به گزارش خبرگزاری شبستان، مراسم اختتامیه بیست و دومین دوره انتخاب بهترین کتاب سال دفاع مقدس و مقاومت امروز (سهشنبه) با حضور «حمیدرضا حاجیبابایی» نایبرئیس اول مجلس، «سیدعباس صالحی» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سردار سرتیپ بسیجی «بهمن کارگر» رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس و جمعی از خانوادههای معظم شهدا و ایثارگران و نویسندگان و پژوهشگران حوزه دفاع مقدس و مقاومت، در موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس برگزار شد.
سرلشکر باقری: اصحاب قلم با ایجاد «نهضت تولیدات غنی» برای جهانی شدن و ماناییِ ادبیات دفاع مقدس گام بردارند
در این مراسم پیام سردار سرلشکر پاسدار «محمد باقری» رئیس ستاد کل نیروهای مسلح توسط سردار «مهدی امیریان» رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس قرائت شد.
متن این پیام به شرح زیر است:
دفاع مقدس آیینه تمامنمایی از ایثار و جانفشانی غیورمردانی است که به برکت خون مبارکشان نهال نوپای انقلاب اسلامی به درختی تنومند مبدل گشت و فرهنگ دفاع مقدس و مقاومت در اقصینقاط این کره خاکی گسترانیده شد. اکنون لازم است این حماسهآفرینیها در ادبیات برآمده از دفاع جانانه متجلی گشته و منادی مقاومت در پهنه عالم باشد.
اینک در چهلوششمین گام انقلاب اسلامی ضرورت دارد که مفاهیم، ارزشها و آرمانهای دفاع مقدس را در ادبیاتی فاخر و دلنشین به نسل هوشیار امروز و فردای سرزمینمان انتقال دهیم.
بر همگان بهویژه اصحاب قلم فرض است با ایجاد نهضت تولیدات غنی در راستای عمل به وصیت نورانی حضرت امام خمینی (ره) و شهدای والامقام و تحقق رهنمودهای حکیمانه رهبر فرزانه انقلاب اسلامی، حضرت امام خامنهای (مد ظله العالی) به تولید آثار مناسب و ارزشمند در این زمینه سعی و اهتمام ورزیده و با ایجاد شبکهای گسترده با حضور نویسندگان، مترجمان، ناشران و فعالان فرهنگی به غنای ادبیات دفاع مقدس و شناخت و معرفت علاقهمندان به حوزه ادبیات دفاع مقدس افزوده و گامهای مؤثری برای جهانی شدن و ماناییِ این ادبیات بردارند.
ضمن قدردانی از شرکتکنندگان، برگزیدگان و متولیان جشنواره انتخاب کتاب سال دفاع مقدس و تبریک به منتخبان این دوره بهویژه بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس، توفیق همگان را از خداوند قادر متعال مسألت مینمایم.
رئیس ستاد کل نیروهای مسلح
سرلشکر پاسدار محمد باقری
اسفند ماه ۱۴۰۳
حاجی بابایی: هیچ کتابی نمیتواند حقیقت شهدا را بیان کند
در این مراسم، نایب رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به اهمیت حوزه کتاب و نشر اظهار داشت: خدواند به وسیله کتاب با انسان سخن گفته که این امر گواه اهمیت کتاب است. بسیاری از آثار برجسته تاریخ اسلام تفسیری است که برای قرآن نوشته شده اما این تفاسیر جایگاه قرآن را ندارد.
وی ادامه داد: در مورد شهدا هم اینگونه است؛ بهترین آثاری که در مورد شهدا نوشته شده هیچگاه نتوانسته حقیقت شهدا را بیان کند که در مورد ارزشها و حقایق دفاع مقدس نیز همین گونه است.
حاجیبابایی بیان کرد: ما باید کتاب را برای گروههای سنی مختلف به دست مخاطبان برسانیم. در عین حال باید برای ورود نخبگان راه را باز کنیم و موانع را برطرف سازیم؛ اگر جسارت گفتن نداشته باشیم متاسفانه در آینده باید خسارات آن را بپردازیم.
صالحی: یکی از کارکردهای کتاب دفاع مقدس جهلزدایی است
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این مراسم، با بیان اینکه کتاب، دفاع مقدس و کتاب دفاع مقدس سه واژه است که این آیین در بر دارد، اظهار داشت: کتاب سه کارکرد بالا بردن دانایی، رفع جهالت و بهرهگیری از توانایی و کارکرد سوم تغییر زیست بوم انسان است و انسانی کتاب میخواند با انسانی که کتاب نمیخواند تفاوت دارد.
صالحی ادامه داد: کتاب انسان را به انسانی حقیتگرا تبدیل میکند و باعث میشود همواره انسان به دنیال حقیقت باشد.
وی در خصوص واژه دفاع مقدس گفت: کارکردهای دفاع مقدس از ابعاد مختلفی برخوردار است و دفاع مقدس چهار کارکرد دارد؛ اولین کارکرد دفاع مقدس انسجام و همبستگی ملی است و در طول هشت سال دفاع مقدس همه ملت ایران در میدان مقابله با دشمن حضور داشتند. دومین کارکرد دفاع مقدس اقتدار ملی است و در میدانی که تمام جهان در مقابل ما بودند وجبی از خاک ما به تصرف دشمن در نیامد. کارکرد سوم دفاع مقدس رشد فضائل انسانی است و دفاع مقدس تابلویی از فضائل انسانی و دانشگاه تربیت فضائل انسانی بود. کارکرد چهارم دفاع مقدس سلوک معنوی و عرفانی آن بود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه کتاب ابزار و روایت دفاع مقدس است، گفت: کارکرد مهم کتاب دفاع مقدس عبور از جاهلیت و رسیدن به یک مدنیت از نوع مدنیت دفاع مقدس و کمک به رسیدن زیست بوم ملی و هویتی خود است.
وی با بیان اینکه کارهای خوبی در حوزه چاپ کتابهای دفاع مقدس صورت گرفته است، گفت: باید از این تالیفها، تدوینها و گفتوگوها به جهلزدایی و رهایی از جاهلیت برسیم.
سردار کارگر: لزوم حمایت از نویسندگان جوان/ کتاب را باید از جنبه فرهنگ عمومی نگاه کنیم
رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس نیز در این مراسم، با تاکید براینکه کتابها را باید دستهبندی کنیم، اظهار داشت: برای جریانسازی در فرهنگ عمومی جامعه باید به سراغ کتاب برویم و کتاب را از جنبه فرهنگ عمومی نگاه کنیم.
سردار کارگر ادامه داد: برخیها در جامعه برای جریانسازی به جریانهای بزرگ فکر میکنند و طبق این تفکر عمل میکنند؛ چه اشکالی دارد ما کتاب را برای یک مسجد، یک محله، یک خانواده شهید، یک قوم و یک طایفه بنویسیم؟
رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس با بیان اینکه در چاپ کتابها باید کمیت و کیفیت را باهم در نظر گرفت، خاطرنشان کرد: در گذشته (سال ۱۳۹۱) در طول سال، فقط ۴۰ عنوان کتاب در بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس تدوین و چاپ میشد، اما امروز توانستهایم، دستاوردهای بسیار خوبی در این حوزه داشته باشیم.
سردار کارگر بیان کرد: برخی از نویسندگان اصرار دارند، برای کتابشان مراسم رونمایی گرفته شود و حتما از تلویزیون پخش شود و یادداشت در خصوص کتاب آنها نوشته شود؛ این موضوع، مطلوب نیست.
رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس با بیان اینکه باید کتابهای کمحجم همراه با قصه در اختیار مردم قرار گیرد، گفت: اگر کتاب قصه داشته باشد، قطعا مورد استقبال خانوادهها و حوانان قرار میگیرد.
وی با تاکید بر اینکه کتابها باید نسبت به سن و سال دستهبندی شوند، گفت: پیشنهاد میکنم در حوزه انتخاب کتاب سال دفاع مقدس موضوع اثربخشی آنها مورد نظر داوران قرار گیرد.
سردار کارگر گفت: ما بهدنبال تشویق کسانی هستیم که بهتازگی بهدنبال نگارش کتاب هستند و باید نویسندگان جوان مورد حمایت قرار گیرند؛ بعضا با نویسندگان نوقلم و کتاب اولیها طوری رفتار میکنند، که بهطور کلی نویسندگی را کنار میگذارند.
رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس با اشاره به اینکه ما باید بدانیم اثر رویدادی مثل کتاب سال دفاع مقدس چقدر است، خاطرنشان کرد: کیفیت کتاب مهم است، ولی کمیت آن هم مهم است. وقتی راجع به صنعت کتاب صحبت میکنیم باید به هر دو مقوله توجه کنیم؛ مثل هالیوود که در سال هزار فیلم تولید میکند، ولی ۱۰ فیلم بیشتر دیده میشود.
لازم به ذکر است؛ در حال حاضر سالانه قریب به ۲ هزار عنوان کتاب در حوزه دفاع مقدس و مقاومت، در بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس به چاپ میرسد.
سردار علایی: باید گامهای بلندی در حوزه ترجمه کتب دفاع مقدس برداریم
نویسنده ادبیات دفاع مقدس و پیشکسوت دفاع مقدس نیز در این مراسم اظهار داشت: ما هنوز نتوانستیم حقائق دفاع مقدس را در کتابهای خود منعکس کنیم. حال آنکه باید توجه جدی به مقوله کتاب داشته باشیم و همه صاحبان قلم باید وارد این حوزه شوند.
وی ادامه داد: علاوه بر نیازسنجی و شناخت مخاطب باید علاقه به خواندن را در آنها ایجاد کنیم. متاسفانه در اغلب کتابفروشیها حجم انبوه آثار مرتبط به ترجمه کتابهای خارجی است. اما در خارج از کشور حتی کشورهای اسلامی آثار مرتبط با دفاع مقدس وجود ندارد که این خلا باید برطرف شود.
این پیشکسوت دفاع مقدس بیان کرد: ما باید گامهای بلندی در حوزه تالیف و ترجمه ادبیات دفاع مقدس و مقاومت برداریم و برای تحقق این امر باید خود را به استانداردهای جهانی برسانیم. اگر ما بیش از ۲۰۰ هزار شهید در دفاع مقدس تقدیم انقلاب اسلامی کردیم باید همین تعداد کتاب نیز تولید کنیم تا بتوانیم ارزشهای دفاع مقدس را حفظ کنیم.
نظر شما