«شعبانه» میراث سنتی مردم مراکش در استقبال از ماه رمضان

«شعبانه» یکی از سنت‌های مردم مراکش در استقبال از ماه مبارک رمضان است که در ماه شعبان، مردم شروع به خانه تکانی و پختن خوراکی‌های ویژه ماه رمضان می‌کنند.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از آناتولی، خانواده‌های مراکشی طبق سنت همه ساله از نظر معنوی، اجتماعی و اقتصادی خود را برای ماه مبارک رمضان آماده می‌کنند.

یکی از آداب و رسوم مردم مراکش در استقبال از ماه رمضان، «شعبانه» نام دارد که در ماه شعبان به دیدار یکدیگر می‌روند و در مجالس ذکر و مدیحه سرایی شرکت می‌کنند و به تهیه غذاهای ویژه ماه مبارک رمضان می‌پردازند.

بر اساس سنت «شعبانه»، خانواده‌ها با همکاری همسایه‌ها غذاها و خوراکی‌های پرطرفدار درست می‌کنند و خانه‌های خود را برای تدارک ماه رمضان تمیز می‌کنند و  زنان حنا می‌بندند و به دیدار اقوام برای تحکیم روابط خانوادگی خود می‌روند.

بر اساس همین سنت، در برخی زوایا، جلسات ذکر صوفیانه برگزار می‌شود و مغازه‌های صنایع‌دستی سنتی در این روزها پر رونق است.

در ماه شعبان، خانواده‌ها غذاها و شیرینی‌هایی مانند شباکیه مثل پریوش،   «قریش»، دسر شیرینی عسلی با ترکیبی از آرد با بادام و بادام زمینی تهیه می‌کنند.

علی الشعبانی، جامعه شناس مراکشی درباره اهمیت این میراث در استقبال از ماه مبارک رمضان گفت: این میراث با برخی مکان‌ها به ویژه شهرهای کوچک و مناطق روستایی پیوند خورده است و این سنت همچنین  از پدران و پدربزرگ‌ها به ارث رسیده با فرهنگ شهری نیز به نوعی در آمیخته است.

وی افزود: شعبانه شامل جنبه‌های زیادی از جمله تبادل دید و بازدید، تهیه برخی غذاهای محبوب و آیین‌های دیگر است که از منطقه‌ای به منطقه دیگر متفاوت است.

وی خاطرنشان کرد: هنوز هم بسیاری از خانواده‌ها شعبان را با آداب، خوراک، پوشاک و دید و بازدیدهایش جشن می‌گیرند.

وی افزود: بسیاری از خانواده‌ها همچنان شعبانه را اجرا می‌کنند و به دید و بازدید می‌روند و خوراکی برای ماه رمضان درست می‌کنند.

در ماه شعبان، شهروندان مشتاق خرید لباس‌های سنتی هستند، زیرا ماه رمضان برای بسیاری با لباس های سنتی همراه است که با نزدیک شدن به ماه رمضان این مسئله پررنگ‌تر می‌شود.

عقب نشینی از سنت‌ها

الشعبانی گفت: برخی از گروه‌ها هنوز برخی مناسبت‌ها مانند شعبانه یا برخی از سنت‌ها در ماه رمضان را به ویژه در میان محافل مردمی به دور از تهاجم فرهنگی بیگانه حفظ و جشن می‌گیرند.

وی افزود: طبقات اجتماعی که هنوز میراث فرهنگی خود را حفظ می‌کنند و به فرهنگی که از نیاکان خود به ارث برده اند اعتقاد دارند و با چیزی که بتواند این آداب و رسوم را تغییر دهد، برخورد نکرده اند.

وی تاکید کرد: اما برخی با آمیخته شدن فرهنگ مدرن با شرایط اجتماعی جدید هر روز شروع به کنار گذاشتن میراث فرهنگی از جمله شعبانه کرده‌اند.

الشعبانی بر لزوم حفظ برخی سنت های فرهنگی تاکید کرد و گفت: انشالله این فرهنگ‌ها از بین نرود.

بر اساس محاسبات نجومی، ماه رمضان سال ۱۴۴۶ هجری قمری جاری از اول مارس سال میلادی جاری میلادی ۲۰۲۵ مصادف با ۱۱ اسفند ماه آغاز می‌شود.

کد خبر 1805783

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha