواهد آموخت که ویژه جنسیت مردانه است. غیاب پدر باعث خواهد شد پسران درگیر مشکلاتی در روابط عاطفی و اجتماعی شده یا به ریسک های ناسالم رو بیاورند.

این کارشناس مسایل تربیتی گفت: پسرانی که در غیاب پدر چه فیزیکی چه عاطفی بزرگ می‌شوند به دلیل نبود الگوی مردانه سالم و برای تعریف هویت مردانه خود اغلب سراغ گروه‌ها یا افراد ناسالم می‌روند، آنها اغلب برای گرفتن تایید از دیگران ریسک می‌کنند تا محبوب دیگران باشند. غیبت پدر پسران را در پذیرش نقش وی به عنوان یکی مرد درگیر مسائلی از جمله عدم مسئولیت پذیری در زندگی شخصی مثل ترک تحصیل، بی توجهی به آینده حرفه‌ای یا پذیر نقش همسری یا پدری خواهد کرد. 

وی تصریح کرد: درمجموع باید گفت پدر پولدار غایب به درد هیچ فرزندی نمی‌خورد، همانطور که تامین نیازهای جسمی فرزندان واجب است، نیازهای روانی آنان نیز باید مورد توجه‌تان قرار بگیرد. به عنوان یک روانشناس از شما می‌خواهم در زندگی پسرانتان حضور پررنگی داشته باشید.

توصیه هایی برای دخترداران 

وی بیان کرد: اما برای پدرانی که دختر دارند یا دوست دارند در آینده دختر داشته باشند. میخواهم از اثر «الگوی پدر» بر روان دختران بگویم. بی‌شک کسی نمی‌تواند نقش پدر در ساختار روانی دختران را نادیده بگیرد. چه پدر حاضر باشد چه غایب! چه پدر خوب باشد و چه پدر بد! هرچه باشد نقش الگوی پدر در روان دخترانش به قدری مهم هست که به هیچ وجه قابل اغماض نخواهد بود. 

وی افزود: پدر در شکل گیری و پذیرش اعتماد بنفس و هویت زنانه فرزند دخترش نقش پررنگی دارد، همچنین نحوه ارتباط با پدر نقش موثری بر شکل گیری روابط آینده او خواهد داشت.

مشهدی عنوان کرد: در خصوص اهمیت نقش پدر غایب چه از نظر فیزیکی( به واسطه مرگ، طلاق و ...) یا از نظر عاطفی(سرد و بی تفاوت یا گرفتار و مشغول) نیز باید به شدت توجه کرد. پدر غایب می‌تواند باعث شود دختر احساس عدم ارزشمندی یا دوست‌داشتنی نبودن داشته باشد. این حس می‌تواند در بزرگسالی باعث خودانتقادی، احساس عدم کفایت، یا تلاش بیش‌ازحد برای جلب تأیید دیگران شود که هر کدام از این موارد مساوی عزت نفس پایین و آغازگر مساله‌های فراوانی در آینده هستند.

وی بیان کرد: همانطور که پدر حاضر و سالم حامی هویت زنانه دختر خود خواهد بود، پدر غایب نقش فعالی در مخدوش کردن چهره هویت زنانه فرزندش خواهد داشت. اما چرا و چطور؟ دختری که کودکیش با غیاب پدر می‌گذرد در پذیرش زنانگی که احساسات و ظرافت بخش لاینفک آن است درگیر تردید است چون زن بودن را مساوی ضعیف بودن می‌پندارد. همچنین این زن گاهی برای جبران خلا حضور پدر به سبک‌های مردانه رفتاری متمایل می‌شود.

این کارشناس خانواده گفت: از آنجا که این دختر برای احساس ارزشمندی به عنوان یک زن همواره با عدم تایید مرد اول زندگیش مواجه بوده سعی به جبران افراطی این ارزشمندی با گرفتن تایید از دیگران به خصوص سایر مردان می‌کند و از آنجا که پدر الگوی اقتدار است دنبال این تایید در وجود مردانی از قبیل استاد، مدیر و یا شریک عاطفی خود می‌کند. یا از آنسوی بام افتاده و با انکار کلیشه‌های مرسوم و پذیرش نقش‌های کاملا مستقل سعی می‌کند درد غیاب پدر را کاملا انکار کند. و اینجاست که شاید این جمله معروف «بیش از حد مستقل بودن؛ یک واکنش دفاعی در برابر ناامید شدن مداوم است» را بتوان مصداق بارز رفتارهای این دختران دانست. 

وی بیان کرد: مشکلات در روابط عاطفی اثر مخرب بعدی در مواجهه با غیبت پدر است که دختران چنین پدرانی درگیر آن خواهند شد. دخترانی که فقدان پدر را تجربه می‌کنند در روابط عاطفی نیز به دو صورت عمل می‌کنند یا در جستجوی عشق و امنیت بیش از اندازه به شریک عاطفی خود وابسته خواهند شد یا قید صمیمیت و اعتماد کردن در هر رابطه‌ای را خواهند زد. 

مشهدی تاکید کرد: اینها را نگفتم که هر زنی که با فقدان پدر در کودکی مواجه شده فکر کند ساختار روانی آینده خود یا فرزند دخترش را بر باد تصور کند، همیشه وقتی مساله‌ای وجود دارد راه حلی نیز برای آن پیدا خواهد شد. 

کد خبر 1798903

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha