آداب و رسوم عید فطر در کشورهای عربی

مسلمانان در کشورهای مصر، عربستان، کویت، عمان، سودان، مراکش و امارات هر کدام با آداب و رسوم خاصی عید فطر را جشن می‌گیرند.

خبرگزاری شبستان، گروه بین الملل: جشن‌های عید فطر در میان شهروندان کشورهای عربی از جایگاه ویژه ای برخوردار است. مسلمانان در کشورهای مختلف به طرق مختلف و با آداب و رسوم مختلف برای عید فطر جشن می‌گیرند.

آداب و رسوم مسلمانان در جشن عید فطر ممکن است متفاوت باشد، اما مناسک دینی از جمله اقامه نماز عید فطر مشترک است و همین موضوع برخی از کشورهای عربی را از یکدیگر متمایز می کند که از نسلی به نسل دیگر منتقل می‌شود.

آداب و رسوم عید فطر در عربستان

جشن عید در عربستان سعودی با هر کشور دیگری متفاوت است. جشن‌های عید قبل از خود عید شروع می شود. خانواده‌ها شروع به خرید لباس‌ها و اقلام غذایی خود مانند کبسه، مرقوق، مراصیع و  و هریس تهیه می‌کنند. صبح روز عید، شهروندان برای  اقامه نماز عید به مساجد می‌روند و پس از اقامه نماز در مسجد، به یکدیگر با جملاتی همچون «عیدتان مبارک»، «خداوند طاعتتان را قبول کند» به یکدیگر تبریک می‌گویند. بسیاری از خانواده‌های سعودی استراحت‌گاههایی را در شهر یا اطراف آن اجاره می‌کنند که در آن غذاهای سنتی برای این روز مبارک تهیه می‌شود. اعضای خانواده بزرگ از جمله پدربزرگ، فرزندان و نوه‌ها در آنجا جمع می شوند. قربانی و ضیافت برگزار می‌شود و پیر و جوان با یکدیگر بازی می‌کنند و مجالس خانوادگی بزرگ برگزار می‌شود. عید فطر در خانواده‌ها برای هم در روز عید هدایایی تهیه می‌کنند.

دیدارهای خانوادگی نیز از ضروریات جشن عید است و غذاهای مخصوص عید مانند کبسه و قرصان تهیه می‌شود و در برخی از مناطق شیرینی مخصوص عید مانند کلیجه و معمول تهیه می‌شود.

آداب و رسوم عید فطر در مصر

مسلمانان در مصر، نماز عید فطر را در میادین بزرگ و مساجد باستانی در قاهره و استان‌های مختلف برگزار می‌کنند. در مساجد فریاد الله اکبر و توشیح دینی شنیده می‌شود و بزرگسالان در هنگام نماز با کودکان به مساجد می‌روند و کودکان به مناسبت عید فطر، لباس نو می‌پوشند. بعد از نماز عید مردم به یکدیگر تبریک می‌گویند و به زیارت اهل قبور می‌روند. و آیاتی از قرآن را برایشان تلاوت می‌کنند.

یکی از معروف ترین رسوم و سنت‌های عید فطر در مصر هدیه دادن و عیدی دادن به کودکان است. همچنین عید فطر در مصر کیکی تهیه می‌شود که پر از خرما یا آجیل است که به مقدار زیاد درست می‌شود.

رفت و آمد اقوام و دوستان به خصوص در روز اول عید زیاد می‌شود. سپس مصری‌ها به سواحل و پارک های عمومی می‌روند تا عید را در طبیعت جشن بگیرند.

آداب و رسوم عید فطر در عمان

عمان مانند تمام کشورهای عربی خلیج فارس، در جشن‌های خود به آداب و رسوم و سنت‌های عید فطر که از گذشته به ارث رسیده است، پایبند هستند.

در دهه آخر ماه مبارک رمضان بازارهای عمان چهره‌ای متفاوت به خود می‌گیرد و مردم از هفته دوم این ماه به خرید لوازم و وسایل مورد نیاز عید فطر مشغول می‌شوند و خیابان‌ها در ازدحامی وصف ناپذیر به سر می‌برند.

با رویت هلال ماه، ده‌ها توپ شلیک می‌شود و برای اقامه نماز عید فطر مردم به مساجد می‌روند و  صبحانه معروف به نام «العرسیه» می‌خورند.

پس از پایان نمازعید فطر، مردم با خواندن آوازهای محلی و پایکوبی بیرون می‌روند و در وسط محله در مکانی وسیع و در سایه درختان جمع می‌شوند تا ظهر به آواز خود ادامه دهند. پس از آن، اقوام و دوستان به بازدید یکدیگر می‌روند.

آداب و رسوم عید فطر در امارات

خانم‌های خانه دار در امارات خانه‌هایشان را برای عید آماده می کنند و مرتب می کنند، وسایل ضروری را تهیه می‌کنند، روی دست دخترها حنا می‌زنند و لباس نو می‌خرند. جشن عید در روستاها با شهرها متفاوت است. در روستاها با نماز در میادین شروع می‌شود و مردان و کودکان لباس محلی می‌پوشند.

در شهرها، نماز عید فطر در مصلای عید برگزار می‌شود ومردم بعد از اقامه نماز عید فطر برای تبریک به منزل خانواده و بستگان خود می‌زوند و پس از نماز ظهر، کودکان و خانواده ها معمولاً برای جشن گرفتن این روز به پارک‌ها و باغ‌ها می‌روند. غذاهای مخصوصی از قبیل هریس و لقیمات تهیه می‌شود.

آداب و رسوم عید فطر در کویت

آداب و رسوم و سنت‌های عید فطر در کویت به این شکل است که مردم کویت، هفت روز جشن کامل می‌گیرند و جایی که مردان، زنان و کودکان در کویت در خانه بزرگترها جمع می‌شوند تا یکدیگر را ملاقات کنند.

عید برای کودکان کویتی طعم خاص خود را دارد، زیرا آنها قبل از عید می‌گویند که «باجر العید ونذبح ابکَرة». کودکان کویتی در ایام عید لباس نو می‌پوشند و در هنگام دیدار از پدران و اقوام خود عیدی می‌گیرند. تاب و چرخ و فلک سوار می‌شوند و اوقات خوشی را می‌گذارند. خانواده ها با هم وقت می گذرانند و قهوه می‌نوشند. شیرینی مخصوص عید کویت «شهر البنات و الهریس» است.

آداب و رسوم عید فطر در بحرین

در هفته آخر ماه مبارک رمضان، خانواده ها با پوشیدن لباس‌های نو و تهیه سمبوسه شیرین و شیرینی‌های دیگر به استقبال پایان ماه رمضان می‌روند و با آغاز اولین روز عید سعید فطر، خانواده‌ها سینی خوراکی به نام «قدوع» آماده می‌کنند که شامل انواع میوه‌ها و شیرینی‌ها است، تهیه کرده و برای مهمانان سرو می‌کنند. اعضای خانواده در روز اول عید با اقوام خود برای صرف ناهار در خانه بزرگ جمع می‌شوند و برای آنها شیرینی سرو می‌شود. در مورد بچه‌ها، آنها در محله از این خانه به آن خانه می‌روند و ترانه‌های عید می‌خوانند.

آداب و رسوم عید فطر در قطر

مردم قطر، صبح عید سینی صبحانه که شامل برنج، هریس، شیرینی و آجیل آماده می‌کنند. حدود پنجاه نفر از اعضای خانواده پس از دیدار مردان با اقوام و دوستان بعد از نماز عید، دور این سفره جمع می‌شوند. سپس کودکان برای جشن نافله به خانه همسایه‌ها و اقوام می‌روند و از خانواده و اقوام خود عیدی می‌گیرند. مردم جشن دسته جمعی برگزار می‌کنند.

آداب و رسوم عید فطر در سودان

سودان مملو از آداب و رسوم و سنت‌های متمایز عید فطر است و مردم از اواسط ماه مبارک رمضان برای عید آماده می‌شوند. خانه در حال آماده شدن برای عید فطر است و شیرینی‌های مختلفی تهیه می‌شود. مردم برای اقامه نماز عید به میدان‌های نزدیک مساجد می‌روند و همه در آنجا حضور می‌یابند و به هم تبریک می‌گویند. سپس در بسیاری از روستاها مردان محله به منزل بزرگان می‌روند و سپس دسته دسته به همراه زنان و کودکان برای عیادت از بیماران و سالمندان بیرون می‌روند و زمانی را در کرانه رود نیل می‌گذرانند.

آداب و رسوم عید فطر در مراکش

عید سعید فطر برای مردم مراکش با اقامه نماز عید فطر و پوشیدن لباس‌های سنتی مراکشی آغاز می‌شود. مردم مراکش برای حفظ روابط خانوادگی و دیدار با اقوام، دوستان و همسایگان خود با همراهی فرزندان خود به دیدار هم می‌روند و مردان نیز به همسران خود هدایایی می‌دهند و زنان حنا روی دست و پای خود می زنند.

کد خبر 1810500

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha