محاصره عبدالله دوم، شاه هاشمی

در ادامه حرکت های اعتراضی و اصلاح طلبانه مردم خاورمیانه و شمال آفریقا، این بار مردم و جوانان اردنی با برگزاری تظاهرات علیه حکومت، خواستار اصلاحات و تغییرات عمیق و واقعی در اردن شدند.

خبرگزاری شبستان، هنگامی که سال 2010 جرقه انقلاب و جنگ های داخلی خاورمیانه در تونس کلید خورد، این منطقه هر ماه شاهد بروز تحولات و تغییرات اساسی و در عین حال ناگهانی بوده که در نوع خود بی سابقه است. انقلاب و اعتراضات مدنی در کشورهای مختلف عربی، از شرایط و بسترهای گوناگونی برخوردار است. به عنوان مثال مردم مصر خواسته های مذهبی و سیاسی بیشتری را دنبال می کنند حال آن که مردم تونس خواسته های اقتصادی دارند. در این راستا، کشور اردن هاشمی بر خلاف دیگر کشورهای منطقه، دیرتر پا به عرصه مبارزات مدنی گذاشت.
این کشور فقیر عربی، دهه هاست که توسط خاندان شریف حسین هاشمی اداره می شود. نزدیکی بیش از اندازه و تحکم آمیز غرب به این کشور، اردن را در زمره متحدان غرب در منطقه در آورده است. با امضای قرارداد صلح میان این کشور با رژیم صهیونیستی نیز، روند جدایی و دور شدن این کشور از جهان اسلام بیشتر شد. مردم این کشور، مسلمان و اهل تسنن هستند. به دلیل ارتباط بسیار قوی این مردم با گروه ها و احزاب سیاسی- اسلامی کشورهایی مانند لبنان، سوریه و مصر، فرایند اسلام خواهی و اسلام گرایی جامعه این کشور رو به افزایش گذاشته است.
در اعتراضات روزهای اخیر، اگر چه شعارهای مسالمت آمیز مردم، بیشتر خواسته های صنفی و اقتصادی را نشان می دهد.واقعیت آن است که در کشورهایی مانند مصر، تونس، لیبی، یمن، بحرین و عربستان نیز وضع به همین صورت است. اما با تداوم تقویت جنبش ها، خواسته های صنفی و اقتصادی به سمت تغییر حاکمیت سیاسی و چرخش مواضع سیاست خارجی تغییر جهت یافته می یابد.
عبدالله دوم، شاه هاشمی سال ها است در ادامه راهبرد پدرش ملک حسین، هر چه بیشتر به غرب به خصوص آمریکا نزدیک شده و در قبال خدمات اردن به غرب در منطقه، تسلیحات و کمک های مالی بسیاری را از جانب این کشورها دریافت می کند. ارتش اردن امروزه یکی از مدرن ترین و حرفه ای ترین ارتش های منطقه است. این ارتش که تماماً قائم به رهبری عبدالله است؛ در اعتراضات مردمی نرمش از خود نشان داده و تاکنون واکنش سخت و خشنی را از خود بروز نداده است. از جنبه سیاسی نیز، با افزایش فشارهای بین المللی و محافل حقوق بشری، تعمیق فعالیت های احزاب ریشه دار اسلامی مانند اخوان المسلمین، الثوره الاردنیه و روابط تیره با کشورهایی مانند ایران، عراق و سوریه که همسایگان اردن هستند باعث شده است تا تحلیلگران امور خاورمیانه، چشم انداز چندان مثبتی را برای حاکمیت خاندان هاشمی در اردن پیش بینی نکنند.
گرچه عبدالله هاشمی، نسبت به دیگر حکام ارتجاع منطقه از محبوبیت نسبی بیشتری در کشور خود برخوردار است، اما عمیق بودن ریشه مشکلات سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و مذهبی در اردن باعث شده است تا چالش های حاکمیت اردن روز به روز جنبه جدی تر یافته و پایه های حکومت عبدالله را متزلزل تر بگرداند.
 

کد خبر 180128

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha