به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اصفهان، آموزه های اخلاقی ستون اساسی در روابط اجتماعی مطرح بوده و کارشناسان ارتباطات و روابط عمومی به رعایت این مقوله و صاحبان اندیشه علوم اخلاقی به رعایت حقوق عمومی مردم را سفارش کردهاند.
ملتی که در نوع رفتار با همدیگر مایه دلخوشیها باشند و آنان که در رفتار متقابل حقوق عمومی را رعایت کرده و از خط قرمزهای زندگی مثل چراغ قرمز ترافیک نمی گذرند آنگاه به جامعه هدیهای میدهند که ثمره آن امید و آرامش برای جامعه خواهد بود.
خوش خلقی، راست گویی، صداقت، امانت داری، مهربانی، گذشت، احترام به دیگران، بخشندگی، دست گیری از نیازمندان و دوری از هر گونه زشتی مثل توهین و تهمت از جمله فرصتهای اخلاقی در جامعه خواهد بود که به رشد و سلامت جامعه هم کمک میکند.
فرض بر اینکه یکی از مکارم اخلاقی مثل امانت داری تحت تاثیر بد رفتاری دچار مشکل بشود آنگاه زمینه رشد بسیاری از مفاسد از جمله کلاهبرداری، سرقت، فساد اخلاقی و کم کاریها رشد پیدا می کند چرا که دامنه هر یک از این واژهها به گونههای مختلف تعامل رسیده و تنها در موضوعات اقتصادی خلاصه نمیشود.
عاقبت اندیشی برای گسترش مکارم اخلاقی
یکی از راهبردهای اساسی که اگر در جامعه و درون انسان رشد پیدا کند مانع از بدی و زشتی خواهد شد و در نتیجه مکارم اخلاقی رشد پیدا خواهد کرد همین عاقبت اندیشی است که مختص دنیا نبوده و روزگار گذرا این دنیا مادی را گرفته و آخرت را هم پوشش میدهد.
عاقبت کار که انسان گرفتار مجازات دنیایی می شود، حق الناس، بازتاب اعمال در دنیا و گرفتاریهای آخرت هر کدام نیاز به اندیشه دارد که اگر به همین فکر باشیم بسیاری از بدی ها رشد پیدا نمیکند.
آیت الله العظمی حسین مظاهری از مراجع تقلید و از اساتید درس اخلاق حوزه علمیه اصفهان همواره در جلسات خود به این موضوع مهم که انسان عاقبت اندیش باشد اشاره داشته تا دست از زشتی کشیده و به سمت خوبی برود.
رئیس حوزه علمیه اصفهان به سرنوشت بدی در رفتار فردی و اجتماعی نیز اشاره کرد و عاقبت بسیاری از این سو اخلاق ها مثل عدم صبر، گناه و ترک واجبات را برای مردم برشمرده که از جمله آن ترویج مفاسد در جامعه است.
وی تقویت ارتباط معنوی و توجه به اقامه نماز و حضور در مساجد و مراکز مذهبی را برای پیشگیری از گسترش بد اخلاقی مهم می داند و مخاطبان جامعه اسلامی را ملزم به رعایت اصول می داند که نه تنها در شعار بلکه در عمل هم پیرو معصومین(ع) باشند.
انسانی که در گفتار و علایق خود همواره اذعان به دوستی با خاندان عصمت و طهارت دارد باید در عمل هم بر این رفاقت توجه داشته و از زشتیها دوری کند چرا که در مرام عاشقی باید پایبند بر اصول بود.
جامعه اسلامی و مردمانی که اصول دینی را پذیرفتهاند و بسیاری که همواره اجرای آن را مطالبه میکنند اول خود باید پایبند بوده و بعد دیگران را به رعایت همین موضوعات توصیه کنند چرا که حرف دل بر دل نشیند.
آموزش مفاهیم اخلاقی در جامعه
مکارم و شرافت های اخلاقی بدون دلیل گسترش پیدا نمیکند و در حالی که دشمنی بر سر موضوعات دینی وجود دارد و گروههای تبلیغی غرب برای خسارت و انحراف به آموزههای اخلاقی تمام ظرفیتها به کار گرفته اند، نیاز به آموزش و معرفی واقعیتها ضرورت دارد.
آموزشها غالبا سخنرانی، طرح درس و گفتگو نیست بلکه به صورت غیر مستقیم و با روابط اهالی جامعه نیز محقق میشود.
وقتی قولی داده می شود پس باید عمل شود که این خود از خوش قولی و صداقت و راستگویی حکایت دارد و در حد یک خانواده، فامیل، مدرسه و جامعه هم باید رعایت شود و کسی از آن کوتاه نیاید.
حجت الاسلام صادق صالحی از پیشکسوتان فعالیت های فرهنگی نسبت به بعضی از بد اخلاقیها تربیتی انتقاد کرد و گفت: بعضی از افراد هنگام دعوت فرزندان خود و یا مجموعه تحت نظر به امر اخلاقی و دینی با بد دهنی و توهین این کار را انجام میدهند.
وی، حسن خلق را برای جذب و ایجاد دوستی مهم برشمرد و اذعان داشت: بد اخلاقی اهالی مسجد و یا افراد صاحب نفوذ نگرانی هایی را به وجود می آورد که از جمله آن تاثیر بر رفتار دیگران و دوری از آنان است.
این فعال فرهنگی و نویسنده کتاب، اصلاح رفتاری را نیازمند نوع برخورد در کنار فعالیتهای آموزشی دانست و خاطرنشان کرد: قرآن هم به همین موضوع اشاره دارد که چطور مردم را به موضوعی سفارش و توصیه میکنید در حالی که خودتان اجرا نمیکنید.
پایداری روح زنده خوبیها در جامعه
همین امروز که جامعه به مکارم اخلاقی نیاز دارد از این نعمت بی نصیب نیست و مردم بسیار به این اصول پایبند بوده و از آن بهره میگیرند.
فعالیت های خیرخواهانه، گذشت، ایثار. مداخله برای صلح و سازش، دست گیری از نیازمندان و پایبندی به حقوق عمومی از جمله آن است ولی باید بیش از گذشته این موضوعات ترقی پیدا کند چرا که بعضی از آمارها نگران کننده بوده و برای جامعه اسلامی و متمدن زشت و ناپسند است.
وقتی به افزایش طلاق و جدایی به دلیل ناسازگاری زوجها اشاره می شود و یا وقتی دعوا و نزاع و خصوصا تشکیل پروندههای قضایی روند روبه رشدی دارد همه این مسائل لزوم تقویت اخلاق در جامعه را حکایت می کند.
جامعه از خوبی ها استفاده می کند و در زندگی اجتماعی نیز مکارم اخلاقی در عصر حاضر وجود دارد ولی باز باید تاکید کرد نیاز به تلاش بیشتری برای پایداری این اصل است.
نظر شما