حجت الاسلام «عباس عزیزی» از اساتید حوزه و خطیب مذهبی در گفت وگو با خبرنگار دین و اندیشه خبرگزاری شبستان در رابطه با فضیلت شب نیمه شعبان و اهمیت آن اظهارکرد: مبحث فضیلت شب نیمه شعبان و اهمیت آن باید با توجه به اخباری که از اهل بیت علیهم السلام به ما رسیده است مورد بررسی قرار بگیرد. به عبارت بهتر این موضوع جزء مسائل تعبدی است. مولای ما حضرت امام باقر علیه السلام در اهمیت این شب فرمودند: خدای متعال به ذات مقدس خود سوگند یاد کرده است (این نکته بسیار مهمی است که خدا به ذات خودش قسم یاد کرده) که هیچ سائلی را در این شب دست خالی بازنگرداند.
استاد حوزه خاطرنشان کرد: البته جای تردید نیست که این موضوع مادامی که فرد سائل از خدا معصیت طلب نکند. یعنی چیزی که از خدا درخواست می کند از گناهان نباشد. خداوند به ذات خودش قسم یاد کرده که هر حاجت غیر معصیتی را که در این شب از او درخواست شود، عنایت کند.
راز مبارک بودن شب نیمه شعبان
این کارشناس دینی در بیان اهمیت این شب، با اشاره به فرمایشی از نبی مکرم اسلام صلی الله علیه و آله تصریح کرد: وجود مبارک پیامبر رحمت صلی الله علیه و آله در اهمیت این شب فرمودند: این شب، شبی مبارک و پربرکت است. شاید راز مبارک بودن این شب آن است که در این شب، «قرآن ناطق» پا به عرصه وجود می گذارد.
وی خاطرنشان کرد؛ قرآن کریم در واقع یک منشور سه وجهی است. یک وجه قرآن، قرآنی است در قالب «کتابت» که در میان ماست. یک وجه قرآن در قالب یک انسان (از جنس مذکر) است که تمام علوم قرآن در سینه مبارک او، تمام احکام قرآن در عمل او و تمام اخلاق قرآن در صفات و سیره او جاری است و امروز او کسی نیست جز حضرت صاحب الزمان علیه السلام.
حجت الاسلام عزیزی تصریح کرد: وجه دیگر قرآن، در قالب انوثیت (مونث) است و مانند وجه دوم، تمام علوم در سینه ی او، همه احکام در عمل او و همه اخلاق در صفات او متجلی است و آن بانوی دوعالم حضرت زهرای شهیده سلام الله علیها هستند. یعنی همچنان که صاحب الزمان علیه السلام قرآن ناطق هستند حضرت زهرا سلام الله علیها نیز قرآن ناطق هستند. امیرالمومنین علی علیه السلام هم قرآن ناطق هستند.
حجت الاسلام عزیزی ادامه داد: اینکه پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله تعبیر شب پرخیر و برکت را برای شب نیمه شعبان ذکر فرموده اند شاید ناظر به نزول حضرت صاحب به عنوان قرآن ناطق در عالم است. چنانکه برای نزول قرآن در «قالب کتابت» فرمودند: «انا انزلناه فی لیلة مبارکه... ما قرآن را در شب مبارکی نازل کردیم» حالا آن شب مبارکی که باید آن قرآن ناطق، در آن نازل شود، شب نیمه شعبان است.
شب برات
استاد حوزه در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: مرحوم مجلسی در جلد ۹۴ بحار الانوار از رسول گرامی اسلام(ص) نقل کرده است که حضرت(ص) فرمودند: خداوند در نیمه شعبان به اندازه ریگ های زمین بندگانش را می آمرزد. این تشبیه کنایه از کثرت و فراوانی است. یعنی بسیار بسیار. در لسان ما خراسانی ها این ایام را «ایام برات» می نامند و این مسئله در کتب پیشینیان سابقه دارد. چنانکه مرحوم ابوریحان بیرونی در کتاب «التفهیم» می گوید: شب پانزدهم از ماه شعبان شب بزرگی است که آن را «شب برات» خوانند؛ همی پندارم این از قبیل آن است که هر کسی که در آن عبادت کند و نیکی (عمل نیک) به جای آورد از دوزخ بیزاری یابد.
وی ادامه داد: با توجه به تحقیق و پژوهشی که بنده داشتم ظاهرا این «برات» همان «برائت» باید باشد که در اثر کثرت استعمال همزه ی آن حذف شده و به «برات» تغییر یافته است. در شب نیمه شعبان نوشته هایی به دست ما می دهند که این نوشته ها برائت از آتش جهنم است و این مطلب منحصر در شب نیمه شعبان است.
برترین شب بعد از لیالی قدر
حجت الاسلام عزیزی با اشاره به غزل معروفی از خواجه شیراز تصریح کرد: غزل معروف حافظ که می گوید: «دوش وقت سحر از غصه نجاتم دادند/ واندر آن ظلمت شب آب حیاتم دادند/ چه مبارک سحری بود و چه فرخنده شبی/ آن شب قدر که این تازه براتم دادند» شاهد مثال خوبی است. آن شبی که به انسان «برات» می دهند می تواند شب قدر محسوب شود. لذا در آموزه های حدیثی ما نیز به این نکته اشاره شده که بعد از لیالی قدر مهم ترین شب سال، همین شب نیمه شعبان است.
خطیب مذهبی در رابطه با اهمیت احیای این شب و چگونگی این احیا داشتن تصریح کرد: مولای ما حضرت سجاد علیه السلام فرمودند: «من احیا لیلة العید و لیلة النصف من شعبان لم یمت قلبه یوم تموت القلوب؛ هر کس شب عید و شب نیمه شعبان را احیا بدارد قلبش نمی میرد در روزی که در آن قلب ها می میرند.» لذا به ما توصیه شده که شب نیمه شعبان را تا صبح به «عبادت» بیدار باشید.
احیای شب نیمه شعبان به عبادت
وی با تاکید بر موضوع عبادت در این شب یادآور شد: احیاء شب نیمه شعبان با «عبادت» مدنظر است نه بیدار ماندن تا صبح به بازی و سرگرمی و یا مثلا تماشای سریال و... بدیهی است که اگر انسان این شب را به عبادت احیا بدارد آن نتیجه را به دست می آورد یعنی در آن روزی که قلب ها می میرند قلب او نخواهد مرد.
استاد حوزوی خاطرنشان کرد: امروز می بینیم که در دوره آخرالزمان و با فتنه هایی که در این زمان فراگیر شده، بسیاری دل مرده شده اند. اگر خواهان این هستیم که قلب ما (که اصل حیات ما نیز منوط به همین قلب است) زنده بماند باید به این آموزه ها دقت کنیم. تا وقتی قلب فعال است، امید به سعادت انسان نیز وجود دارد. قرآن کریم در آیه ۳۷ سوره ق می فرماید: «إِنَّ فِی ذلِکَ لَذِکْری لِمَنْ کانَ لَهُ قَلْبٌ أَوْ أَلْقَی السَّمْعَ وَ هُوَ شَهِیدٌ؛ قطعا در سرگذشت پیشینیان تذکر است برای آن کس که عقل دارد، یا گوش فرا دهد در حالی که حاضر باشد» حالا اگر کسی به دنبال آن است که قلبی برای او بماند (که در این صورت امید به سعادت او هست) باید شب نیمه شعبان را احیا بدارد و به عبادت بپردازد.
از خدا چه بخواهیم؟
حجت الاسلام عزیزی در ادامه سخنان خود درباره اینکه در این شب چه چیزی از خدا بخواهیم و بهترین درخواست از درگاه الهی چیست؟ سخن گفت و افزود: مسلما مهم ترین حاجات ما موضوع فرج حضرت صاحب الزمان علیه السلام است چون تا نیاید به حقیقت گره از کار جهان وا نشود. بعد از فرج، در فتنه های آخر الزمان انسان همین قلب زنده را خدا طلب کند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: جمله ای در فراز پایانی دعای عالیة المضامین ذکر شده که همه چیز را در خود دارد. آنجا که می فرماید :اَللّهُمَّ ارْزُقْنی عَقْلاً کامِلاً، وَلُبّاً راجِحاً، وَعِزّاً باقِیاً، وَقَلْباً زَکیاً، وَعَمَلاً کثیراً، وَاَدَباً بارِعاً، وَاجْعَلْ ذلِک کلَّهُ لی، وَلا تَجْعَلْهُ عَلَیَّ، اگر خدا این جملات را در حق ما مستجاب فرماید به نظرم همه چیز به ما داده است.
نظر شما