به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، حجت الاسلام و المسلمین علی خیاط مدیر حوزه علمیه خراسان امروزیکشنبه ۲۸ بهمن ماه در نشست خبری "حوزه علمیه خراسان در پرتو انقلاب اسلامی؛ خدمات، دستاوردها و برنامه ها" که در اتاق جلسات مرکز مدیریت حوزه علمیه خراسان برگزار شد، به تشریح فعالیت و اقدامات حوزه علمیه خراسان پرداخت.
وی با اشاره به اینکه حدود چهل هزار طلبه دارای پرونده فعال در این حوزه هستند، افزود: نیمی از طلاب این حوزه یعنی حدود ۲۰ تا ۲۲ هزار نفر در قالب ۲۰۰ مدرسه و مرکز تخصصی در چهار سطح یک، دو، سه و چهار مشغول تحصیل هستند و سایر طلاب نیز در حوزههای تبلیغی، رسانهای و خدمات اجتماعی دیگر فعالیت دارند.
حجت الاسلام و المسلمین خیاط با اشاره به قدمت این حوزه، اظهار کرد: حوزه علمیه خراسان از اوایل قرن چهارم هجری شکل گرفته و دارای مستندات تاریخی معتبری است. وی نقش حوزه علمیه خراسان در حوادث انقلاب اسلامی را برجسته توصیف کرد و افزود: شخصیتهای برجسته انقلابی تربیت شده این حوزه هستند که در راس آنها مقام معظم رهبری قرار دارند. آیت الله واعظ طبسی و شهید هاشمی نژاد در کنار آیت الله خامنه ای در شکلگیری جریانات انقلاب اسلامی نیز نقش مهمی ایفا کردند.
افزایش چشمگیر طلاب
وی به رشد کمی و کیفی حوزه علمیه خراسان اشاره کرد و گفت: افزایش چشمگیر تعداد طلاب پس از انقلاب اسلامی از ۶۸۰۰ نفر به ۶۷۲۰۰ نفر رسیده است که نشانه رشد این حوزه است.
مدیر حوزه علمیه خراسان حضور فعال طلاب حوزه علمیه خراسان در دوران جنگ تحمیلی را مورد تاکید قرار داد و افزود: حدود یک چهارم طلاب در جبههها حضور داشتند که در این راه، ۵۳۳ نفر به شهادت رسیدند، ۲۴۰ نفر جانباز شدند و ۳۰ نفر نیز در حوادث تروریستی به شهادت رسیدند. همچنین ۱۲ نفر از طلاب آزاده شدند.
خدمت رسانی طلاب به مردم در گروه های جهادی
حجت الاسلام و المسلمین خیاط گروههای جهادی طلاب را از افتخارات این حوزه برشمرد و ابراز کرد: ۲۵۰ گروه جهادی برادر و ۷۴ گروه خواهر در قالب ۱۶ عرصه تخصصی، از جمله حوزههای کودک و نوجوان، تبلیغ عمومی، رسانه و امر به معروف و نهی از منکر فعالیت دارند و تلاش بسیار گستردهای را به انجام میرسانند.
وی با اشاره به حضور فعال گروههای جهادی در حوادث مختلف، اظهار کرد: این گروهها در بحرانهایی مانند شیوع کرونا، سیل و زلزله، به عنوان اولین گروهها در صحنه حضور داشته و خدماتی را ارائه دادهاند که حتی اطرافیان بیماران کرونایی نیز حاضر به انجام آن نبودند.
حجت الاسلام و المسلمین خیاط با اشاره به اهمیت حفظ و ترویج قرآن کریم،بیان کرد: در حال حاضر ۱۲۰۰ نفر از طلاب در حوزه فعالیتهای قرآنی حضوری فعال دارند. ۶۷۵ طلبه حافظ قرآن و بیش از ۵۰۰ نفر در زمینههای قرائت، ترتیل و هنرهای مرتبط با قرآن فعالیت میکنند.
نقش حوزه در کاهش آسیب های اجتماعی
مدیر حوزه علمیه خراسان اجرای طرح "دومینو"، "معراج" و "دارالعلم"، جشنواره "سلمان" و رویداد بزرگ « نیمروز» را از جمله اقدامات و فعالیت های حوزه علمیه خراسان عنوان کرد.
وی افزود: در طرح "نیم روز" با برپایی نمایشگاهی گسترده در یک نصفه روز، تاریخ ۱۰۰ ساله انقلاب اسلامی را برای بازدیدکنندگان به تصویر کشید.
حجت الاسلام و المسلمین خیاط طرح «معراج» را اقدامی در زمینه آسیبشناسی و آسیبزدایی اجتماعی عنوان کرد و گفت: این طرح با موفقیت اجرا شد و تبدیل به طرح ملی شد. نتایج چشمگیری نیز در بازگشت افراد آسیبدیده به جامعه داشت و به طوری که نرخ بازگشت به بزهکاری در این طرح، به کمتر از ۵ درصد رسیده است.
از پژوهش و ترویج کتاب تا ورود به عرصه هوش مصنوعی
وی خاطرنشان کرد: با همکاری آستان قدس رضوی، طرح "دارالعلم" در ۵ مدرسه در ایام تعطیلات برگزار شد. هدف از این طرح، مدیریت بهینه تعطیلات و فراهم آوردن فرصتی برای آشنایی طلاب با یکدیگر و بهرهگیری از ظرفیتهای گوناگون حوزههای علمیه قم، مشهد و سایر شهرستانها است.
حجت الاسلام و المسلمین خیاط ابراز کرد: برگزاری متعدد نمایشگاههای کتاب، از جمله اقدامات حوزه علمیه خراسان در جهت ترویج فرهنگ کتابخوانی و دسترسی طلاب به منابع علمی و پژوهشی است.
وی گفت: بیش از ۵۰ هزار اثر پژوهشی توسط موسسات و مراکز وابسته به حوزه علمیه خراسان منتشر شده است که از این میان، ۲۰۰۰ اثر واجد شاخصههای پژوهش علمی بوده و ۵۰۰ اثر به عنوان آثار فاخر پژوهشی در جشنوارههای مختلف حائز رتبه شدهاند.
مدیر حوزه علمیه خراسان با خاطر نشان کردن اینکه حوزه علمیه خراسان با جدیت وارد عرصه رسانه، فضای مجازی و هوش مصنوعی شده است، افزود: در این راستا، ۵۰۰ نفر از طلاب فعال در فضای مجازی شناسایی و تشکیلات خود را راهاندازی کردهاند.
پارک تولید محتوا
حجت الاسلام و المسلمین خیاط در خصوص طرح " پارک تولید دیجیتالی محتوا" گفت: به منظور تولید محتوای دینی مناسب برای عرضه در فضای مجازی، «پارک تولید دیجیتالی محتوا» راهاندازی شده است.
وی افزود:حوزه علمیه خراسان از دیرباز در عرصه بینالملل حضوری فعال داشته و طلاب این حوزه در کشورهای مختلف، به تاسیس مراکز اسلامی و ترویج فرهنگ دینی مشغول بودهاند. در حال حاضر، حدود ۵۰۰ طلبه مسلط به یک یا چند زبان خارجی در این حوزه مشغول به تحصیل هستند.
افزایش خواهران طلبه
حجت الاسلام و المسلمین خیاط با بیان اینکه پس از انقلاب اسلامی، پدیده مبارک حوزههای علمیه خواهران در حوزه علمیه خراسان شکل گرفت و با رشد چشمگیری مواجه شد، گفت: در حال حاضر، یک سوم طلاب حوزه علمیه خراسان را خواهران تشکیل میدهند. ۴۹ مدرسه علمیه خواهران در سطوح مختلف در این حوزه فعالیت دارند و برنامههای آموزشی متناسب با نیازهای آنان تدوین شده است.
نظر شما