«تکیه خاصکی سلطان» میراث عثمانی در قدس اشغالی

تکیه خاصکی سلطان از میراث‌های دوره عثمانی در قدس در محله باب الحطه در نزدیکی مسجد الاقصی است که برای خدمت به فقرا و زائران قدس تاسیس شد که فعالیت‌های خیریه آن همچنان ادامه دارد.

خبرگزاری شبستان، گروه بین الملل: تکیه خاصکی سلطان، یکی از میراث‌های عثمانی در قدس به شمار می‌آید که در سال ۱۵۵۲ میلادی به دستور همسر سلطان سلیمان قانونی در محله باب الحطه در نزدیکی مسجد الاقصی برای خدمت به فقرا و زائران قدس ساخته شد.

این تکیه در ۱۰۰ متری دروازه مسجد الاقصی قرار دارد و از زمان تأسیس خود تاکنون به خدمات خیریه خود ادامه داده است که در ماه مبارک رمضان به توزیع غذا برای تعداد بیشتری از نیازمندان مشغول است.

کارکرد این تکیه شامل توزیع غذا و کمک به نیازمندان، مدرسه آموزش علوم دینی و مسجدی برای عبادت است.

معماری این تکیه ترکیبی از سبک عثمانی و عناصر محلی فلسطینی است که با استفاده از سنگهای سفید و قوس‌های نوک تیز بنا شده است.

عارف العارف، مورخ فلسطینی، در کتاب خود با عنوان «جزئیات تاریخ قدس» به زیبایی تکیه خاصکی سلطان اشاره کرده و آن را یکی از زیباترین مکان‌های خیریه ساخته شده توسط ترک‌ها در قدس می‌داند.

تأمین مخارج این تکیه پیش از برپایی رژیم جعلی اسرائیل در سال ۱۹۴۸ از طریق مغازه‌های اهدایی دولت عثمانی انجام می‌شد.

بسام ابو لبده، مدیر تکیه خاصکی سلطان، می‌گوید که در اینجا در ماه رمضان و هر روز از سال برای خانواده‌های نیازمند در قدس غذا توزیع می‌شود.

او به وضعیت بحرانی اقتصادی، سیاسی و اجتماعی قدس به دلیل نسل‌کشی اسرائیل علیه فلسطینیان در غزه اشاره کرد و گفت: باوجود محاصره، پست‌های بازرسی و تدابیر شدید اسرائیل، به مقاومت خود ادامه می‌دهیم.

در دوره عثمانی،  تکیه به محل گردهمایی درویشان و صوفیان (خانقاه) گفته می‌شد. با این حال، مجموعه خاصکی سلطان، یک بنای خیریه و آموزشی بود و نه یک تکیه صوفیانه.  این بنا هرچند به عنوان «تکیه» شناخته نمیشود، اما نماد مهمی از معماری عثمانی در قدس است

کد خبر 1810035

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha