مبارزات دوم بهمن۵۷ مردم ارومیه، طومار پهلوی را در هم پیچید

نماینده مردم آذربایجان‌غربی در مجلس خبرگان رهبری گفت: مبارزات و ایستادگی حجت الاسلام حسنی و مردم شریف و مبارز ارومیه در ۲ بهمن،۵۷ طومار پهلوی را در هم پیچید.

خبرگزاری شبستان_ آذربایجان‌غربی؛ مبارزات دوم بهمن ماه ۵۷ در ارومیه نیز به عنوان بخشی از انقلاب اسلامی ایران در این دوره به حساب می‌آید و نشان‌دهنده جنبش‌های مردمی علیه رژیم پهلوی بود. به طور کلی، در این روز، اعتراضات و تظاهراتی در ارومیه برگزار شد.مردم ارومیه در آن زمان به خیابان‌ها آمدند و در تجمعاتی اعتراض خود را به رژیم شاه ابراز کردند. این تجمع‌ها شامل افراد از اقشار مختلف جامعه، از جمله دانشجویان، کارگران و روحانیون بود. در تظاهرات، شعارهایی نظیر «مرگ بر شاه» و «استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی» مطرح می‌شد که بیانگر خواست‌های اصلی مردم بود. 

مبارزات در ارومیه به نوعی بیانگر همبستگی و وحدت مردم در پیگیری مطالبات خود بود. این همبستگی باعث شد تا گروه‌های مختلف در کنار هم برای تغییر وضعیت موجود تلاش کنند. این اعتراضات در ارومیه نه تنها به تقویت جنبش‌های محلی کمک کرد بلکه بر تظاهرات و ناآرامی‌های سایر مناطق کشور نیز تأثیر گذاشت و به شکل‌گیری یک حرکت منسجم‌تر در سراسر ایران کمک کرد. مبارزات دوم بهمن ماه ۵۷ در ارومیه بخشی از جریان بزرگ‌تری بود که نهایتاً منجر به سقوط رژیم شاه و پیروزی انقلاب اسلامی شد. این روز نمادی از اراده و عزم مردم برای رسیدن به تغییرات بنیادی در کشورشان است.

مسجد به عنوان یک مکان مذهبی و اجتماعی، نقشی بسیار مهم و چندوجهی در مبارزه با رژیم پهلوی ایفا کرد. در واقع، مساجد به کانون‌های مهمی برای تجمع، سازماندهی، و آموزش نیروهای انقلابی تبدیل شدند و همچنین مسجد در دوران مبارزه با رژیم پهلوی، نقش یک پایگاه چند منظوره را ایفا کرد و به محلی برای تجمع، سازماندهی، آموزش، پشتیبانی و الهام‌بخشی تبدیل شد. این مکان مقدس، نه تنها به عنوان یک مکان مذهبی بلکه به عنوان یک مرکز مقاومت و مبارزه، در انقلاب اسلامی ایران نقشی بی‌بدیل ایفا کرد.

مبارزات دوم بهمن۵۷ مردم ارومیه، طومار پهلوی را در هم پیچید

مسجد اعظم ارومیه یکی از این مساجد بود که  اولین تجربه جنگ مسلحانه را در دوم بهمن ماه ۵۷ با هدایت حجت‌الاسلام غلامرضا حسنی امام جمعه اسبق ارومیه پشت سر گذاشت و با اتحاد و یکپارچگی مردم انقلابی ارومیه شکل گرفت و غیرت و شجاعت مردم آذربایجان غربی را به طاغوت و طاغوتیان نشان داد.

مبارزات دوم بهمن،۵۷  مردم ارومیه طومار پهلوی را در هم پیچید

حجت الاسلام و المسلمین عسگر دیرباز، نماینده مردم آذربایجان غربی در مجلس خبرگان رهبری، در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در استان آذربایجان غربی، با بیان اینکه دوم بهمن ماه سال ۱۳۵۷در تاریخ مبارزات مردم استان به ویژه مردم ارومیه نقطه عطفی است، گفت: در دوران ستم‌شاهی که بسیاری از مبارزین انقلابی در راه اسلام و با الهام از رهنمودهای حضرت امام خمینی (ره) با این رژیم مبارزه می‌کردند و تعدادی از آن‌ها هم  در آن دوران شکنجه شده و به زندان هم افتادند و این زندانی‌ها خاطرات خود را نوشته و به صورت کتاب هم منتشر شده است.

وی افزود: در این راستا این مبارزات بعد مردمی بیشتری گرفت تا اینکه مرحوم حجت الاسلام حسنی «رضوان الله علیه» مجاهد نستوه ارومیه‌ای در مسجد اعظم دستور دادند که ۴۰ الی ۵۰ نفر مبارزین مسلح شوند و عده‌ای از مردم هم با وانت وسایلی که داشتند از قبیل شن و ماسه آوردند و در گونی هایی ریخته و اطراف مسجد را سنگر بستند به گونه‌ای که بتوانند در مقابل حملات مزدوران شاه ایستادگی کنند.

حجت الاسلام دیرباز ادامه داد: در آن زمان مزدوران شاه هم حدود ۶ تانک را به خیابان‌های اطراف مسجد اعظم ارومیه آوردند و حتی گلوله‌هایی هم به سمت مسجد شلیک کردند و در آن زمان بخشی از گنبد مسجد را تخریب کردند که امروزه هم این آثار همچنان ماندگار است.

مبارزات دوم بهمن۵۷ مردم ارومیه، طومار پهلوی را در هم پیچید

وی بیان کرد: در پاسخ به این حملات حجت الاسلام حسنی با شجاعت تمام به سمت تانک‌ها تیراندازی کردند و این شجاعت و ایستادگی باعث شد که تانک‌ها از آنجا دور شوند و این ایستادگی و مقاومت مردم شریف ارومیه و مبارزین انقلابی با الهام گرفتن از رهنمودهای امام خمینی(ره) و مبارزین مسلمان بود که به رهبری حجت الاسلام حسنی و مسلح شدن ایشان توانست کم کم طومار رژیم پهلوی را در ارومیه درهم بپیجد.

خاطرات مبارزات مردم ارومیه برای نسل‌های بعدی باید ثبت شود

نماینده مردم آذربایجان‌غربی در مجلس خبرگان رهبری بیان کرد: در این راستا امروزه افرادی هستند که شاهد و ناظر این جریانات بودند که باید این افراد شناسایی شوند و در رسانه‌های دیداری، کتبی و شفاهی حضور یافته و مشاهدات و خاطرات خودشان را بازگو کنند و این موارد ثبت و ضبط شوند و به عنوان خاطرات مبارزات مردم ارومیه برای نسل‌های بعدی به یادگار بماند.

وی در ادامه با اشاره به بزرگداشت چنین روزهایی نیز گفت: برگزاری محافل بزرگداشت باعث می‌شود که تاریخ انقلاب اسلامی به صورت میدانی به نسل‌های بعدی و جوانان امروز که در آن زمان نبودند، تبیین شود و نشان دهیم که جمهوری اسلامی با چه خون دل‌هایی و با چه مجاهدت‌هایی به دست آمده لذا باید در حفظ و سلامت آن تلاش کنیم و به یاد بیاریم که در دوران ستم شاهی چه ظلم‌های و ستم‌هایی علیه مردم ایران و ارومیه اعمال شده است و به برکت انقلاب اسلامی چه دستاوردهایی خوبی انقلاب برای کشور و استان ما داشته است.

حجت الاسلام دیرباز افزود: تبیین و مقایسه این موضوعات برای تثبیت و حمایت نوجوانان و جوانان می تواند موثر باشد و نشان دهیم که یاد و خاطره آیت الله حسنی و دیگر شهدا زنده بوده و قدردان هستیم.

گفتنی است؛ از قول حجت‌الاسلام حسنی در تعریف این واقعه در کتاب خاطرات حجت‌الاسلام غلامرضا حسنی آمده است: «در آن روز هر چه امکانات و تجهیزات بود در جهت استحکام پایگاه نظامی مسجد اعظم به کار گرفتیم به تعداد ۴۰ تا ۵۰ نفر افراد مسلح و با حضور انبوه مردم آماده نبرد شدیم.

غرش تانک‌ها در خیابان‌ها در مقابل حرکت انقلابی مردم ارومیه اقدام رژیم طاغوت برای مقابله بود که با شلیک توپی گنبد مسجد جامعه ارومیه مورد هدف قرار گرفت و سوراخ شد، حجت‌الاسلام حسنی در بیان آن واقعه می‌گوید: گلوله توپ درست از یک متری بالای سرم عبور کرد و به گنبد اصابت کرد بعد از آن طرف گنبد خارج شد.

۶ تانک با اقدام مسلحانه آن روز در حدفاصل بین خیابان‌های منتهی به مسجد اعظم با تیراندازی انقلابیون ارومیه زمین گیر شدند، این حماسه بر اساس نقل شاهدان آن روز دو شهید از نیروهای انقلابی را بر جای گذاشت که مراسم تشییع پیکر آنها نیز بعد از ظهر همان روز به وسیله مردم انقلابی و در حالی که افراد مسلح ارومیه با هدایت حجت‌الاسلام حسنی آنها را همراهی می‌کردند با شور خاصی انجام شد».

مبارزات دوم بهمن۵۷ مردم ارومیه، طومار پهلوی را در هم پیچید

همچنین ۲ بهمن روز فرهنگی ارومیه نیز نامگذاری شده است.

کد خبر 1799822

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha