به گزارش خبرگزاری شبستان ، با فرا رسیدن ماه رمضان، مساجد در مراکش شاهد توجه فزاینده به جذب قاریان جوان از مناطق مختلف این کشور هستند تا از تلاوتهای شیرین آنها برخوردار شوند.
این اقدام در چارچوب حفظ سنت های حمایت از قاریان جوان و ایجاد فضایی مبتنی بر ایمان است که تجربه معنوی نمازگزاران را عمیقتر می کند.
بر اساس آمار وزارت اوقاف و امور اسلامی مراکش، تعداد مساجد این کشور به ۵۱ هزار مسجد می رسد که ۷۲ درصد از آنها در مناطق روستایی واقع شده است.
متولیان مساجد مراکش در ماه رمضان به دنبال عقد قرارداد با قاریان جوان مناطقی هستند که به موسسات و مدارس حفظ قرآن معروف هستند.
ایجاد فضای معنوی
«محمد بولوز» پژوهشگر و محقق مذهبی مراکشی، می گوید که قاریان جوان در ماه رمضان فضای مذهبی را در مساجد افزایش میدهند و تجربه مذهبی را برای نمازگزاران عمیق تر و تاثیرگذارتر می کنند.
بولوز توضیح داد که این قاریان در ماه رمضان در تقویت فضای معنوی نمازگزاران با تجدید انرژی معنوی، جذب جوانان به مساجد، تنوع بخشیدن به روش های تلاوت و تقویت ارتباط بین نسلها کمک میکنند.
این قاریان به دلیل نقش فعال و تأثیرگذارشان بسیار مورد توجه قرار می گیرند و تلاش می شود نقش آنها در غنای حیات معنوی به ویژه در ماه مبارک حفظ شود.
این محقق مذهبی با تقدیر ازجذب قاریان جوان به منظور تقویت ارتباط بین نسلها، میگوید که مسکن و مراقبت از آنها به ویژه در مناطق سنتی و روستایی فراهم میشود.
بولوزافزود: این قاریان حمایت مالی و غیرنقدی را از کمکهای نمازگزاران خواه از طریق خیریه و خواه از طریق زکات فطره دریافت میکنند، زیرا پویشهای جمعآوری نذورات در دو یا سه نوبت در طول ماه بهویژه در شبهای نیمه ماه مبارک رمضان و شبهای قدر برگزار میشود.
این قاریان همچنین از نظر اجتماعی بسیار مورد قدردانی قرار می گیرند، زیرا آنها به عنوان شخصیت های تأثیرگذار در زندگی مذهبی عنوان می شوند و بیشتر برای شرکت در مراسم مذهبی و اجتماعی دعوت می شوند.
چالش های پیش روی قاریان
با وجود این توجه، بولوز میگوید که چالشهایی وجود دارد که ممکن است بر تداوم این سنت تأثیر بگذارد که مهمترین آنها تغییرات اجتماعی و اقتصادی است.
این محقق با اشاره به مسایل اجتماعی توضیح میدهد که دگرگونیهای شهری در مراکش و افزایش دغدغههای روزانه ممکن است منجر به کاهش علاقه برخی افراد به فعالیتهای مذهبی سنتی شود که ممکن است بر میزان حمایت از قاریان تأثیر بگذارد.
بولوز میگوید که گسترش آموزش مدرن باعث کاهش نقش مدارس قرآنی در برخی مناطق شده است که منبع درآمد اولیه این قاریان است.
احمد توفیق، وزیر اوقاف و امور اسلامی مراکش در ماه مارس ۲۰۲۴ فاش کرد که تعداد مدارس قرآنی کشور به ۱۲ هزار و ۲۹۰ مدرسه رسیده است که ۶۸ درصد آن در روستاهاست و بر آنها ۱۴ هزار و ۱۹۳ معلم که ۶۱ درصد آنها را امام جماعت مساجد تشکیل می دهند، نظارت میکنند.
علاوه بر این، برخی از مساجد، به ویژه در مناطق فقیرنشین، برای تأمین حمایت کافی از قاریان با مشکلات مالی مواجه هستند، زیرا آنها متکی به کمک های مالی هستند که ممکن است از یک منطقه به منطقه دیگر متفاوت باشد.
بولوز درباره سطح فناوری میگوید که گسترش شبکههای مذهبی و برنامههای الکترونیکی برای تلاوت قرآن ممکن است به کاهش علاقه به قاریان محلی کمک کند.
او تاکید کرد که هنوز هم بسیاری از مردم ترجیح می دهند به تلاوت زنده در مساجد گوش دهند. به همین دلیل تلاش های مستمری برای حفظ نقش قاریان در غنی سازی زندگی معنوی در مراکش به ویژه در ماه رمضان انجام میگیرد.
نظر شما