به گزارش خبرگزاری شبستان از کرمان؛ ۲۵ رجب سالروز شهادت امام موسی کاظم علیه السلام است و از این رو محافل ذکر و توسل و مراسم عزاداری برای آن امام همام در مساجد و اماکن مذهبی کرمان نیز مانند سایر نقاط برگزار میشود.
توسل بابی برای شناخت
این مراسم جدای از کارکردی که در توسل و تقرب به ائمه هدی علیهماالسلام دارد؛ فرصتی برای بازخوانی سیره و منش ایشان و باالتبع الگوگیری از آن در زندگی است.
امام کاظم علیهالسلام در میان ائمه اطهار به بابالحوائج مشهور است و بر اساس مطلبی که پایگاه اطلاعرسانی حدیث شیعه منتشر کرده: باب الحوائج، به معنی راه رسیدن به حاجتها است که این لقب از القاب امام موسی کاظم(علیهالسلام) و حضرت عباس(علیهالسلام) است که در میان مردم به خاطر بر آورده شدن حاجاتشان توسط ایشان، به این لقب مشهور شدهاند و ریشه روایی ندارد، برخی حضرت علی اصغر را نیز ملقب به باب الحوائج دانسته اند.
پیرامون لقب باب الحوائج
در کتابهای شیعه و اهلسنت به انتساب این لقب برای آن حضرات تصریح شده است:
در کتاب شرح منهاج الکرامه از سیدعلی حسینی میلانی از ابن جوزی در مورد امام موسی کاظم(علیهالسلام) نقل شده است: او (امام کاظم) به باب الحوائج معروف است چون هیچ توسل کنندهای در برآورده شدن خواستهاش از او ناامید نشده است. در کتاب شرح احقاق الحق از آیتالله مرعشی نجفی از ابن صالحه نیز نقل شده که در مورد امام گفته است: در عراق به خاطر برآورده شدن خواستههای متوسلان به ایشان از خداوند به باب الحوائج مشهور است.
کتاب شهداء اهل البیت از حاج حسین شاکری هم در مورد حضرت عباس آورده است: لقب باب الحوائج از شایعترین و مشهورترین لقبهای ایشان در بین مردم است و به تحقیق میدانند و یقین دارند که هیچ حاجتمندی با نیت خالص به ایشان مراجعه نکرده مگر اینکه خدا حاجتش را برآورده کرده است.))
در این میان آنچه برای شیعیان و پیروان ائمه معصوم ضرورت دارد، مطالعه سخنان گهربار به جا مانده از ایشان به منظور زندگی بهتر در مسیر عبودیت الهی است.
نقشه راه زندگی موفق
حجتالاسلام مهدی دسترنج، در مراسم شب شهادت امام موسی کاظم علیه السلام در مسجد امام حسین علیهالسلام خیابان والفجر به شرح یکی از این احادیث پرداخته و از آن تعبیر به "نقشه راه زندگی موفق" کرده است.
وی با بیان اینکه خلاصه همه علوم در شناخت خدا، شناخت نعمت، شناخت هدف و شناخت گمراهی است؛ حدیثی از جلد ۱ اصول کافی را بازخوانی کرد که امام کاظم (علیه السلام) فرمودند: تمام علوم مردم را در چهار چیز یافتم: اول اینکه پروردگارت را بشناسی، دوم بدانی خدا چه کارهایی برای تو انجام داده است، سوم بفهمی برای چه آفریده شدهای و چهارم اینکه بدانی چه چیزهایی تو را از دین منحرف میکند.
حجتالاسلام دسترنج شناخت خداوند را نخستین و مهمترین اصل در زندگی دانست و گفت: انسان، تنها وقتی خدا را بشناسد، میتواند در مسیر بندگی و عبودیت قرار بگیرد؛ این شناخت به انسان قدرت میدهد تا در برابر سختیها و ناملایمات زندگی مقاوم باشد.
وی شناخت خداوند را اساس ایمان و عبادت صحیح و باعث توکل به او عنوان کرد و افزود: برای رسیدن به این شناخت تفکر و مطالعه در آیات قرآن و سیره معصومین لازم است.
شکرگزاری محصول شناخت نعمت است
سخنران مراسم شب شهادت امام موسی کاظم علیه السلام شناخت نعمتهای مادی و معنوی خداوند را باعث شکرگزاری و سپاس از خداوند دانست و تصریح کرد: نعمتهای الهی باید به عنوان دلایلی برای شکر و سپاسگزاری به خداوند دیده شوند و قدر نعمتها را بدانیم، از آنها به درستی استفاده کنیم و هر روز قبل از هر کاری به نعمتهای خداوند فکر و در زندگی روزمره از آنها بهرهبرداری کنیم.
وی در ادامه شرح حدیث گفت: شناخت هدف از خلقت به انسان کمک میکند تا مسیر زندگی خود را شفاف و روشن ببیند؛ وقتی انسان بداند چرا به این دنیا آمده میتواند در تمامی اعمالش هدفمند باشد.
زندگی بدون هدف، مساوی با سردرگمی
حجتالاسلام دسترنج هدف از زندگی را رسیدن به کمال انسانی و رضایت خداوند خواند و یادآور شد: بدون هدف، زندگی دچار سرگردانی میشود لذا با تأمل در آیات قرآن و سیره معصومین، هدف اصلی زندگی خود را کشف و برای رسیدن به آن تلاش کنیم.
وی شناخت عوامل انحراف از دین را بسیار مهم خواند و بیان کرد: شناخت عوامل انحراف میتواند ما را از لغزشها و گمراهیها دور نگه دارد. انسان باید مراقب باشد در دامهای شیطان و وسوسهها نیفتد.
عوامل انحراف از دین
وی گناهان، تقلید کورکورانه، دوری از خداوند و... را از جمله عوامل انحراف از دین نام برد و افزود: با آگاهی و دانش میتوان از این انحرافات جلوگیری کرد و برای اینکه از انحرافات دینی دور بمانیم، باید خود را با علم و آگاهی از دین تقویت کرده و همواره به اصول اسلامی پایبند باشیم.
حجتالاسلام دسترنج اظهار کرد: این چهار اصل از امام کاظم سلام الله علیه، نقشه راهی است برای زندگی آگاهانه و موفق تا با شناخت درست از خدا، نعمتهای الهی، هدف خلقت و عوامل انحراف در مسیر رشد و تکامل قرار بگیریم و از گمراهیها دور بمانیم.
نظر شما