خبرگزاری شبستان، گروه بین الملل: پس از پایان جنگ در نوار غزه که ویرانیهای بزرگ و بحرانهای عمیق انسانی را برجای گذاشت، چالشها بر جمعیتی که از هفتم اکتبر ۲۰۲۳ یعنی بیش از یک سال پیش از ویرانیهای جنگ رنج بردهاند، سنگینی میکند.
اولویتهای مهم در نوار غزه ویرانشده نیاز به درمان سریع به منظورتحقق ثبات نسبی، آغاز عملیات بازسازی، اسکان هزاران خانواده که ارتش اشغالگر منازلشان را تخریب کرد، و اجرای تعمیرات فوری زیرساختها و فراهم کردن بودجه فوری بین المللی دارد.
برهمین اساس، سازمان ملل تاکید می کند که هزینه بازسازی نوار غزه پس از جنگ مستلزم اراده جامعه بین المللی برای تأمین مالی ده ها میلیارد دلار سرمایه گذاری است.
ویرانی عظیم
حمله به نوار غزه ویرانی های عظیمی را پشت سر گذاشت و بر اساس داده های بانک جهانی، بیش از یک میلیون نفر خانه های خود را از دست دادند و نزدیک به ۹۰ درصد از تأسیسات بهداشتی آسیب دید یا ویران شد و مدارس ویران شدند یا به پناهگاهی برای آوارگان تبدیل شدند.
ادامه محاصره نوار غزه از آنجایی که اسرائیل گذرگاههای آن را کنترل میکند، مهمترین چالش پیش روی بازسازی بهویژه ساختمانهای مسکونی، تأسیسات دولتی، مدارس، بیمارستانها، شبکههای آب و برق است و این تخریب تأثیر مستقیمی بر زندگی مردم دارد.
بانک جهانی تخمین زد که رقم مورد نیاز برای بازسازی نزدیک به ۱۸.۵ میلیارد دلار است، اما این تنها نشان دهنده خسارت تا پایان ژانویه ۲۰۲۳، یعنی در طول سه ماه اول جنگ را نشان می دهد.
به گزارش سازمان ملل متحد، بخش مسکن گرانترین بخش در فرآیند بازسازی خواهد بود که ۷۲ درصد از کل هزینهها را شامل می شود و پس از آن زیرساختهای خدمات عمومی مانند آب، بهداشت و آموزش با ۱۹ درصد قرار دارند.
مرکز مین زدایی سازمان ملل گزارش داد که بمب های مرگبار منفجر نشده نیز باید در سراسر غزه خنثی شوند که این کار سال ها طول خواهد کشید.
چالش های میدانی
در آوریل گذشته، در جریان کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل متحد (UNCTAD)، «رامی العزه» کارشناس اقتصادی این سازمان، هشدارهای متعددی برای سازی غزه اعلام کرد.
این هشدارها شامل این مسایل می شود که اگر بازسازی بلافاصله پس از پایان جنگ آغاز شود، و اگر محاصره ۱۸ ساله اسرائیل در غزه پایان یابد، با ادامه رشد ۱۰ درصدی، این بازسازی تا سال ۲۰۳۵ طول می کشد تا غزه به سطحی که در سال ۲۰۰۶، قبل از محاصره اسرائیل بود، بازگردد.
اگر محاصره اسرائیل در غزه پس از جنگ ادامه یابد، بازگشت اقتصاد یا تولید ناخالص به سطح خود که در سال ۲۰۲۲ بوده است، تا سال ۲۰۹۲ طول می کشد.
چرخه تخریب و بازسازی ناکافی گزینه ای برای مردم غزه نیست. ما باید امید مردم به آینده را از طریق یک طرح جامع سیاسی که شامل راه حل دو کشوری است، بازگردانیم.
درهمین حال، نصر عبدالکریم، کارشناس اقتصادی د این باره توضیح میدهد که در اولین مراحل پس از پایان حمله اسرائیل به غزه، چالشهای مستقیمی در انتظار نوار غزه است، از جمله این چالشها می توان به کمکهای بشردوستانه، شروع آواربرداری و بازسازی جاده با کمک نهادهای امدادی اشاره کرد.
عبدالکریم می گوید: ورود تجهیزات، مواد غذایی و داور به نوار غزه باید همزمان با آواربرداری در نوار غزه باشد و خانههای سیار برای آوارگان و صاحبان منازل تخریب شده فراهم شود.
این کارشناس خاطرنشان می کند که چالش کم اهمیتی وجود دارد که آن احیای چرخه اقتصادی در غزه است و با احیای مغازه هایی که ویران شده اند و صاحبانشان دارایی خود را از دست دادند، این اقتصاد باید بچرخد، زیرا به طور کامل متوقف شده است. باید کالاها و ابزار و ماشین آلات کارخانه ها با تامین مالی اختصاص یافته احیا شود تا بخش تجاری و صنعتی زنده شود.
عبدالکریم همچنین با بیان اینکه بازسازی بیمارستانها و زیرساختهای پزشکی اولویت است، خاطرنشان کرد که مسئولیت تأمین مالی بر عهده جامعه بینالمللی است که باید برای برگزاری کنفرانسی به منظور تخصیص اعتبارات لازم در مراحل انتقالی، بهویژه کمکهای بشردوستانه عملیاتی، گرد هم آیند. برپایی این کنفرانس به ۴۰ میلیارد دلار نیاز دارد که مبلغ زیادی است.
وی همچنین تاکید کرد که بازسازی این بخش به ۵ سال زمان نیاز دارد تا بگوییم غزه تقریباً به حالت عادی کار میکند و پس از بازسازی زیرساختها و پرداخت غرامت به ساکنان آن، زندگی دوباره به آن بازمیگردد.
برهمین اساس می توان گفت که خسارت عظیمی در جنگ اسرائیل به نوار غزه وارد آمده است که نیازمند همت جامعه بین الملل برای سرمایه گذاریهای هنگفت برای ساخت دوباره غزه و احیای اقتصاد آن است.
نظر شما