به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان اصفهان، جمعیت کیفری مشمول افراد در زندان، دارای پرونده در محاکم قضایی، مجرمان و مواردی از این قبیل است که گاهی به صورت عمد و یا غیرعمد گرفتار شدهاند.
افزایش پرونده های قضایی و اختلافات در جامعه آثار و پیامدهای بدی را به همراه دارد که کمک به کاهش این آسیب ها نیازمند هم فکری و همکاری های مشترک است تا گرفتاری های اجتماعی و فردی کاهش یابد.
کمک به کاهش پروندههای دادگستری ها خدمتی به طرفین دعوا و از طرفی کمک به جامعه بوده و بسیاری از ناهنجاریها کاهش خواهد یافت.
جریان کمک به کاهش پروندههای قضایی و جمعیت کیفری نیاز به آموزش، آگاه سازی، صلح و سازش، آزادی زندانیان جرائم غیرعمد و قانون مداری است که در این خصوص نهادهای فرهنگی به سهم خود نقش دارد.
پتانسیل مساجد و این شبکه گسترده در سراسر کشور باید در این امر بکار گرفته شود که دستاوردهای آن متوجه جامعه شده و بسیاری از مشکلات نیز رفع خواهد شد.
مساجد پایگاه آموزش و توانمندسازی عمومی
یکی از هزاران کارکرد مسجد، آموزش و اطلاع رسانی است که بخشی از این ماموریت انتقال مفاهیم دینی بوده ولی در همین راستا آموزش و توانمندسازی در خصوص موضوعات اجتماعی مثل قوانین حائز اهمیت بوده و در این باره باید برنامه ریزی صورت بگیرد.
بسیاری از مسئولان قضایی، پلیس و نهادهای مدنی برای آموزش از ظرفیت مساجد استفاده کردهاند که تقویت این امر با اطلاع رسانی و دعوت مردم صورت گرفته و کیفیت بیشتری پیدا خواهد کرد.
معاون فرهنگی و اجتماعی فرماندهی انتظامی استان اصفهان به آموزش همگانی پلیس در مساجد و تشکیل شورای معتمدین محلی در این مراکز دینی اشاره کرد و گفت: کارشناسان انتظامی و یا رئیس پلیس های تخصصی با حضور در مساجد، مباحث تخصصی برای پیشگیری از جرم را به نمازگزاران آموزش میدهند.
مسعود طریفی ادامه داد: این جلسات توام با پرسش و پاسخ مردمی بوده و پلیس به سوالات پاسخ داده و این پل ارتباطی مانع از بزهدیدگی و از بین رفتن محل های ارتکاب جرم میشود.
وی با بیان اینکه تشکیل شورای معتمدین محلی پلیس با محوریت کلانتریها انجام می شود، افزود: این شورای محلی غالبا در مساجد تشکیل شده و معتمدین محلی عضو هستند که برای ارتقای امنیت هر منطقه هم فکری شده و اقدام عملی صورت میگیرد.
در جریان این اقدامات آموزشی، مسئولان قضایی اصفهان نیز در مساجد حاضر شده و آموزشهای حقوقی ارائه داده و با برپایی میز خدمت پاسخگوی شهروندان بودهاند.
پتانسیل مساجد برای صلح و سازش
رفع اختلاف و کمک به صلح و سازش از جمله کارکردهای مساجد محسوب میشود که از صدر اسلام تاکنون انجام شده ولی در مقطعی از زمان این ماموریت کم رنگ شده و البته در بعضی از مساجد با تشکیل کانون صلح این نقش ایفا میشود.
فارغ از شورا و نهاد برای صلح و سازش، اهالی مسجد به خصوص هیات امنا، امام جماعت و بچه های مسجد میتوانند به سهم خود در رفع اختلاف کمک کنند.
مداخلات هدفمند معتمدین مانع از تشکیل پرونده های قضایی شده و صلح و سازش بین افراد شده و یا با مداخله به موقع مانع از ایجاد مزاحمت دیگران و یا تضیع حقوق عمومی خواهد شد.
امام جمعه نجف آباد در این باره گفت: معتمدین و بزرگان طایفه و محله برای اصلاح بین افراد پیش قدم شوند و به رفع اختلافات کمک کنند.
حجت الاسلام مصطفی حسناتی با بیان اینکه دادگاه برای رفع اختلاف و برقراری عدالت جایگاه مهمی دارد، تصریح کرد: علاوه بر دادگاه مردم میتوانند با ایجاد صلح و سازش مانع از تشکیل پرونده قضایی شوند.
وی ادامه داد: پیشگامی در این عرصه با محوریت مساجد مهم بوده که امام جماعت پیش قدم شده و با همکاری دیگران مشکل را بررسی و رفع اختلاف کنند.
مشارکت جویی متولیان مساجد برای آزادی زندانیان
گاهی معضل و مشکل فراتر از آموزش و رفع اختلاف شده و فردی به دلیل بدهی و مشکلات اقتصادی گرفتار زندان شده که در این خصوص ماموریت متفاوت بوده و علاوه بر جلب رضایت، کمک به رفع بدهی هم حائز اهمیت است.
متولیان مساجد در این جریان هم نقش موثری دارند که جشن گلریزان برپا کرده و با پیش قدمی برای کسب رضایت از شاکی، به آزادی زندانیان کمک کنند.
مدیر ستاد دیه استان اصفهان به همکاری بعضی از متولیان مراکز دینی و فرهنگی در این خصوص گفت: اطلاع رسانی به موقع آنان و برگزاری جشن گلریزان در مسجد محله، بدهی افراد تامین شده و در بعضی از مواقع رضایت شاکی نیز جلب شده است.
اسدالله گرجی زاده با بیان اینکه در حال حاضر پویش جمع آوری کمک مردمی برای آزادی زندانیان جرائم غیرعمد در استان اصفهان شکل گرفته و تا مبعث پیامبر اسلام ادامه دارد، خاطرنشانکرد: مساجد در این خصوص با ستاد دیه همکاری کنند.
نظر شما