حجت الاسلام «محمدتقی نقدعلی»، عضو کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس در گفتگو با خبرنگار زنان و خانواده خبرگزاری شبستان با بیان اینکه از دوره یازدهم مجلس بحث مهریه در کمسیون قضایی در حال بررسی است، اظهار کرد: دلیل اصلی آن هم شرایط فجیع و نامناسبی است که برای بدهکاران مهریه پیش آمده است؛ متاسفانه امروزه یک مسابقه نامیمون و نامبارک برای افزایش مهریه بین خانواده ها مرسوم شده که هیچ کس به این راحتی تن به ازدواج نمی دهد؛ برهمین اساس راهکارهای مختلفی برای برون رفت از این مشکل در مجلس ارائه دادیم و سعی کردیم تا جای ممکن راهکارهایی مطرح شود که با ایرادات شرعی و موانع شورای نگهبان روبرو نشود.
عضو کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس ادامه داد: همان طور که مستحضرید در حال حاضر قانون از حیث کیفری تا سقف ۱۱۰ سکه را حمایت می کند البته معنایش این نیست که بالاتر از آن به عنوان طلب تلقی نمی شود بلکه بالاتر از آن یک طلب حقوقی به شمار می رود که دیگر بُعد کیفری و حبس را شامل نمی شود لذا با توجه به میزان تورم و با توجه به اینکه این کار جوانان از روی عقلانیت انجام نمی شود بلکه از روی احساسات و چشم و همچشمی است، سعی کردیم چاره ای در این زمینه بیندیشیم.
تلاش برای تصویب سقف مهریه تا ۱۴ سکه
وی ابراز امیدواری کرد که بتوانند حمایت کیفری را به ۱۴ سکه تنزل دهند و تعیین سقف مهریه تا ۱۴ سکه را تصویب نمایند. طرح ۱۴ سکه فعلا مصوبه کمسیون است و هنوز به صحن علنی مجلس نیامده لذا انتظار همکاری و همراهی نمایندگان مجلس در تصویب این لایحه را داریم.
نقدعلی در ادامه بیان کرد: نکته دوم پیرامون حق حبس محکومان به مهریه است که متاسفانه امروزه در بسیاری از موارد آقایان به دلیل عدم توانایی در پرداخت مهریه در حبس به سر می برند و زن تا مدامی که مرد نتواند اقساط مهریه را پرداخت نماید از حق حبس خود استفاده می کند این در حالی است که جوانان تمام هزینه های ازدواج را پرداخت می کنند اما از هیچ یک از منافع ازدواج در چنین مواقعی نمی توانند استفاده کنند.
وی با بیان اینکه ما می خواهیم حق حبس را بر اساس فتوای مقام معظم رهبری، منحصر به تمتع خاص تعریف کنیم، افزود: در واقع مقرر شده با پرداخت اولین قسط، حق حبس برای محکومان مهریه ساقط شود؛ علاوه بر تغییرات و اصلاحاتی هم که در قانون حمایت از خانواده و قانون مدنی ایجاد کرده ایم؛ پیشنهاداتی هم از سوی کمسیون قضایی در این خصوص داده شده که قرار است ذیل این مصوبه ارائه شود.
نیازمند تحول در حوزه ازدواج هستیم
وی افزود: امیدواریم این طرح با توجه دو سه هزار زندانی مهریه که به جرم ازدواج در حبس به سر می برند هر چه سریع تر بررسی و به تصویب برسد تا زودتر شاهد تحولی خوب در حوزه ازدواج جوانان باشیم.
نقدعلی با بیان اینکه راهکار اساسی این است که خانواده ها به اندازه توانشان مهریه در نظر بگیرند، تصریح کرد: از نظر فرهنگی هم نیازمند فرهنگسازی هستیم به طوری که نه دختر بیش از توان پسر درخواست مهریه کند و نه پسر بی گدار به آب بزند و تعداد سکه ای را قبول کند که خارج از توان مالی او است.
وی با بیان اینکه پیشنهاد این است که عنوان «عند الاستطاعه» در عقدنامه قید شود، تأکید کرد: با توجه به شرایط موجود ضرورت دارد به شکل پیش فرض در اسناد ازدواج عبارت «عند الاستطاعه» قید شود؛ چرا که یقینا بیشتر و یا ۱۰۰ درصد این مهریه ها عندالمطالبه نیستند. جوانی که برای ملزومات ازدواج مجبور به قرض و وام می شود چگونه خود را بدهکار میلیاردی می کند؟!؛ چون می داند که مهریه عند المطالبه نیست و عند الاستطاعه است.
عبارت عند الاستطاعه در عقدنامه ها ثبت شود
نقدعلی در ادامه ابراز کرد: بنابراین اگر عبارت عند الاستطاعه در عقدنامه ها ثبت شود، جلوی بخشی از احکام قضایی در این خصوص گرفته می شود. عندالاستطاعه بودن مهریه به این معنا است که زوجه زمانی میتواند مهریه خود را مطالبه نماید، که زوج استطاعت پرداخت مهریه را داشته باشد. یعنی مرد توانایی پرداخت کامل مهریه را داشته باشد. اگر زوج توان پرداخت مهریه را نداشته باشد زوجه حق مطالبه را نخواهد داشت.
وی در پایان خاطرنشان کرد: اگر دختران و خانواده های آنها به اندازه وسع داماد بر او تکلیف کنند و به این مهم برسند که در زندگی مشترک ویژگی اخلاقی، شخصیتی و دینی افراد است که قوام زندگی را تامین می کند نه پول و مسائل مادی، یقینا زندگی بهتری خواهند داشت. چرا که زندگی براساس دوست داشتن و محبت است که لذت و دوام بیشتری دارد.
نظر شما