ابتکار فولاد کویر آران و بیدگل در مدیریت هوشمند منابع آبی

فولاد کویر آران و بیدگل در عبور از محدودیت‌های سنتی تولید و ورود به عصر جدیدی از مدیریت هوشمند منابع آبی در صنعت فولاد پیشتاز است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از آران و بیدگل؛  مقام معظم رهبری با نام‌گذاری سال ۱۴۰۴ تحت عنوان "سال سرمایه‌گذاری برای تولید"، هدف اصلی را ارتقاء و تقویت تولید ملی از طریق افزایش سرمایه‌گذاری‌های هدفمند و بهره‌برداری بهینه از ظرفیت‌های داخلی دانسته‌اند.

در این راستا، شرکت فولاد کویر آران و بیدگل با سرمایه‌گذاری‌های هدفمند و استراتژیک در حوزه‌های مختلف صنعت فولاد، گام‌های مؤثری در جهت تحقق این شعار برداشته است.

این شرکت با بهره‌گیری از تکنولوژی‌های پیشرفته، بهبود زیرساخت‌ها، و توسعه ظرفیت‌های تولیدی، نه تنها سهم خود را در تقویت تولید ملی ایفا می‌کند، بلکه با توجه به اقدامات زیست‌محیطی و اجتماعی خود، به الگویی در صنعت فولاد کشور تبدیل شده است.

به همین بهانه به بررسی برخی فعالیت‌ها و دستاوردهای شرکت فولاد کویر آران و بیدگل در حوزه «زیست محیطی» با تکیه بر تکنولوژی و فناوری های نو پرداخته ایم.

نقش تعیین کننده تکنولوژی در پیشرفت و توسعه

در توسعه صنعتی کشورها، تکنولوژی نقش کلیدی را ایفا می کند چنان که در سال های اخیر  پیشرفت قابل توجه فناوری‌ موجب برهم خوردن معادلاتِ توسعه و گذر از محدودیت های مختلف شده است.

با به‌کارگیری تکنولوژی‌های مدرن، دیگر مهم نیست که در جزیره ژاپن باشید یا در بیابان های عربستان؛ فناوری می تواند ضمن برطرف نمودن محدودیت ها، مسیر توسعه را با بالاترین شاخص های بهره وری و عملکردی فراهم نماید.

هرچند در ایران به سبب نگاه نه چندان مطلوب به موضوع توسعه صنعتی و هم چنین وجود تحریم های بین المللی و پیچیدگی واردات فناوری، کشور نتوانسته آن گونه که باید در مسیر توسعه صنعتی قدم بردارد اما نقش تعیین کننده تکنولوژی بر پیشرفت و توسعه برای هیچ کس قابل انکار نیست.  

تکنولوژی و تحول در صنعت فولاد

با ظهور انقلاب صنعتی چهارم، صنعت فولاد نیز  به شدت دستخوش تغییرات و توسعه های فناور محور شد. استفاده از تکنولوژی های پیشرفته در این صنعت نیز موجب تغییرات بزرگی در حوزه های مختلف این صنعت در دنیا شده است. چنانکه همه زنجیره تولید فولاد از معدن تا صنایع پایین دستی را دچار تحول کرده است.  


از سال ها قبل که مجموعه فولاد کویر آران و بیدگل صرفاً نورد مقاطع طویل فولادی، شامل میلگردهای ساختمانی و صنعتی به شکل کلاف و شاخه را انجام می داده، موضوع مصرف آب مدیریت شده و هم اکنون نیز در حال انجام است.

فولاد کویر با بهره‌گیری از مدیریتی چندگانه در حوزه آب، الگویی موفق در مسیر  توسعه پایدار ساخته که می‌تواند به‌عنوان یک راهگشا برای سایر صنایع در مدیریت بهینه منابع آبی باشد.  

تبدیل فاضلاب انسانی به آب مقطر با احداث کارخانه فرآوری آب 

مجتمع فولاد کویر آران و بیدگل از سال ۱۳۹۵ با خرید بخشی از پساب شهری کاشان و احداث کارخانه‌ فرآوری آب که به سیستم‌های پیشرفته تصفیه فاضلاب مجهز است، قادر است فاضلاب انسانی را به آب مقطر تبدیل کند.

این مجتمع فولادی با این اقدام دو بخش مهم را مدیریت کرده است در گام اول از اسفند ۱۴۰۱  تنها از پساب شهری در خطوط نورد خود استفاده کرده و وابستگی به منابع آب زیرزمینی را در مجموعه از بین برده است و در گام دوم با بهره‌ گیری از تکنولوژی مدرن MBR که فاضلاب را به آب مقطر تبدیل می کند، تعداد دفعات بازچرخانی در خطوط نورد را به حدود ۱۷ بار رسانده که مصرف آب را به شدت کاهش می دهد.

گفتنی است در فاز نورد فولاد کویر، میزان برداشت از ۹۰ لیتر پساب خریداری شده حدود ۳۰ لیتر بر ثانیه است.  

گذر از محدودیت های سنتی با تکنولوژی

در پروژه فولادسازی کویر که قرار است فولادهای پیشرفته SBQ را تولید کند، به دلیل استفاده از تجهیزات بسیار مدرن در خط فولادسازی، لزوم استفاده از آب با کیفیت بسیار اهمیت پیدا می کند که منبع تأمین این پروژه هم از فاضلاب انسانی و کارخانه فرآوری آب فولاد کویر خواهد بود.

با این حال موضوع مدیریت آب به همین جا محدود نشده و در بخش خنک سازی و آبرسانی پروژه فولادسازی نیز از تکنولوژی جدید و کاملاً مدرن کولینگ های آدیاباتیک و هیبرید استفاده خواهد شد.


این کولرها به‌طور غیرمستقیم به خنک‌سازی می‌پردازند، با استفاده از سیستم کاملاً بسته مانند رادیاتور خودرو، فرآیند خنک‌سازی را انجام می‌دهند و با نمونه قدیمی تر خود در  مصرف آب به هیچ وجه قابل مقایسه نیستند.

وجود چنین سیستم پیشرفته ای به معنای عبور از محدودیت‌های سنتی تولید و ورود به عصر جدیدی از مدیریت هوشمند منابع آبی در صنعت فولاد است چرا که مدیریت منابع انرژی در صنعت فولاد به شدت بر بهره وری و پایداری آن صنعت اثرگذار است.

فولاد کویر آران و بیدگل در تلاش است تا با رعایت استانداردهای جهانی در زمینه مدیریت منابع آب و محیط زیست، نقش مؤثری در حفظ منابع طبیعی ایفا کند و به عنوان یک الگو برای سایر صنایع فولادی در کشور و منطقه شناخته شود.

کد خبر 1810763

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha