خبرگزاری شبستان - استان گلستان، ربابه کابلی؛ ماه مبارک رمضان، فرصتی بینظیر برای پالایش روح و تقویت بنیانهای ایمانی در جامعه است.
در همین راستا، طرح ارزشمند «قرار همدلی» با هدف غنیسازی برنامههای فرهنگی و معنوی مساجد استان گلستان، به همت کانونهای فرهنگی هنری مساجد و با مشارکت گسترده مردم و نهادهای فرهنگی، در حال اجرا است.
این طرح جامع، با محوریت قرآن، خانواده و مناسبتهای ماه مبارک رمضان، برنامههای متنوع و هدفمندی را برای گروههای سنی مختلف ارائه میدهد و تلاش دارد تا فضای معنوی مساجد را به کانونهای فعال و جذاب برای جوانان و نوجوانان تبدیل کند.
«قرار همدلی» با درک عمیق از نیازهای فرهنگی و معنوی جامعه، بهویژه در ماه پربرکت رمضان، اهداف متعددی را دنبال میکند.
از جمله مهمترین این اهداف تعمیق معارف قرآنی شامل؛ افزایش آگاهی و شناخت مردم از معارف قرآن کریم از طریق برگزاری جلسات تلاوت، تفسیر، تدبر در آیات و جزءخوانی قرآن، بزرگداشت مناسبتهای مذهبی با عنوان پاسداشت ایام ویژه ماه رمضان و مناسبتهای مذهبی از جمله وفات حضرت خدیجه (س)، ولادت امام حسن مجتبی (ع)، شهادت حضرت امیرالمؤمنین (ع)، لیالی قدر و روز قدس با برگزاری مراسم و برنامههای ویژه، ترویج فرهنگ کتابخوانی با عنوان تشویق و ترغیب مردم به مطالعه و کتابخوانی، بهویژه با محوریت کتب دینی و مرتبط با ماه رمضان، تقویت روحیه همدلی و مواسات با عنوان ترویج فرهنگ انفاق، احسان و کمک به نیازمندان و آسیبپذیران جامعه از طریق برپایی سفرههای کریمانه، کمکهای مومنانه، دیدار با خانوادههای شهدا و جانبازان و مشارکت در پویشهای حمایتی، توسعه فعالیتهای رسانهای با بهرهگیری از ظرفیت رسانهها و فضای مجازی برای اطلاعرسانی و ترویج برنامههای طرح و گسترش فضای معنوی ماه رمضان و ایجاد فضایی شاداب و معنوی در مساجد با عنوان تبدیل مساجد به کانونهای فعال و جذاب برای جوانان و نوجوانان از طریق برگزاری برنامههای متنوع و متناسب با نیازهای این گروه سنی است.
برای تحقق اهداف تعیین شده، طرح «قرار همدلی» در قالب ۶ بسته عملیاتی تعریف شده است که هر کدام به ابعاد مختلفی از فعالیتهای دینی، فرهنگی، اجتماعی و رسانهای میپردازد.
یکی از این بسته ها «زندگی با آیهها» است، این بسته با تمرکز بر تبیین آیات قرآن کریم و برگزاری جلسات تلاوت، تفسیر و جزءخوانی قرآن، به دنبال افزایش آشنایی مردم با معارف قرآنی است.
برگزاری مسابقات قرآنی مدهامتان در سطوح مختلف نیز از جمله برنامههای این بسته است. در این راستا، اساتید برجسته قرآنی با حضور در مساجد، به تفسیر آیات الهی پرداخته و به سوالات و شبهات حاضران پاسخ میدهند.
بزرگداشت مناسبتهای ماه رمضان از بسته دیگر این طرح است که کانونهای فرهنگی هنری مساجد نقش فعالی در برگزاری مراسم بزرگداشت مناسبتهای ماه رمضان از جمله وفات حضرت خدیجه (س)، ولادت امام حسن مجتبی (ع)، شهادت حضرت امیرالمؤمنین (ع)، لیالی قدر، و روز قدس دارند. برگزاری محافل عزاداری، جشنهای میلاد، سخنرانیهای مذهبی و نمایشگاههای فرهنگی از جمله برنامههای این بسته است.
ترویج کتاب و کتابخوانی در قرار همدلی
ترویج کتاب و کتابخوانی، بسته دیگر این طرح به شمار می رود؛ در این بسته، تلاش میشود تا علاوه بر عبادات، به ابعاد فرهنگی ماه رمضان نیز پرداخته شود. مسابقات کتابخوانی، معرفی کتاب، کتابخوانی جمعی در حلقههای کتابخوانی، پویش اهدای کتاب و نمایشگاه کتاب از جمله برنامههای این بسته هستند.
با هدف تقویت روحیه کمک به نیازمندان، بسته «مواسات و همدلی» شامل برنامههایی مانند برپایی سفرههای کریمانه (افطاری ساده)، کمکهای مومنانه (توزیع بستههای معیشتی)، دیدار با خانوادههای شهدا و جانبازان، تکریم خادمان مساجد، اهدای خون و مشارکت در پویشهای حمایتی از مردم مظلوم فلسطین و لبنان است.
بسته تولیدات رسانهای، بر اطلاعرسانی و گسترش فضای معنوی ماه رمضان در فضای مجازی تمرکز دارد. کانونها از طریق کانالها و گروههای پیامرسانهای اجتماعی، خبرگزاریها و رسانهها به اطلاع رسانی برنامهها و انعکاس فعالیتهای خود میپردازند. تولید محتوای صوتی و تصویری، انتشار پوستر و اینفوگرافی، و برگزاری مسابقات و پویشهای مجازی از جمله فعالیتهای این بسته است.
بسته «مسجد کانون نشاط» با برنامههایی مانند تکریم مساجد، میهمانیهای مساجد (برگزاری افطاریهای خانوادگی و دوستانه در مساجد)، جشن روزهاولیها و نشستهای تربیتی، به دنبال ایجاد فضایی شاداب و معنوی در مساجد است. برگزاری مسابقات ورزشی، اردوهای تفریحی، و کارگاههای آموزشی نیز از جمله برنامههای این بسته است.
برای بررسی دقیقتر تاثیرات طرح «قرار همدلی»، خبرنگار خبرگزاری شبستان با تعدادی از فعالان کانونهای فرهنگی هنری مساجد و شرکتکنندگان در برنامههای این طرح به گفتگو پرداخت؛
مدیر کانون فرهنگی هنری گلشن گرگان گفت: طرح «قرار همدلی» یک فرصت استثنایی برای مساجد است تا بتوانند نقش خود را در جامعه پررنگتر کنند.
جواد طبرسا افزود: خوشبختانه در این طرح با استقبال خوبی از طرف مردم، بهویژه جوانان و نوجوانان مواجه شدهایم و برنامههای متنوع و جذاب طرح، باعث شده تا مسجد به یک مرکز فعال فرهنگی و اجتماعی تبدیل شود.
مدیر کانون فرهنگی هنری معراج آزادشهر فعال کانون فرهنگی هنری نیز ادامه داد: ما در کانون فرهنگی هنری مسجد تمام تلاش خود را میکنیم تا برنامههای طرح «قرار همدلی» را به بهترین نحو اجرا کنیم.
میلاد ارباب افزود: خوشبختانه با حمایت مسئولان و مشارکت مردم، توانستهایم برنامههای متنوع و جذابی را برای گروههای سنی مختلف برگزار کنیم.
برای بررسی تاثیر این طرح بر جوانان و نوجوانان، خبرنگار خبرگزاری شبستان با تعدادی از آنها به گفتگو پرداخت؛
محمد، نوجوان 16 ساله ای است که در طرح زندگی با آیه ها شرکت کرده، وی می گوید؛ طرح «زندگی با آیهها» خیلی خوب است.
وی ادامه داد: این طرح باعث شده هر روز بیشتر به معنی قرآن فکر کنم. جلسات تفسیر هم خیلی جالب و مفید است.
فاطمه، جوان 22 ساله ای است که در کانون معراج کردکوی حضور دارد، گفت: به نظرم طرح «قرار همدلی» باعث شده مسجد خیلی فعالتر شود.
وی افزود: برنامههای متنوعی در این طرح وجود دارد که همه میتوانند شرکت کنند. مخصوصا بسته «مواسات و همدلی» خیلی حس خوبی به آدم میده که بتوان به بقیه کمک کند.
علی، نوجوان 14 ساله از کانون فاطمه الزهرا(س) گرگان است و می گوید؛ من از جشن روزه اولیها خیلی خوشم اومد.
وی افزود: این مسئله باعث شد احساس کنم ماه رمضان خیلی خاص و مسجد جای خیلی خوبی است.
زهرا، جوان 19 ساله از کانون شهید صیاد شیرازی علی آباد کتول نیز معتقد است؛ مسابقات کتابخوانی خیلی خوبه، چون باعث می شود در ماه رمضان بیشتر کتاب بخوانیم. من خودم در پویش اهدای کتاب شرکت کردم و چند تا کتاب به کتابخانه مسجد اهدا کردم.
«قرار همدلی» زمینه ساز تعالی معنوی و آمادگی برای ظهور منجی
مدیر ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی هنری مساجد گلستان نیز ماه مبارک رمضان را ماه ضیافت الهی و یک هدیه ویژه از طرف خداوند به بندگان بیان کرد و گفت: مومنان بتوانند با استفاده از این ماه پر برکت و خصوصیات خاص آن به خداوند متعال نزدیک شده و در مقام بندگی تعالی پیدا کنند.
حجت الاسلام سیدمحمدمهدی حسینی افزود: ماه مبارک رمضان، ماه حرکت، کوشش و تلاش است، کما اینکه نبی مکرم اسلام و اهل بیت طاهرین ایشان در این ماه دوچندان در طاعات و عبادات تلاش میکردند.
وی ادامه داد: ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد هم که خادم مومنین مساجد و مسلمانان جهان اسلام است با تاسی از سیره پیامبر اسلام و اهل بیت پاک ایشان، طرح هایی را تحت عنوان قرار همدلی جهت خدمت رسانی هرچه بیشتر طراحی کرده است.
حجت الاسلام حسینی گفت: قرار همدلی مجموعه قرارهایی برای خدمت به مساجد، کانون ها و مومنین و فعالینی است که در کانون های مساجد در حال جهاد فی سبیل الله هستند.
وی اظهارداشت: به عنوان مثال قرار اول، به مناسبت ماه شعبان المعظم و ماه مبارک رمضان است که در ستاد کانون های مساجد، خدمات معطوف به برنامه های قرآنی مانند زندگی با آیه ها، مسابقات قرآنی مهمانی آیه ها، جزء خوانی و برنامه های مناسبتی این ماه مانند میلاد امام حسن مجتبی(ع) و شهادت حضرت امیرالمومنین علی(ع) و برنامه های مواسات و همدلی و روز قدس و دیگر برنامه ها است.
مدیر ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی هنری مساجد گلستان افزود: قرار دوم نیز مربوط به روز ۱۸ اسفند سالروز تاسیس کانون های فرهنگی هنری مساجد است که در این روز برنامه هایی در راستای بزرگداشت این روز مانند تقدیر از فعالین کانون های مساجد شهری و روستایی استان خواهیم داشت.
وی گفت: این قرارها ادامه خواهد داشت تا ستاد کانون های مساجد بتواند نقشی اساسی و کلیدی در آماده سازی جامعه برای ظهور منجی عالم ایفا کند و کانون های مساجد سنگرهای برای حفاظت از شریعت و سرحدات آن باشد.
نظر شما