به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان، در دنیای امروز، گوشیهای هوشمند به بخشی جداییناپذیر از زندگی روزمره تبدیل شدهاند. این وسایل ارتباطی نهتنها برای بزرگسالان، بلکه برای کودکان نیز جذابیت فراوانی دارند. با این حال، استفاده بیرویه و بدون نظارت از این دستگاهها میتواند پیامدهای منفی متعددی برای کودکان به همراه داشته باشد.
حسن عماری، روانشناس خانواده و نوجوان، اظهار داشت: فضای مجازی در ایران بیمحابا در اختیار همه افراد جامعه قرار گرفته؛ در حالی که بر پایه رویکردهای نوین تربیتی، اعمال محدودیت برای هر گروه سنی به ویژه کودکان پذیرفته شده است.
وی افزود: محدودیت در فرآیند تربیت در همه جای دنیا اعمال میشود و امری پسندیده برای رشد کودک در فرایندهای مختلف جامعهپذیری به شمار میآید.
تحقیقات نشان میدهد که استفاده بیشازحد از گوشیهای هوشمند میتواند منجر به مشکلات رفتاری در کودکان شود. مطالعهای که در نشریه «تفکر و کودک» منتشر شده، حاکی از آن است که آموزش استفاده صحیح و مدیریت زمان والدین از گوشی همراه، رسانههای اجتماعی و فضای مجازی میتواند به بهبود الگوی دلبستگی، کاهش مشکلات رفتاری کودکان و کاهش اعتیاد به اینترنت در والدین منجر شود.
در این مطالعه، ۳۰ خانواده مورد بررسی قرار گرفتند و نتایج حاکی از آن بود که آموزشهای مذکور تأثیر مثبتی بر رفتار کودکان و والدین داشته است.
وی همچنین تأکید کرد: خانوادهها باید برای زمانهای بازی کودکان کنترلهایی داشته باشند، اما کنترل بدین معناست که والدین، عاملانه اقدام کنند؛ یعنی علاوه بر محدودسازی استفاده از فضای مجازی یا بازیهای رایانهای، برای دیگر ساعتهای فرزندان نیز برنامهریزی داشته باشند.
وی افزود: امروز بسیاری از خانوادهها برای فرزندانشان به بهانه مشغله زندگی، وقت نمیگذارند؛ هرچند ممکن است هزینههای بسیاری برای اوقات فراغت آنان صرف کنند، اما باید بدانند پرورش کودکان به عنوان ثمره زندگی در هر خانوادهای در گرو توجه به آنان است.
در همین راستا، کارشناسان فضای مجازی نیز بر اهمیت نظارت والدین بر فعالیتهای آنلاین کودکان تأکید دارند. آنها معتقدند که والدین باید با فرزندان خود در مورد خطرات احتمالی فضای مجازی صحبت کرده و قوانین مشخصی برای استفاده از اینترنت و گوشیهای هوشمند تعیین کنند.
بهطور کلی، مدیریت استفاده کودکان از گوشیهای هوشمند نیازمند همکاری و هماهنگی بین والدین و کارشناسان است. با آموزشهای مناسب و نظارت مستمر، میتوان از پیامدهای منفی استفاده بیرویه از این دستگاهها جلوگیری کرده و به رشد سالم و متعادل کودکان کمک کرد.
نظر شما