خبرگزاری شبستان - چهارمحالوبختیاری: با مروری بر تاریخچه مساجد از صدر اسلام تا کنون متوجه میشویم که این نهاد مقدس علاوه بر اینکه همواره یک پایگاه مهم دینی و اجتماعی برای مسلمانان بوده دارای کارکردهای وسیعی در ابعاد مختلف است.
این کارکردها در صدر اسلام و با تشکیل حکومت نبوی در مدینه و قرارگرفتن مسجد بهعنوان پایگاه مهم حکومتی نبی مکرم اسلام (ص) بسیار وسیع، جامع و در ابعاد مختلف است بهگونهای که نیازهای مسلمین در پرتو آن در این پایگاه مهم پاسخ داده میشود.
متآسفانه طی قرون متمادی و بر اثر عواملی از جمله اشرافیت مدرن و تغییر مسیر حکومت به سمت اشرافیت و درباری، کارکردهای بینظیر مسجد از آن گرفته شد و این مهم مورد غفلت قرار گرفت؛ گرچه اصلیترین و مهمترین کارکرد آن یعنی کارکرد دینی و معنوی همچنان اصالت خویش را حفظ کرد.
هر چند غفلت از کارکردهای مسجد، این مکان مقدس را بعضاً به محلی برای عبادت صرف تبدیل کرد و لیکن به دلیل تقدس ذاتی مسجد و حاکم بودن روح معنویت بر آن، مسجد و مسجدیها در جریانهای مهم اجتماعی از جمله پیروزی انقلاب، دفاع مقدس و... اثرگذار بودهاند.
با پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی، فضای کارکرد دینی و معنوی مسجد با برپایی نمازهای جمعه و جماعت، قرائت ادعیه معروف، گرامیداشت مناسبتهای مذهبی و ... بهتدریج وسیعتر شد.
همزمان با تغییر و تحولات شگرف دینی در کشور و با تشکیل ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد در سال ۷۱، پایگاهی در مساجد تحت عنوان «کانونهای فرهنگی هنری مساجد» شکل گرفت.
با آغاز به کار دولت نهم و رویکرد مسجد محوری این دولت، جهش قابلملاحظهای در توسعه کمی و کیفی این پایگاهها ایجاد شد.
کانونهای مساجد کشور با دایره فعالیت گستردهای که برای آن تعریف شد، فضای مساجد را دچار دگرگونی کرد و علیرغم خواست دشمنان، مساجد روزبهروز مقتدرتر شد.
امروز کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور علاوه بر ورود به عرصههای مختلفی که به نظر میرسد این عرصهها بستری برای احیای کارکردهای حقیقی مسجد است؛ در بسیاری از شهرها و حتی روستاها محور فعالیتهای گسترده فرهنگی منطقه مورد فعالیت هستند.
در همین خصوص با مدیر کانون فرهنگی هنری «شهید چمران» مسجد و حسینیه اعظم شهرکرد گفتگو کردیم.
امیررضا فرمانی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در شهرکرد گفت: کانون فرهنگی هنری «شهید چمران» مسجد و حسینیه اعظم بیش از ۲۰ سال است که در شهرکرد، بلوار آیتالله شریعتی تاسیس شده است، این کانون، یکی از کانونهای مساجد فعال در این منطقه است که رویکرد آن جذب نوجوانان و جوانان به مسجد و کادرسازی و توانمندسازی آنها برای آینده نظام است. کانون با عضویت ۳۵۸ نوجوان و جوانان و اجرای برنامههای متنوع معرفتی، فرهنگی، مذهبی و پژوهشی تلاش دارد که حضور نوجوانان را در مسجد رونق ببخشد و آنها را در رشتههای مختلف توانمند نماید.
وی با اشاره به فعالیتهای کانون بهشت رضوی مسجد جامع امام رضا (ع) اظهار کرد: باتوجهبه اینکه رویکرد کانون جذب نوجوانان به مسجد و توانمندسازی آنها است به همین جهت کانون در رشتههای مختلف اعم از آموزش حفظ قرآن کریم، حفظ پیشرفته، حفظ مقدماتی، برگزاری حلقههای معرفتی، حلقههای صالحین، دورههای مکبری و اذان فعالیت میکند.
مدیرمسئول کانون فرهنگی هنری «شهید چمران» مسجد و حسینیه اعظم شهرکرد بیان کرد: یکی دیگر از برنامههای کانون تشکیل هیئت نوجوانان است، این هیئت که در دهه اول ماه محرم بهصورت روزانه مجالس عزاداری برگزار میکند، در دیگر ماههای سال بهصورت هفتگی فعالیت دارد و در هیئت مباحث تربیتی و معرفتی به نوجوانان و جوانان بیان میشود.
فرمانی تصریح کرد: باتوجهبه اینکه در حال حاضر در عصر ارتباطات و تکنولوژی قرار گرفتهایم، به همین جهت برای ارتقای مهارتهای روز نوجوانان و جوانان برنامههای گستردهای در کانون برگزار میشود که برگزاری دورههایی همچون انواع آموزشهای رایانهای، آموزش پویانمایی، سواد رسانهای، زبانهای خارجی، فنی و حرفهای، مهارتهای هفتگانه رایانهای، تولید محصولات متناسب با فضای مجازی، آموزش فتوشاپ ویژه افراد مستعد و آموزش نجوم از جمله این برنامهها است.
وی افزود: بازیهای گروهی، برنامههای بینشی، اردوهای مختلف درونشهری و بیرون شهری، کلاس خوشنویسی در راستای مهارتآموزی و ویژه سنین دوره اول و دوم متوسطه، برگزاری دورههای فوتسال و والیبال، فعالیت باشگاه رزمی و برنامههای پرنشاط بخش دیگری از برنامههای این کانون است.
نظر شما