به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، نخستین اجلاس ملی زنان راه ابریشم امروز شنبه ۲۹ دی ماه با حضور ۲۰۰ بانوی فعال اقتصادی و کارآفرین از سراسر کشور در کارخانه نوآوری مشهد کار خود را آغاز کرد.
هدف از برگزاری این رویداد تقویت نقش زنان در توسعه اقتصادی، ایجاد شبکههای ارتباطی بین فعالان زن و حمایت از ایدههای نوآورانه در حوزههای مختلف اقتصادی است.
در این اجلاس، بانوان فعال اقتصادی از استانهای مختلف ایران تجربیات خود را در زمینههای تولید، صنعت، تجارت و خدمات به اشتراک میگذارند. همچنین کارگاههای آموزشی و نشستهای تخصصی با موضوعاتی نظیر چالشهای زنان در کسبوکار، راهکارهای توسعه اقتصادی و نقش زنان در احیای راه ابریشم برگزار خواهد شد.
یکی از محورهای اصلی این اجلاس بررسی نقش زنان در احیای راه ابریشم به عنوان یک مسیر تجاری و فرهنگی تاریخی است.
احیای راه ابریشم با توانمندی بانوان؛ گامی نوین در توسعه اقتصادی ایران
فاطمه سلیمی؛ رییس کمیسیون بانوان و خانواده شورای اسلامی شهر مشهد در این همایش با تأکید بر نقش تاریخی زنان در اقتصاد ایران گفت: امروزه زنان ایرانی با پیشینهای غنی از دوران حضرت خدیجه (س) تا دوران راه ابریشم، باید بار دیگر این مسیر تاریخی را احیا کنند.
وی افزود: حضور بانوان در عرصه اقتصادی، سابقهای عمیق دارد. راه ابریشم با قدمتی ۱۷۰۰ ساله، بستری برای تعاملات اقتصادی و فرهنگی بوده و اکنون زنان باید نقش خود را در این مسیر تاریخی بازیابند.
سلیمی بیان کرد: مقام معظم رهبری همواره بر نقشآفرینی بانوان در اقتصاد تأکید داشتهاند. با توجه به اینکه ۵۰ درصد جمعیت کشور را زنان تشکیل میدهند، باید با مردمیسازی اقتصاد از ظرفیتهای آنان بهره گرفت.
وی تصریح کرد: اجلاس ملی زنان راه ابریشم فرصتی ارزشمند برای توسعه کسبوکارهای بانوان در سطح ملی و بینالمللی است.
عضو شورای شهر مشهد خاطرنشان کرد: راه ابریشم مسیری برای آغاز سفری نو به سوی آیندهای روشن برای فرزندان ایران است.
بانوان نقش کلیدی در پیشرفت جامعه دارند
مهدی ناصحی؛ رئیس شورای اسلامی شهر مشهد نیز در این رویداد با تأکید بر نقش اثرگذار بانوان در عرصههای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی گفت: بانوان در جامعه ایران اسلامی نقش پررنگی دارند و حضور فعال آنان در حوزههای مختلف بهویژه اقتصاد، بسیار حائز اهمیت است.
وی افزود: شورای اسلامی شهر مشهد در دوره ششم تمام تلاش خود را به کار گرفته است تا با استفاده از ظرفیتهای موجود، استعدادهای بانوان را شکوفا کند. موضوعاتی مانند سلامت، نشاط، ورزش و سایر حقوق بانوان در اولویت برنامههای این شورا قرار دارد.
ناصحی تاکید کرد: شهر مشهد با بیان اینکه این شهر ظرفیتهای بزرگی برای سرمایهگذاری در حوزههای مختلف دارد، متأسفانه نقش بانوان در برخی عرصهها به اندازه کافی دیده نمیشود. این نشست فرصتی برای شناسایی بهتر توانمندیهای بانوان و بهرهگیری از آنان در بخشهای مهم مدیریتی و اجتماعی است.
رئیس شورای اسلامی شهر مشهد در پایان با اشاره به اهمیت نقش آفرینی بانوان در جامعه عنوان کرد: نقش بانوان باید در عرصههای اجتماعی و اقتصادی بیش از گذشته ارتقا یابد.
زنان باید در اقتصاد نقش آفرین باشند
محمدرضا قلندر شریف نیز در این جلسه اظهار کرد: مشهد نه تنها با ایران بلکه با کل شهرهای دنیا فرق میکند. مشهد بر کرانه خورشید ولایت و امامت شکل گرفته است.
وی افزود: از روزی که امام رضا (ع) به شهادت رسیدند، زنان مشهدی حماسهآفرینی کردند. گام اول را در واقعه نوغان میبینیم که زنان همراه و پیشرو بودند. ۱۷ دی مشهد در سال ۵۶ واقعه بینظیری از حماسهسازی زنان این سرزمین و زنان مشهدی است.
قلندر شریف ادامه داد: ۴۰ سال بعد از کشف حجاب، زنان به تنهایی علیه رژیم پهلوی قیام و تحصن کردند که ریشه بسیاری از انقلابهای مردانه در مشهد شد. مگر میشود در حوزهای موفقیتی پیش روی مردی باشد، اما زنی تاثیرگذار نباشد؟ ابتدای انقلاب برخی میخواستند با تنگنظری زنان را از حضور در راهپیمایی انقلاب منع کنند، اما رهبر پای این ایستادند که زنان باید حضور داشته باشند.
شهردار مشهد با بیان اینکه زنان باید نقشآفرین باشند، عنوان کرد: ما اینجا جمع شدیم صرفا نه برای اینکه اجلاسی اقتصادی داشته باشیم، بلکه برای این موضوع که این اجلاس آغازی باشد برای برگزاری آن در استانها و شهرهای مختلف. این اجلاس باید بینالمللی نیز باشد و در حوزه زنان اکو، بریکس و شانگهای برنامهریزی کنیم. مگر میشود جامعه را بدون حضور نیمی از جمعیت جامعه اداره کرد؟
وی بیان کرد: ما میخواهیم شما در حوزه اقتصاد و کارآفرینی همدلی داشته باشید. مشهد در حال تبدیل شدن به هاب دیپلماسی شهری کشور است که میخواهیم فعالانه به حوزههایی ورود پیدا کنید تا همه مخصوصا زنان جامعه حضور داشته باشند. شما زنان باید پای کار بیایید، حوزه اقتصادی و کارآفرینی با خلاقیت و نوآوری شما از ما مردان بیشتر است.
لزوم ارایه الگوی یک بانوی موفق برای حضور بانوان در سطوح بالای کشورداری
حجتالاسلاموالمسلمین نصرالله پژمانفر نیز در این جلسه اظهار کرد: انقلاب در سال ۵۷ اتفاق متفاوتی با باقی اتفاقات در دنیا بود. ما گفتیم یک جریان فکری هستیم و براساس آن، اگر این جریان فکری حکمرانی کامل خود را در نظام بشریت استقرار دهد، آن زمان بشر رنگ سعادت را به معنای واقعی درک میکند.
وی افزود: هنوز در قدمهای اولیه این موضوع هستیم و باید برای این مسئله تولیدمحتوا کنیم. در روزهای اول انقلاب ادعا کردیم که جریان غرب و شرق را به عنوان الگو قرار ندادیم و خودمان گفتمان هستیم که باید تولید شود. امروز بشر در بسیاری از مدلها در بخشهای مختلف احساس خستگی و نگرانی دارد و نتوانسته در کنار آسایشی که برای بشر تأمین میکند، آرامش را ایجاد کند. گمشده امروز انسانها هنوز تأمین نشده است.
پژمانفر ادامه داد: اگر جریان گفتمان اسلام ناب به معنای واقعی ترجمه و تولید شود و در اختیار بشر قرار گیرد، میتواند این کار را انجام دهد. یکی از مسائل در این حوزه، جایگاه زن و خانواده است. این موضوع گاه دچار افراط و تفریط شده که باید بتوانیم به معنای واقعی یک مدل واقعی ارائه دهیم تا از ظرفیت زنان در جامعه در عالیترین سطح استفاده شود.
نماینده مردم مشهدوکلات در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: متأسفانه برخی به حضور زن و جامعه زنان در اجتماع نگاه حداقلی و منحصر در فضای خانه دارند که نگاه غلطی است؛ کمااینکه حضور کاملاً برابر فیزیکی بین زن و مرد در جامعه هم میتواند تجربه ناموفقی باشد.
وی با بیان اینکه اقتصاد جنسیتبردار نیست، عنوان کرد: ما در اقتصاد نمیتوانیم با رویکرد جنسیتی با موضوع مواجه شویم؛ اقتصاد ادبیات خود را دارد. مهم این است کالایی که عرضه میشود، با کمترین قیمت و بالاترین کیفیت ارائه شود.
پژمانفر خاطرنشان کرد: اگر ما بخواهیم حضور زنان را در عرصه اقتصاد با رویکرد حمایتی صرف جلو ببریم، قطعاً این موضوع نمیتواند حضور پایداری را برای بانوان در عرصه اقتصادی ایجاد کند. باید بتوانیم به معنای واقعی کلمه این ویژگی را ایجاد کنیم که زنان همپای مردان در عرصه اقتصاد در تولید برابر و بلکه بالاتر در رقابتی تنگاتنگ حضور داشته باشند.
نماینده مردم مشهدوکلات در مجلس شورای اسلامی گفت: امروز جمعی به ما مراجعه میکنند و نگاهشان این است که باید امتیازاتی به جامعه بانوان دهید تا در عرصه اقتصادی، سیاسی و اجتماعی حضور پیدا کنند که این غلط است؛ بلکه باید در یک رقابت تنگاتنگ این کار را انجام دهیم.
وی اضافه کرد: بانوان مهمترین ابزار مسئله، یعنی دانش را دارند و ما باید موانع را برطرف کنیم. تلاش ما در مجلس این است موانعی را که برای حضور کاملاً برابر در چارچوب گفتمان اسلام ناب وجود دارد، برداریم. در این زمینه قدمهایی برداشته شده و امروز ما در بسیاری از نقاط کشور میبینیم زنان ما با سرمایههای خود یا سرمایههای دیگر در قالبهای مختلف حضور دارند که باید این حضور را تقویت کنیم.
پژمانفر بیان کرد: ما در مشهد با همین نگاه حضور چشمگیری از جامعه بانوان را داریم که نگاهشان حمایتی نبوده، بلکه برطرفکردن موانع از جلوی پایشان بوده و امروز توانستهاند به صورت برابر در عرصههای مختلف کار کنند و رقابت جدی داشته باشند. امروز در مشهد و کشور بنگاههایی را داریم که با توان بالا رقابت داخلی و خارجی میکنند.
نماینده مردم مشهدوکلات در مجلس شورای اسلامی افزود: امروز زنان ما بدون انتظار یک نوع حمایت خاص حضور پیدا کردهاند، توانمندیها و دانش خود را به منصه ظهور گذاشتهاند و توانستهاند کارهایی را انجام دهند. امروز باید از تولید در جامعه زنان حمایت کنیم و این حمایت را در یک بازه زمانی قرار دهیم تا این جامعه خود را بسازد.
برگزاری ۵ نشست تخصصی در اجلاسیه راه ابریشم
آذر کیانینژاد نیز در این اجلاسیه اظهار کرد: زنان در دنیای کارآفرینی، چون خورشید درخشان هستند. بانوان فعال اقتصادی در کنار نقش زیبای مادری و همسری، در صحنههای اقتصادی و جهادی کشور بهترینها را رقم میزنند.
وی عنوان کرد: این بانوان از تهران، آذربایجان غربی، خراسان شمالی، خراسان جنوبی، اصفهان، خوزستان، زنجان، سیستان و بلوچستان، قم، کردستان، کهگیلویه و بویراحمد، گلستان، گیلان، مازندران، همدان و لرستان از گوشهگوشه ایران عزیز حضور دارند.
رئیس هیئتمدیره کانون زنان بازرگان خراسان رضوی افزود: شما نماینده بهحق بانوان کارآفرین کشورمان هستید. بانوان عزیزی که هرکدام سفیر یک دنیا تجربه از دنیای اقتصاد همراه با هنر و فرهنگ هستند. اجتماع شما تصدیقکننده رسالت این همایش بود.
کیانینژاد ادامه داد: امید داریم بتوانیم به رسالتهای اصلی همایش که معرفی سرمایهگذاری شهر مشهد، ارائه ایدهها در راستای بهبود خدمات شهری و ایجاد تعامل و شبکهسازی است، دست پیدا کنیم. با توانمندی شما کارآفرینان، پس از پایان امروز میتوانیم مسیری روشن برای تحقق اهداف این اجلاس رقم بزنیم.
وی بیان کرد: در ادامه، پنج نشست تخصصی با حضور بانوان فعال طرحریزی شده که شامل حوزههای صنایعدستی و گردشگری، تجارت بینالملل و حملونقل، صنعت و انرژی، کشاورزی و صنایع غذایی و خدمات فنیمهندسی است.
رئیس هیئتمدیره کانون زنان بازرگان خراسان رضوی اضافه کرد: بانوان فعال اقتصادی در این فضا درخصوص مهمترین چالشهای اقتصادی در زمینه فعالیت بانوان نگاه ویژهای به فرصتهای اقتصادی حوزه شهری خواهند داشت تا با خرد جمعی بتوانیم شهری درخور و در شأن مقام زن داشته باشیم.
نظر شما