گام اول دینداری حیا است/ راه تربیت بچه‌های باحیا

حجت‌الاسلام بهشتی بر لزوم آموزش حیا در کودکان تأکید کرد و گفت: نکته قابل توجه آنکه حیا را باید از خانه آموزش دهیم؛ بدون حیا دینداری معنایی ندارد.

حجت الاسلام و المسلمین «سیدجواد بهشتی»، مشاور رئیس ستاد اقامه نماز کشور در گفتگو با خبرنگار فرهنگ و اجتماع خبرگزاری شبستان درباره ضرورت وجود حیا در سبک زندگی فردی و اجتماعی ما، اظهار کرد: حیاء ودیعه ای است الهی که در نهاد همه انسان وجود دارد؛ در واقع انسان وقتی می خواهد مرتکب کار زشت و ناپسندی شود از آنجام آن خودداری می کند. در واقع حیا خصلت پسندیده‌ای است که تمام ابعاد زندگی انسان؛ اعم از کلام و گفتار، شنیدار، پندار، کردار، اعمال و رفتار و حتی ایماء و اشاره را در برگرفته است. فقط هم مربوط به مسلمانان نیست، خداوند حیا را در وجود همه انسان ها قرار داده و دین هم پشتیبان فطرت هاست، انسان وقتی می خواهد حرف زشتی به زبان بیاورد یا لباس نامناسبی بپوشد، خودش خجالت می کشد و می گوید: از شان و کرامت من به عنوان یک انسان به دور است.

وی تصریح کرد: امام صادق (ع) می فرمایند: «لا ایمان لمن لا حیاء له؛ هر کس حیا ندارد ایمان ندارد» در واقع دین تثبیت کننده و تحکیم کننده فطرت انسانی است. پیامبر اکرم (ص) وقتی به رسالت مبعوث شدند فرمودند: «إِنَّمَا بُعِثْتُ لِأُتَمِّمَ مَکارِمَ الْأَخْلَاقِ». به راستی که من آمده ام تا انسان ها را به بزرگی های اخلاق برسانم. پرسیدند یا رسوال الله این بزرگی های اخلاق چیست؟ حضرت در پاسخ ۱۰ الی ۱۵ کلمه فرمودند: از جمله راستگویی، وفاداری، امانتداری، خیررسانی و مهمان نوازی در آخر فرمودند: ریشه همه این بزرگی ها حیاست.

حجت الاسلام بهشتی تأکید کرد: نکته قابل توجه آنکه حیا را از کجا باید بیاموزیم. خانه و خانواده مهمترین نهاد برای یادگیری و آموزش حیاست. خداوند در سوره مبارکه نور می فرماید: فرزندانی که هنوز به سن تکلیف نرسیده اند باید در هنگام ورود به اتاق خواب والدین اجازه بگیرند؛ این مهم بیانگر اهمیت حیا در آموزش فرزندان است؛ بنابراین پدر و مادرها باید حیا را از کودکی به بچه بیاموزند و در وجود آنها نهادینه کنند که وقتی وارد اجتماع شدند آن را رعایت نمایند.

کارشناس برنامه سمت خدا در ادامه افزود: این در حالی است که متاسفانه این موارد امروزه در خانواده ها رعایت نمی شود و معتقدند که بچه ها باید با والدین خود راحت باشند اما این گونه نیست. چرا که پروردگار ما را در قالب چهار چوب هایی آفریده و اهدافی برای ما ترسیم کرده است که باید به آن اهداف دست یابیم و برای دستیابی به آن هم باید از خانه شروع کنیم. ناگفته نماند که والدین حق ندارند هر نوع لباسی را نزد فرزندان خود بپوشند؛ اسلام به قدری در این زمینه حساسیت به خرج داده که تأکید دارد حتی وقتی که والدین در خلوت خود هستند، نباید بچه چهار ماهه را نزد خود داشته باشند، باید در فاصله دوری او را قرار دهند، همه اینها بنیان ها و زیرساخت های شکل گیری حیا را در دین اسلام تشکیل می دهند.

وی ادامه داد: بنابراین اگر بچه ها در چنین محیط ها و قالب هایی تربیت شوند و آموزش ببینند بعدها که وارد اجتماع می شوند اگر یک حرف زشتی بر زبانشان جاری شود، سریع خودجوش و خودآگاه خودداری می کنند و وقتی نگاهش به جنس مخالفی بیفتتد چشمانش را می اندازد. پیامبر اکرم (ص) همیشه چشمان نیمه باز داشتند؛ مانند کسی که از تپه پایین می آید. بعضی ها چشمانی همانند گرگ دارند و دائم جنس مخالف خود را رصد می کنند این حرکات حیوانات است. اما انسان باحیا وقتی به طور طبیعی هم نگاهش به نامحرم می افتد پلک هایش را می اندارد.

حجت الاسلام بهشتی خاطرنشان کرد: در روایتی از پیامبر اکرم (ص) آمده است که «اَلْحَیاءُ هُوَ الدینُ کُلُّهُ» حیا کل دین است، بنابراین حیا مهم‌ترین نقش را در دینداری دارد یعنی اگر کسی حیاء نداشته باشد هم از انسانیت خالی است و هم از تدین؛ یعنی حیاء هم در رابطه با عقل عملی نقش دارد و هم در رابطه با بعد معنوی.

کد خبر 1799501

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha