به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری شبستان، استفتائات جدید رهبر معظم انقلاب اسلامی در بهمن ماه ۱۴۰۳ منتشر شد که در ادامه می خوانیم.
بخشیدن مهریه در ازای حضانت دائم فرزند
سؤال۱: خانمی هنگام طلاق ذمه زوج را از مهریه ابراء نموده است، مشروط به اینکه زوج بچهها را از وی جدا نکند؛ ولی مدتی بعد از طلاق زوج به شرط پایبند نمیماند و بچهها را از او جدا میکند، آیا مهریه به ذمه زوج عودت میکند؟
جواب: اگر ابراء مشروط بوده است، زوج نسبت به مهر مشغول الذمه میشود.
استفاده از تسهیلات بانکی در غیر مورد قرار داد
سؤال۲: آیا استفاده از وام کالا در رهن خانه یا تهیه مسکن جایز است؟
جواب: به طور کلی در تسهیلات بانکی ـ غیر از وام قرض الحسنه ـ پول در ملکیت بانک است و مشتری از طرف بانک وکیل است آن را در محل معین شده در قرارداد مصرف کند، بنابراین، صرف آن در محل دیگر، تصرف غاصبانه و شرعا غیر مجاز و موجب ضمان است.
توصیه ای برای برآورده شدن حاجات
سؤال۳: برای برآورده شدن حوائج مهم چه عملی را سفارش میفرمایید؟
جواب: توصیه میشود به خواندن نماز جناب جعفر طیار (علیهالسلام) که سندی معتبر دارد و مجرب است و همچنین خواندن نماز امام زمان (علیه الصلاه و السلام) با کیفیتی که در مفاتیح الجنانِ محدث قمی (رحمه الله) در بخش نمازهای ائمه معصومین (علیهم السلام) آمده است.
اتصال جماعت از طریق خانم ها
سؤال: ۴اگر در نماز جماعتی، نمازگزاران زن بین دو گروه از نمازگزاران مرد قرار بگیرند و مردان به واسطه زنان به یکدیگر وصل شوند؛ آیا وجود پرده و مانند آن، اتصال بین این دو گروه مردان را قطع می کند؟ آیا در اینکه پرده در محل اتصال خانمها به آقایان باشد یا بر عکس، تفاوتی هست؟
جواب: بنابر احتیاط واجب در هر دو صورت مانع اتصالِ گروه دوم از نمازگزاران مرد است.
اقدامات درمانی برای استفاده کننده از بیمه دیگری
سؤال۵: با توجه به اینکه از لحاظ قانونی فقط صاحبِ بیمه درمانی، میتواند از مزایای آن استفاده کند؛ اقدامات درمانی (توسط پزشک یا کادر درمان) برای بیمارانی که از خدمات بیمهای شخص دیگری استفاده می کنند، چه حکمی دارد؟
جواب: جایز نیست و موجب ضمان است.
خمس پول پیش خانه
سؤال۶: از آنجایی که پول پیش خانه که مستأجر به موجر میدهد با شرائطی خمس ندارد، آیا پسانداز کردن به جهت همین منظور، در صورتی که زمان انعقاد قرارداد جدید نزدیک باشد (مثلا سه – چهار ماه دیگر) خمس دارد؟
جواب: مشمول خمس می گردد.
نشسته خواندن نماز
سؤال۷: کسی که میداند اگر در رکعت اول نماز روی زمین سجده کند در رکعات بعدی قادر به ایستادن نخواهد بود، وظیفه او نسبت به نماز چگونه است؟ آیا بر زمین سجده کند و نماز را نشسته ادامه دهد یا آنکه میتواند سجده خود را روی صندلی انجام دهد تا قادر به قیام رکعات بعدی باشد؟
جواب: باید روی زمین سجده کند و اگر نتوانست برای رکعات بعد بایستد، نماز را نشسته ادامه دهد.
واگذاری نوشتن پایان نامه و مقاله به دیگران
سؤال۸: واگذاری انجام مقاله و پایان نامه به دیگران چه حکمی دارد؟
جواب: به طور کلی کیفیت انجام تکالیف و کارهای پژوهشی و تألیف پایان نامه و امثال آن، تابع مقررات مربوط است؛ اگر طبق
مقررات، باید توسط خود دانشجو تألیف شود، واگذاری آن به دیگری جایز نیست.
نماز دانشجو در دوران اقامت در محل تحصیل
سؤال۹: دانشجویی که قصد دارد به مدت ۴ سال در شهر محل تحصیل زندگی کند و هر چند ماه یکبار چند روزی به شهر محل تولد بر می گردد؛ آیا هنگام رفتن به محل تحصیل، نمازش کامل است؟
جواب: در محل تحصیل که محل اقامت اوست و مسافر محسوب نمی شود، نمازش کامل است اما در مسیر رفت و برگشت، نمازش شکسته است.
پس ندادن بیعانه
سؤال۱۰: مدیر شرکت باربری هستم و گاهی کامیون دار پس از رزرو بار، برای حمل آن مراجعه نمی کند؛ آیا برای اینکه مجبور باشد که بار را تحویل بگیرد، می توانم با توافق، بیعانه بگیرم و در صورت عدم مراجعه، بیعانه قابل برگشت نباشد؟
جواب: می توانید هنگام رزرو، قرارداد حمل بار را با کامیون دار قطعی کنید و مبلغی را از کامیون دار دریافت کنید و شرط کنید در صورتی که از حمل بار انصراف دهد، مبلغ دریافتی به عنوان جریمۀ تخلف از شرط، عودت داده نمی شود.
نظر شما