آداب ورود به ضیافت‌الله/ چطور بیشترین استفاده را از رمضان ببریم؟

ورود به هر مهمانی مقدماتی دارد. برای ورود به ماه مهمانی خدا اولاً تصمیم بگیریم که در این ماه حتماً یک ختم قرآن داشته باشیم. تصمیم بگیریم که ان شاءالله پاک وارد این ماه شویم و از همین امروز به شدت مراقب باشیم که معصیت خدا از ما سر نزند.

«محسن میرباقری»، استاد حوزه و دانشگاه در گفتگو با خبرنگار دین و اندیشه خبرگزاری شبستان در رابطه با آمادگی‌های قبل از ورود به ماه مبارک رمضان، اظهار کرد: ماه رمضان در راه است و باید خودمان را برای آن آماده کنیم. ما در حال ورود به فصل بهار معنویت هستیم.

وی تصریح کرد: ما دو بهار در سال داریم، بهار طبیعت یعنی سه ماه اول سال شمسی شامل فروردین، اردیبهشت و خرداد و بهار معنویت و عبادت و بندگی که سه ماه رجب، شعبان و رمضان را شامل می شود.  

بسیار استغفار کنیم

این کارشناس مذهبی با اشاره به قرار گرفتن در واپسین روز ماه شعبان اضافه کرد: اکنون که به اواخر ماه شعبان رسیده‌ایم باید توجه کنیم که دو ماه رجب و شعبان برای آمادگی جهت ورود به ضیافت الله در ماه مبارک رمضان است. چرا که ماه مبارک رمضان در اوج قرار دارد و به همین دلیل در ماه های رجب و شعبان به ما سفارش شده است که بسیار استغفار کنیم تا از گناهان پاک و مبرا شده و برای سفره مهمانی عظیم الهی آماده شویم.

میرباقری در رابطه با ضرورت کسب آمادگی برای ورود ماه مبارک رمضان تصریح کرد: ورود به هر مهمانی آداب و مقدماتی دارد. برای ورود به ماه مهمانی خدا اولاً تصمیم بگیریم که در این ماه حتماً یک ختم قرآن داشته باشیم. تصمیم بگیریم که ان شاءالله پاک وارد این ماه شویم و از همین امروز به شدت مراقب باشیم که معصیت خدا از ما سر نزند.

وی ادامه داد: بسیار استغفار کنیم، هرچند که در ماه رمضان هم باید استغفار کرد اما ماه رجب و شعبان مقدمه است و این استغفار ما را برای بهره مندی بیشتر از فیوضات ماه مبارک رمضان آماده تر می کند.

حق الله و حق الناس را بپردازیم

 کارشناس دینی در بخش دیگری از سخنان خود یکی از نکات مهم برای ورود به مهمانی الهی، را ادای حقوق دانست و افزود: این ادای حقوق هم حق الله را شامل می شود و هم حق الناس را. تلاش کنیم اگر خدا حقی بر ما دارد که آن را ادا نکرده‌ایم انجام دهیم، از نماز قضا یا روزه قضا یا اگر کار دیگری بر عهده ماست به هر شکل ممکن حق الله را ادا کنیم.

 وی خاطرنشان کرد: حق الناس را هم در نظر داشته باشیم. ببینیم اگر به کسی بدهی داریم یا کسی حقی بر ما دارد در حد امکان ادا کنیم. اگر از ما در حق کسی خطایی سر زده حلالیت بطلبیم. در صورتی که مواردی را احتمال می‌دهیم اما در خاطرمان نیست یا برای حلالیت طلبیدن، دسترسی نداریم با رد مظالم آن را حل کنیم.

استاد دانشگاه با بیان اهمیت طلب بخشش و حلالیت قبل از ورود به ماه مبارک رمضان، گفت: حتما قبل از ورود به این ماه سعی کنیم که حق الناس را ادا کنیم اما مهمتر از آن، این است که خودمان دیگران را حلال کنیم. این بسیار مهم است. اگر ما از دیگران بگذریم خدا هم از ما می‌گذرد. قرآن کریم در آیه ۲۲ سوره نور می‌فرماید : «وَلْیَعْفُوا وَلْیَصْفَحُوا ۗ أَلَا تُحِبُّونَ أَنْ یَغْفِرَ اللَّهُ لَکُمْ ۗ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَحِیمٌ؛ آیا دوست نمی دارید خدا شما را بیامرزد؟ [اگر دوست دارید، پس شما هم دیگران را مورد عفو و گذشت قرار دهید].

کینه‌ها را از دل بیرون کنید

 وی تأکید کرد: آیه به صراحت می فرماید دیگران را ببخشید، مسائل کوچک را نادیده بگیرید، کینه‌ها را از دل بیرون کنید؛ تا خدا هم شما را ببخشد. گویا خداوند شرط می‌گذارد که شما بندگان من را ببخشید من هم شما را می‌بخشم. ما خودمان در درگاه الهی گناهانی داریم عذر تقصیر داریم، باید خدا ما را بیامرزد و با این کار می توانیم امیدوار باشیم که این اتفاق بیفتد.

این کارشناس برنامه های معارفی صدا وسیما در ادامه به خطبه پیامبر گرامی اسلام(ص) در آخرین جمعه ماه شعبان اشاره کرد و گفت: وجود نورانی رسول اکرم صلی الله علیه و آله و سلم در این رابطه جملاتی را نقل کرده‌اند. شیخ عباس قمی در مباتیح الجنان خود نقل می کند: عَنِ الرِّضَا عَنْ آبَائِهِ عَنْ عَلِیٍّ علیه السلام قَالَ إِنَّ رَسُولَ اللَّهِ صلی الله علیه وآله خَطَبَنَا ذَاتَ یَوْمٍ فَقَالَ:أَیُّهَا النَّاسُ إِنَّهُ قَدْ أَقْبَلَ إِلَیْکُمْ شَهْرُ اللَّهِ بِالْبَرَکَةِ وَ الرَّحْمَةِ وَ الْمَغْفِرَةِ؛ این خطبه ای است که امام رضا علیه آلاف التحیه والثنا از امیرالمؤمنین حضرت علی علیه السلام نقل می فرمایند که رسول الله "صلی الله علیه وآله" در این روز فرمودند : ای مردم همانا ماه خدا به شما روی آورده است با برکت، رحمت و مغفرت؛ و شَهْرٌ هُوَ عِنْدَ اللَّهِ أَفْضَلُ الشُّهُورِ وَ أَیَّامُهُ أَفْضَلُ الْأَیَّامِ وَ لَیَالِیهِ أَفْضَلُ اللَّیَالِی وَ سَاعَاتُهُ أَفْضَلُ السَّاعَاتِ؛ و این ماهی است که نزد خداوند بهترین ماه ها، و روزهای آن بهترین روزها و شب هایش بهترین شبهاست و لحظات آن بهترین ساعات دنیاست.  

میرباقری افزود: پیامبر خدا(ص) در این خطبه ماه مبارک رمضان را اینگونه توصیف فرموده اند(و هُوَ شَهْرٌ دُعِیتُمْ فِیهِ إِلَی ضِیَافَةِ اللَّهِ وَ جُعِلْتُمْ فِیهِ مِنْ أَهْلِ کَرَامَةِ اللَّهِ أَنْفَاسُکُمْ فِیهِ تَسْبِیحٌ وَ نَوْمُکُمْ فِیهِ عِبَادَةٌ وَ ... این ماهی است که در آن به مهمانی الهی دعوت شده اید و از اهل کرامت الهی قرار گرفته اید؛ خداوند برای شما کرامت و عزت و احترام قائل است، نفس های شما در این ماه عبادت است، خواب شما در آن عبادت شمرده می شود البته این عبادت را انتخاب نکنیم و فقط نخوابیم. بلکه به عبادت های دیگر توجه کنیم.  

وی تاکید کرد: طبق فرمایش پیامبر خدا(ص) اعمال ما در این ماه مورد قبول خدا و دعای ما در آن مستجاب است. همچنان که می فرمایند: عَمَلُکُمْ فِیهِ مَقْبُولٌ وَ دُعَاؤُکُمْ فِیهِ مُسْتَجَابٌ فَاسْأَلُوا اللَّهَ رَبَّکُمْ بِنِیَّاتٍ صَادِقَةٍ وَ قُلُوبٍ طَاهِرَةٍ أَنْ یُوَفِّقَکُمْ لِصِیَامِهِ وَ تِلَاوَةِ کِتَابِهِ؛ اعمال شما مقبول و دعای شما مستجاب است، پس از پروردگارتان درخواست کنید به نیتی راستین و قلوبی پاکیزه که شما را برای روزه در این ماه موفق بدارد و برای تلاوت قرآن در آن آماده فرماید.

وی خاطرنشان کرد: بر اساس همین خطبه حضرت رسول(ص)، انسانِ شقی کسی است که در این ماه که اوج مغفرت و بخشش الهی است، از مغفرت الهی محروم بماند. در روایت داریم که اگر کسی در این ماه آمرزیده نشود تا ماه رمضان سال آینده آمرزیده نخواهد شد مگر خداوند به او توفیق دهد که به حج مشرف شده و در روز عرفه و صحرای عرفه آمرزیده شود.

توصیه های رفتاری رمضان

این پژوهشگر دینی گرسنگی و تشنگی رمضان را وسیله ای برای یادآوری تشنگی و گرسنگی قیامت دانست و گفت: رسول خدا(ص) در این خطبه اشاره می فرمایند که با گرسنگی و تشنگی رمضان، به یاد گرسنگی و تشنگی قیامت باشید و به فقرا و مساکین صدقه دهید. بزرگان خود را محترم بشمارید و بر کوچکتران رحم و لطف داشته باشید. صله ارحام به جای آورید.  

استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه ما این اعمال و عبادات را در دیگر ایام سال هم انجام می دهیم، خاطرنشان کرد: اشاره رسول خدا صلی الله علیه وآله به این موارد بدان معنی نیست که صرفا در ماه مبارک رمضان اینگونه باشیم. این عبادات و اعمال را در طول سال و ایام غیر رمضان هم باید داشت اما انجام و رعایت آنها در ماه مبارک بسیار ارزشمندتر است. و باید از الان تمرین کنیم.  

کد خبر 1805606

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha