کاهش بارندگی‌ فصل بهار در خراسان جنوبی

نخعی با بیان اینکه بر اساس پیش‌بینی‌ها، بارش‌ها در فصل بهار ۱۴۰۴ در استان خراسان جنوبی به شرایط نرمال کاهش خواهد داشت، گفت: دما در استان نیز به‌طور میانگین ۴ تا ۸ درجه سانتی‌گراد افزایش خواهد یافت.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از خراسان جنوبی، جواد نخعی ظهر امروز (۲۶ اسفند) در نشست خبری با اصحاب رسانه استان با اشاره به تأثیرات اقلیمی بر بلایای طبیعی، اظهار کرد: حدود ۹۵ درصد از بلایای طبیعی منشأ اقلیمی دارند به این معنا که به موج‌های گرما و سرما، یخبندان، طوفان‌های گرد و غبار، کاهش کیفیت هوا و آلودگی‌های زیست‌محیطی برمی‌گردد که اثرات گسترده‌ای بر زندگی مردم، فعالیت‌های اقتصادی و شرایط اجتماعی دارند.

وی با بیان اینکه سازمان هواشناسی استان نقش مهمی در پایش و پیش‌بینی وضعیت جوی ایفا می‌کند و ۱۰ خدمت به مردم و دستگاه‌های اجرایی ارائه می‌دهیم، تصریح کرد: این خدمات شامل پیش‌بینی وضعیت جوی به‌صورت کوتاه‌مدت (کمتر از ۲ ساعت)، میان‌مدت و بلندمدت، پیش‌بینی وضعیت جوی در حوزه‌های مختلف مانند کشاورزی، اقتصادی، اجتماعی، هوانوردی و آلودگی هوا، پیش‌بینی وضعیت گرد و غبار، خشکسالی، وضعیت جوی جاده‌ها و پیش‌بینی وضعیت دریایی و اقیانوسی است که روزانه به مردم و دستگاه‌های اجرایی ارسال می‌شود.

فعالیت ۱۱۰ ایستگاه‌ هواشناسی در استان

مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی با اشاره به فعالیت ۱۱۰ ایستگاه هواشناسی اصلی، همدیدی و تکمیلی در استان، بیان کرد: ایستگاه‌های اصلی در شهرستان‌هایی همچون بیرجند، طبس، فردوس، قائن و نهبندان به‌طور خودکار اطلاعات جوی را ثبت می‌کنند و این داده‌ها برای تهیه نقشه‌های جوی و پیش‌بینی‌های جهانی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

نخعی ادامه داد: همچنین ایستگاه‌های تکمیلی در سایر شهرستان‌ها مانند سرایان، حاجی‌آباد، سربیشه، درمیان، عشق‌آباد و بشرویه مستقر هستند.

وی با اشاره به فعالیت ایستگاه هواشناسی همدیدی فرودگاهی و جو بالای بیرجند، افزود: در کشور ۱۵ ایستگاه همدیدی فرودگاهی و جو بالا داریم که سالانه برای ارائه آمارهای دقیق و داده‌های هواشناسی دریافتی از این ایستگاه‌ها پنج میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان هزینه می‌شود.

کاهش بارش‌ها و تغییرات وضعیت جوی
وی به وضعیت بارش‌ها در استان اشاره کرد و بیان داشت: در سال‌های اخیر بارش‌ها به‌ویژه در ۲۰ سال گذشته کاهش قابل توجهی داشته و بیش از ۲۰ درصد کاهش یافته است.

مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی عنوان کرد: در سال جاری تعداد روزهای همراه با گرد و غبار در استان کاهش پیدا کرده و از ۵۴ روز در سال گذشته به ۴۱ روز کاهش یافته است که معادل ۲۴ درصد کاهش است.

به گفته وی؛ این کاهش به دلیل بارش‌های مناسب در اردیبهشت ماه بوده که تأثیر مثبتی بر وضعیت خاک و پوشش گیاهی در برخی مناطق گذاشته است.

وضعیت بارش‌ها در سال زراعی جاری

نخعی بیان کرد: در سال زراعی جاری، میزان بارش‌ها در استان نسبت به سال گذشته و شرایط بلندمدت کاهش یافته است.

مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی ادامه داد: میانگین میزان بارش‌ها از ابتدای سال زراعی تا کنون به ۵۶.۸ میلی‌متر رسیده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته پنج درصد کاهش را نشان می‌دهد و در مقایسه با شرایط بلندمدت، با کاهش ۲۹ درصدی مواجه هستیم. 

وی تصریح کرد: به‌ویژه در شهرستان‌هایی چون بشرویه، طبس، عشق‌آباد، فردوس و سرایان، بارش‌ها نسبت به میانگین بلندمدت کاهش یافته‌اند اما در مقابل، در مناطقی مانند اسدیه و کریمو بارش‌ها افزایش یافته است.

پیش‌بینی‌های دمایی و بارندگی در بهار

نخعی در بخش پیش‌بینی دما، اعلام کرد: در مردادماه امسال، دما نسبت به شرایط نرمال ۴ درجه سانتی‌گراد افزایش داشته و استان تابستانی بسیار گرم را تجربه کرده است. در برخی روزها، دمای شهر طبس به ۵۰ درجه سانتی‌گراد رسید که آن را به یکی از گرم‌ترین مناطق کشور تبدیل کرد.

مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی گفت: پیش‌بینی‌های دمایی نشان می‌دهند که از اواسط فروردین ۱۴۰۴ به‌ویژه در هفته‌های آینده، دما در استان به‌طور میانگین ۴ تا ۸ درجه سانتی‌گراد افزایش خواهد یافت.

وی با بیان اینکه بر اساس پیش‌بینی‌ها، بارش‌ها در فصل بهار ۱۴۰۴ در استان نسبت به شرایط نرمال کاهش خواهد داشت، تأکید کرد: به‌ویژه در مناطق غربی استان (شهرستان‌های فردوس، عشق‌آباد و طبس) بارش‌ها نسبت به شرایط نرمال افزایش خواهد یافت، اما در مناطق دیگر استان مانند مرکز و شرق، بارش‌ها کاهش می‌یابد.

نخعی ادامه داد: میانگین بلندمدت بارش در فصل بهار ۲۹.۳ میلی‌متر است که در بهار ۱۴۰۴ میزان بارندگی نسبت به میانگین ۱۰ میلی‌متر کاهش خواهد یافت.

تأسیس ایستگاه هواشناسی فرودگاهی در طبس

وی همچنین به اخذ مجور تأسیس ایستگاه هواشناسی فرودگاهی در فرودگاه شهدای طبس اشاره کرد و گفت: مجوز این ایستگاه پس از یک دهه پیگیری در سال جاری با همکاری مسئولین استانی و کشوری به نتیجه رسیده است و این ایستگاه به‌ویژه در فصول گرد و خاک و کاهش دید افقی اهمیت ویژه‌ای دارد و به تأمین ایمنی پروازها کمک خواهد کرد. با توجه به شرایط جوی خاص استان و کاهش دید افقی در فصل تابستان به‌ویژه در طبس، این ایستگاه به‌عنوان یک اقدام ضروری برای ایمنی پروازها در این فرودگاه شناخته می‌شود.


نخعی تأکید کرد: در سال جاری، تعداد ایستگاه‌های باران‌سنجی از ۸۰ به ۹۰ ایستگاه افزایش یافته است. در این میان، چهار ایستگاه جدید در منطقه نهبندان راه‌اندازی شده است که می‌تواند به بهبود پایش وضعیت جوی و کاهش مخاطرات ناشی از شرایط نامساعد کمک کند.

کد خبر 1808841

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha