شب قدر، فرصتی برای بازبینی راه و مسیر زندگی

حجت الاسلام شیدایی گفت: شب قدر فرصتی است تا دوباره زندگی خود را مورد بازبینی قرار دهیم که در کدام مسیر حرکت می کنیم و از مسیر اشتباه بازگردیم و در صراط مستقیم قدم نهیم و با عمل و استمرار ارتباط با خدای متعال می توان برکات این شب را حفظ کرد.

خبرگزاری شبستان-خراسان جنوبی: به مناسبت فرارسیدن اولین شب قدر به سراغ یکی از کارشناسان حوزه دین رفتیم و گفتگوی اختصاصی خبرنگار خبرگزاری شبستان با حجت الاسلام مجتبی شیدایی- معاون آموزش و پژوهش حوزه علمیه خراسان‌جنوبی- به شرح زیر می خوانید؛

۱-چگونه می‌توانیم از شب ۱۹ رمضان به‌عنوان نقطه شروعی برای تغییرات مثبت در زندگی‌مان استفاده کنیم؟  

ماه مبارک رمضان در میان همه ماه ها، جایگاه ممتاز و ویژه ای دارد و خدای متعال هم با توجه خاصی به این ماه نگاه کرده است و شاید مهم ترین برجستگی ماه رمضان به نزول قرآن برگردد و ماه رمضان به اعتبار اینکه ظرف و افتخار ظرف نزول قرآن بوده مورد توجه خدای متعال است.

قرآن هم که کلام الله است و کلام الله هم ارزش بسیار با عظمتی دارد و دلیلش هم این است که تنها معجزه رسول خاتم(ص) در همه اعصار و در همه زمان ها، قابل امتداد وجودی دارد و اگر چیز دیگری به عنوان معجزه می بود، تمام می شد اما قرآن به این دلیل که از سنخ کلمات و جملات است امتداد وجودی دارد و اعجازش تا روز قیامت خواهد بود.

خود قرآن به اعتبار اینکه هدایتگر است ارزش دارد و ماه مبارک رمضان ارزشش و بلندیش و بزرگی او به هدایتگری او به وسیله قرآن کریم است و این قرآن کریم هدایتگر و ارزشمند در یک شب خاص نازل شده است و شب قدر قله ی شب های ماه مبارک رمضان محسوب می شود.

به همین دلیل شب قدر، شب هدایت و شب تصمیم گرفتن است برای اینکه انسان زندگی خودش را تنظیم کند به همین دلیل شب قدر، شب هدایت و شب تصمیم گرفتن است برای اینکه انسان زندگی خودش را تنظیم کند بر اساس نسخه ای که خدا برای زندگی او در نظر گرفته است و نسخه خدای متعال «اهدنا الصراط المستقیم» است و شب قدر یکی از نمادهای رحمت واسعه خدای متعال است.

شب قدر شبی است که باید از اولین دور برگردانی که وجود دارد به صراط مستقیم برگردیم و به تعبیری توبه کنیم و دوباره یک تذکری برای ما باشد تا راه را گم نکنیم و آن راهی که ما در دنیا طی می کنیم همان راهی است که در آخرت طی خواهیم کرد و اگر صراط مستقیم را داشته باشیم مسیرمان در آخرت به سمت بهشت خواهد بود که صراط المستقیم منتهی به رضوان الهی خواهد شد.

اما اگه در دنیا درگیر شدیم و سراغ صراط های دیگر رفتیم و دچار تحیر و غفلت شدیم این واقعا ضربه سنگینی به انسان وارد می کند و شب قدر فرصتی است تا جاده های زندگیمان را نگاه کنیم و ببینیم که آیا واقعا اگر لحظات آخر عمر ما رسید در مورد زندگی خود چه قضاوتی خواهیم داشت و شب قدر شب بسیار با ارزشمندی است که خدای متعال در جلوی پای ما به تعبیری قرار داده است تا برگردیم و در مورد انتخاب های خودمان تامل کنیم و شب قدر فرصتی است تا دوباره زندگی خود را مورد بازبینی قرار دهیم.

۲. کدام دعاها و اعمال در این شب تأثیر بیشتری در تعیین سرنوشت سال آینده دارند؟

جناب شیخ عباس قمی آن محدث بزرگ آورده در اولین ذکری که خیلی بر آن تاکید شده بحث استغفار «استغفر الله ربی و اتوب الیه» است و این را تکرار کنیم؛ حالا صد مرتبه در مورد شب ۱۹ رمضان وارد شده است و دومین ذکر هم «اللهم العن قتلت امیرالمومنین» است که این هم صد مرتبه سفارش شده است.

در مورد اهمیت استغفار باید بگوییم که استغفار به معنای پاک کردن ظرف وجودی ما است یعنی از خدا می خواهیم که به ما کمک کند این عوارض دنیوی و اخروی اعمالی که بر قلب و جان و جسم و روح ما است از بین برود و از خدا طلب کنیم چنین حالتی در وجود ما ایجاد شود تا آموزش گناهان اتفاق بیفتد.

اگر ظرف وجودمان پاک شد آن موقع رحمت الهی در اون ظرف قرار می گیرد و «الله نور السماوات و الارض» بازتاب و پرتو نور الهی در قلب ما قابل مشاهده می شود یعنی انسان از نور و از گرمای وجودی خدای متعال بهره مند می شود اگر این دل با استغفار پاک شده باشد و قدم اول در شب نوزدهم رمضان، پاکسازی است و باید استغفار کنیم.  

۳. چگونه می‌توانیم با تمرکز و حضور قلب بیشتری در این شب به دعا و عبادت بپردازیم؟

راه این موضوع، توجه به چند چیز از جمله توجه به مضامین دعا است و اینکه چگونه خدا را خطاب می کنیم و از خداوند چه درخواستی داریم و این مضوع زمانی اتفاق می افتد که ما معنای دعا را بدانیم صرفا به صورت لقلقه زبان تکرار نشود چرا که اثر لازم را ندارد.

اگر به معانی دعا توجه کنیم خیلی تاثیر می گذارد در اینکه تمرکز داشته باشیم و یکی از عوامل دیگری که باعث می شود در دعا خواندن تمرکز داشته باشیم بحث اهمیت لیالی قدر است و شب های قدر به اعتبار اثرگذاری که بر زندگی ما دارد، ارزشمند است و بدانیم شبی است که عنایات خاص الهی در آن اتفاق می افتداز این جهت خودمان و یک مقدار حواسمان را جمع می کنیم چرا که لحظات تاریخی است.

از روایات آیات این طور بر می آید که دلیل اینکه خیلی به شب قدر توجه شده این است که در هدایت شدن انسان تاثیر ویژه دارد و به خاطر همین باید حواسمان جمع باشد و اگر ارزش شب قدر را بدانیم آن موقع تمرکز بیشتری در دعا خواهیم داشت.

در این شب باید بدانیم که با چه خالق کریم و چه خالق مهربانی  سخن می گوییم و گفتگو می کنیم و در این صورت انسان خیلی حواس خودش را جمع می کند.

۴. چه نیت‌هایی می‌توانیم برای سال آینده داشته باشیم که در مسیر رضایت الهی باشد؟

طبیعتا چون شب قدر، شب هدایتگری از یک منظر و شب نزول قرآن است طبیعتا باید با خودمان فکر کنیم و یک سری از رفتارهای اشتباه را کنار بگذاریم. مثلا اگر دختر خانمی در شب قدر حضور پیدا می کند بداند که یکی از اعمال برجسته او در صحنه اجتماع حجابش است و اگر در حجابش کم کاری می کند بداند این موضوع ضربه های سنگینی به او وارد خواهد کرد.

تعارف نداریم احکام الهی با هوس و با میل ما و با ضربات رسانه ای دشمن، تغییر نخواهد کرد و این افراد نیت کنند که عفت و پوشش خود را در سال آینده حفظ و تقویت کنند.

حتی اگر فردی که در بازار کار می کند و در گذشته در مراودات اقتصادی خودش نسبت به مسئله حلال و حرام خیلی دقت نداشته است و می گوید که همه می خورند و ما هم این کار را بکنیم بداند که روز قیامت این منطق اصلا پذیرفته نیست و هر دو گروه در معرض عذاب های الهی قرار می گیرند.

هر کس باید با خودش خلوت کند و ببیند که نقطه ضعف ها و نقاط قوتش کجا است و بر اساس آن تصمیم بگیرد.

۵. چگونه می‌توانیم برکات این شب را در طول سال حفظ کرده و به یک سبک زندگی الهی پایبند بمانیم؟

با عمل و استمرار ارتباط با خدای متعال می توان برکات این شب را حفظ کرد و اگر کسی هر روز فقط یک صفحه قرآن و یک صفحه دعا بخواند که روی هم رفته ۱۰ دقیقه بیشتر طول نمی کشد قطعا می تواند تا حد زیادی بعضی از تغییرات مثبت را نگه دارد.

ما نیاز به استمرار ارتباط داریم و اگر ارتباط با خدای متعال را به عنوان یه کار روزانه برای خودمان مستدام کردیم آن موقع می توانیم این برکات را هم داشته باشیم و حفظ کنیم نقطه ربط و اتصالمان را با خدای متعال نباید بگذاریم کمرنگ شود و اگر کمرنگ شد تمام است و کلاهمان پس معرکه است و وارد یک عالم دیگری می شویم و فکر می کنیم که کارمان درست است و بعدا روز قیامت حسرت خواهیم خورد.

۶. چگونه می‌توانیم علاوه بر خودمان، برای دیگران نیز دعا کنیم و خیر بیشتری را در این شب شامل حال دیگران نماییم؟

 جناب علامه مجلسی رضوان الله تعالی علیه در مورد اینکه دعا کردن برای دیگران در شب قدر چه جایگاهی دارد می فرمایند که «بهترین اعمال در این شب ها، حین شب های قدر آمرزش و دعا برای خیر دنیا و آخرت خود و پدر و مادر و خویشان و برادران مومن و منصوبین ما و خانواده ما و برای خودمان است.»

جالب است که فرمودند در شب قدر یاد اموات هم باشیم و به آن ها هم توجه کنیم و این که امر شده که مراقب این جنبه از دعا باشیم و طبیعتا به خاطر تاثیرگذاری است که این شب دارد و امیدواریم بتوانیم لیالی قدر را درک کنیم و از تاثیرات مثبتش بر زندگی خود استفاده کنیم و روز قیامت از کسانی که دچار خسران شده اند، نباشیم.

کد خبر 1809210

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha