جشنواره سیمرغ، فرصتی برای معرفی هنر حماسه‌ ایران به جهان

رئیس حوزه هنری خراسان‌رضوی از برگزاری جشنواره بین‌المللی سیمرغ با محوریت هنر حماسی و ادبیات حماسی خبر داد و گفت: این جشنواره با هدف معرفی هویت ایرانی به جهان و تقویت احساس خودآگاهی در میان نسل‌های جدید طراحی شده است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، مجید عسگری امروز شنبه چهارم اسفند در نشست خبری نخستین جشنواره بین‌المللی سیمرغ با اشاره به فرمایش رهبر انقلاب که فرمودند فردوسی ایران را سروده است اما با دید یک شیعه مسلمان، گفت: راهبرد اصلی در این جشنواره براساس تأکید اخیر رهبری مبنی برتولید فکر اندیشه ومحتوا؛ معرفی هویت و تاریخ ایران به جهانیان است‌.

وی اظهار کرد: ما نیاز داریم که در عرصه داخلی و خارجی، هویت ایران و ایرانیان را با دیدگاه حماسی و مبتنی بر ارزش‌های دینی و ملی معرفی کنیم.

جشنواره سیمرغ، فرصتی برای معرفی هنر حماسه‌ ایران به جهان

وی جشنواره‌ای را که در دستور کار دارد، به عنوان یک رویداد برجسته در جهت تولید اندیشه و تولید محتوا برای نسل جوان کشور معرفی کرد.

رئیس حوزه هنری خراسان‌رضوی در ادامه صحبت‌های خود از اهمیت ادبیات حماسی ایرانی و اسلامی در این جشنواره سخن گفت و افزود: حماسه‌های دینی و عاشورایی، شاهنامه‌خوانی، پرده‌خوانی‌های رضوی و دینی، همه در این جشنواره گنجانده شده‌اند تا نسل امروز با این میراث فرهنگی آشنا شود.

به گفته وی این جشنواره علاوه بر نمایش آثار مرتبط با شاهنامه فردوسی، شامل بخش‌هایی نیز خواهد بود که به حماسه‌های معاصر همچون حماسه‌های مدافعان حرم و انقلاب اسلامی پرداخته خواهد شد.

جشنواره سیمرغ، فرصتی برای معرفی هنر حماسه‌ ایران به جهان

عسگری خاطرنشان کرد: اهداف کلان این جشنواره نه تنها تقویت هویت ملی و دینی، بلکه ترویج مفهوم حماسه در قالب‌های مختلف هنری مانند پرده‌خوانی و نقالی است.

وی توضیح داد: هر کجا از ادبیات حماسی صحبت می‌شود، در حقیقت از هویت و تاریخ ایران، از حماسه‌های عاشورا تا ایستادگی در برابر دشمنان سخن می‌گوئیم.

آموزش و تولید محتوا، محور اصلی جشنواره

رئیس حوزه هنری خراسان‌رضوی تأکید کرد: جشنواره علاوه بر بخش‌های هنری، آموزش و تولید محتوا را نیز در دستور کار خود قرار داده است، یکی از بدیع‌ترین کارهایی که در این جشنواره در نظر گرفته شده است، شناسایی مراجع تولید محتوا از جمله انتشارات سوره مهر و سایر ناشران فعال در حوزه‌های مختلف است تا نوجوانان و جوانان بتوانند با استفاده از منابع معتبر به تولید و انتشار آثار حماسی خود بپردازند.

جشنواره سیمرغ، فرصتی برای معرفی هنر حماسه‌ ایران به جهان

عسگری در ادامه اشاره کرد: در این جشنواره سعی بر آن است که علاوه بر جلب توجه هنرمندان، نوجوانان و جوانان نیز به بیان هویت تاریخی، فرهنگی و دینی خود بپردازند، ما به دنبال آن هستیم که جشنواره به محلی برای آموزش و آشنایی نسل جدید با تاریخ ایران و آثار حماسی تبدیل شود.

حماسه‌های فرهنگی و هنری، نیاز امروز جامعه

وی همچنین در خصوص نیاز امروز کشور به ترویج هنر حماسی به ویژه در دنیای مدرن صحبت کرد و افزود: در دنیای امروز که درگیر هجمه‌های مختلف فرهنگی، سیاسی و اقتصادی هستیم، لازم است که به عنوان ایرانیان، هویت خود را در قالب‌های هنری، ادبی و فرهنگی به جهانیان معرفی کنیم.

به گفته عسگری، این جشنواره به ویژه در برهه کنونی، می‌تواند نقشی مؤثر در بازتعریف هویت ملی ایران و همچنین ارتباط با سایر ملل ایفا کند.

جشنواره سیمرغ، فرصتی برای معرفی هنر حماسه‌ ایران به جهان

رئیس حوزه هنری خراسان‌رضوی به دستاوردهای جشنواره‌های پیشین اشاره کرد و گفت که این جشنواره با مشارکت هنرمندان ملی و استانی، یکی از بزرگ‌ترین رویدادهای فرهنگی و هنری کشور خواهد بود.

عسگری همچنین از تلاش‌های دبیرخانه جشنواره در شناسایی و تجمیع آثار مختلف هنری و ادبی در این رویداد خبر داد.

سیمرغ پلی برای گسترش آگاهی نسل آینده درباره با هویت ایران 

به گفته وی، جشنواره نه تنها در جهت معرفی آثار حماسی، بلکه به عنوان پلی برای گسترش آگاهی نسل‌های جدید در خصوص تاریخ و فرهنگ ایرانی و اسلامی طراحی شده است.

رئیس حوزه هنری خراسان‌رضوی در پایان صحبت‌های خود از خبرنگاران و رسانه‌ها خواست که با پوشش اخبار این جشنواره و معرفی برنامه‌های آن، به گسترش فرهنگ حماسی در سطح جامعه کمک کنند.

جشنواره سیمرغ، فرصتی برای معرفی هنر حماسه‌ ایران به جهان

وی افزود: آثار این جشنواره نه تنها در فضای آنلاین و رسانه‌ای منتشر خواهند شد، بلکه به زودی در معرض دید عموم قرار خواهند گرفت و بدون شک آثار برکت‌آفرین و مثبتی برای آینده کشور خواهند بود.

عسگری در نهایت با اشاره به زمان برگزاری این جشنواره، اعلام کرد: جزئیات بیشتر در مورد برنامه‌ها و تاریخ دقیق برگزاری آن به زودی از طریق کانال‌های اطلاع‌رسانی رسمی حوزه هنری منتشر خواهد شد.

احیای هنرهای حماسی و نقالی

سیدجلیل بامشکی، معاون زیارت و گردشگری سازمان فرهنگی هنری شهرداری مشهد نیز در این نشست اظهار کرد: جشنواره بین‌المللی سیمرغ با رویکرد اصلی احیای هنرهای حماسی و نقالی، پرده‌خوانی، شاهنامه‌خوانی و دیگر هنرهای قدیمی و کهن ایران‌زمین برگزار می‌شود.

وی عنوان کرد: این جشنواره باوجود ظرفیت‌های غنی کشور در این زمینه، به دنبال معرفی بیشتر این هنرها به ویژه به نسل نوجوان و جوان است.

جشنواره سیمرغ، فرصتی برای معرفی هنر حماسه‌ ایران به جهان

بامشکی در تشریح اهداف جشنواره بیان کرد: ترویج هنر نقالی و پرده‌خوانی، احیای این میراث فرهنگی کهن و انتقال آن به نسل‌های آینده، حفظ و گسترش فرهنگ غنی ایرانی، ایجاد فضایی برای آشنایی کودکان و نوجوانان با داستان‌های ملی، مذهبی و حماسی، ایجاد بستر مناسب برای هنرمندان و فراهم‌کردن زمینه‌ای برای نمایش آثار و بروز خلاقیت‌های هنری از مهم‌ترین اهداف این جشنواره است.

برگزاری نمایشگاه پرده‌ها و نقاشی‌های قهوه‌خانه‌ای در سال ۱۴۰۴

رئیس اولین جشنواره بین‌المللی سیمرغ، در ادامه، نقالی و پرده‌خوانی، شاهنامه‌خوانی و مرشدخوانی یا ضرب و زنگ پهلوانی را در رده سنی بزرگسالان و کودک و نوجوان، بخش ملل را ویژه کشورهای فارسی‌زبان و حماسه‌های عاشورایی و رضوی را ازجمله محورهای جشنواره سیمرغ برشمرد و از برگزاری نمایشگاه پرده‌ها و نقاشی‌های قهوه‌خانه‌ای در سال ۱۴۰۴ خبر داد.

وی اظهار کرد: فراخوان رسمی اولین جشنواره سیمرغ از امروز آغاز شده و تا انتهای اسفندماه ادامه دارد؛ ضمن اینکه داوری آثار به صورت غیرحضوری و با بررسی توسط داوران و حضوری با اجرای آثار برتر در بخش نهایی انجام خواهد شد.

جشنواره سیمرغ، فرصتی برای معرفی هنر حماسه‌ ایران به جهان

بامشکی در تشریح جزئیات محوری جشنواره عنوان کرد: بیان سبک زندگی، علم و عمل حضرت‌رضا(ع)، زنده‌نگه‌داشتن معارف علوی و واقعه غدیرخم و عاشورا، احیا و ترویج اشعار و متون ادبی غنی ایرانی و اسلامی، پاسداشت فرهنگ ولایت‌مداری در جامعه ایرانی‌اسلامی، ترویج اخلاق و جوانمردی برگرفته از سیره نبوی و علوی و همچنین شاهنامه فردوسی، شاهنامه و خانواده، شاهنامه و حماسه، شاهنامه و یزدان‌پرستی و شاهنامه و خردورزی در این جشنواره موردتأکید است.

وی در بخشی از سخنان خود گفت: جشنواره سیمرغ بر اهمیت جایگاه حکیم ابوالقاسم فردوسی و رویکرد حماسی ایشان به توحید، ولایت، امامت و تشیع تأکید دارد.

بامشکی عنوان کرد: محتوای مناسبی توسط دبیرخانه تدارک دیده شده که بر روی سایت جشنواره قرار خواهد گرفت و در اختیار شرکت‌کنندگان قرار می‌گیرد.

فردوسی ایران راسروده است

محمد جهانپا، دبیر اجرایی نخستین جشنواره بین المللی سیمرغ نیز در این نشست گفت: رهبر انقلاب در خصوص شخصیت حکیم توس، فرمودند: «نمی‌دانم شما آقایان چقدر با شاهنامه مأنوسید؛ من با شاهنامه مأنوسم. حکمت شاهنامه، حکمت حکیم ابوالقاسم فردوسی، حکمت اوستایی نیست؛ حکمت قرآنی است. اگر کسی به شاهنامه دقت کند، خواهد دید که فردوسی ایران را سروده است، اما با دید یک مسلمان.»

جشنواره سیمرغ، فرصتی برای معرفی هنر حماسه‌ ایران به جهان

وی در ادامه، ضمن تبریک به مجموعه شهرداری مشهد و به‌ویژه سازمان فرهنگی اجتماعی شهرداری مشهد، در خصوص برگزاری این رویداد فرهنگی، آن را فرصتی مغتنم برای کودکان، نوجوانان و بزرگسالان علاقه‌مند به ادبیات حماسی و ایران دانست و ابراز امیدواری کرد که با کمک وزارت امور خارجه، بُعد بین‌المللی این رویداد نیز رونق یابد و با حضور فارسی‌زبانانِ هند، پاکستان و افغانستان که شیفته ادبیات فارسی و شاهنامه هستند، این جشنواره غنای بیشتری پیدا کند.

کد خبر 1805036

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha