به گزارش خبرنگار سیاست خارجی شبستان، چند ماهی است که از آخرین جلسه مذاکره بین ایران و گروه 1+5 حول مناقشات هسته ای کشورمان می گذرد. در طول این مدت تلاش 5 عضو دائم شورای امنیت و آلمان بر آن بود که سست انگاری های خودشان را به پای ایران بگذارند.
این در حالی است که ایران از همان ابتدا اعلام کرده بود که همچنان پای میز مذاکره نشسته است. در همین راستا بود که سعید جلیلی مذاکره کننده ارشد ایران در نشست مجمع تشخیص مصلحت نظام هرگونه تغییر در تصمیم گیریهای مذاکره ای جمهوری اسلامی را تکذیب کرد.
پس از آن معاون دبیر شورای عالی امنیت ملی طی گفتوگویی با اشاره به برخی مطالب منتشر شده از سوی منابع غربی گفت: ایران چارچوب مدنظر خود را در مسکو ارایه و پس از مذاکرات مسکو هم با تفصیل و جزییات بیشتری پیشنهادهای خود را برای گروه 1+5 شرح داده است.
وی ادامه داد: پاسخ سازنده گروه 1+5 به این پیشنهادها میتواند زمینهساز آغاز دور جدید مذاکرات میان ایران و 1+5 باشد.
باقری تاکید کرد: چارچوب پیشنهادی ایران نسبت به آنچه در مسکو ارایه شد تغییری نکرده است.
باقری با اشاره به مذاکرات انجام شده بین ایران و 1+5 از ابتدای سال 91 گفت: ما همواره برای انجام مذاکره با طرف مقابل آماده بودهایم و پیشنهادات خود را به شکل روشن در مذاکرات مسکو برایشان تبیین کردیم.
وی افزود: بر اساس توافق صورت گرفته در نشست مسکو مذاکرات کارشناسان و معاونین در استانبول برگزار شد و ما مجدداً پیشنهادات خود را برای طرف مقابل تشریح کردیم.
معاون سیاست خارجی و امنیت بینالمللی دبیر شورای عالی امنیت ملی با اشاره به اینکه یکی از نگرانیهای طرف مقابل بحث فعالیت فردو بود، تصریح کرد: در نشست کارشناسان برای آنها بیان کردیم که فعالیتهای این مرکز زیر نظر آژانس بینالمللی انرژی هستهای دنبال میشود. بر این اساس هر نوع فعالیتی که با نظارت انجام میشود، جای نگرانی ندارد و آنها نیز این را پذیرفتند.
باقری ادامه داد: طرف 1+5 عنوان میکند که ایران به میز مذاکره برمیگردد، مبنایی ندارد زیرا به قول رهبر معظم انقلاب ما میز مذاکره را ترک نکردیم. پیشنهاد ما هنوز نزد آنهاست اما آنها جواب ندادهاند.
پس از آن که این اقدامات گروه 1+5 و اعمال فشار و تحریم بیشتر از سوی غرب بر جمهور ی اسلامی ایران روند چرخه هسته ای کشور را تغییر نداد، غرب بر آن شد تا به دست کمک خود را از طریق مذاکرات 1+5 به سوی ایران دراز کند.
بر همین اساس نزدیک به 20 روز گذشته، خبرگزاری رویترز گزارش داد کاترین اشتون رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا که نماینده شش کشور (آمریکا، آلمان، فرانسه، چین، انگلیس، روسیه) در مذاکرات با ایران است در آستانه نشست وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا در لوکزامبورگ با اشاره به از سرگیری گفتوگوها اظهار کرد که « امیدوارم قادر باشیم به زودی پیشرفت حاصل کنیم».
زمزمه های دور جدید مذاکرات در گوشه و کنار دنیا به گوش می رسید تا این که خبرگزاری فرانسه با اشاره به این خبر به نقل از سرگئیریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه گزارش داد: صحبت از برگزاری یک (گفتوگو) در ماه نوامبر واقعگرایانه خواهد بود.
وی از گمانهزنی درباره اینکه این نشست در کجا ممکن است برگزار شود خودداری کرد، اما برگزاری آن در پایتخت روسیه را منتفی دانست.
خبرگزاری اینترفکس به نقل از ریابکوف نوشت: در هر حال (این نشست) در مسکو نخواهد بود.
این گمانه زنی ها تا جایی ادامه داشت تا وزیر امور خارجه کشورمان هفته گذشته همه را به برگزاری دور جدید مذاکرات امیدوار کرد. صالحی درباره اظهار نظر معاون وزیر خارجه روسیه مبنی بر این که برگزاری مذاکرات ایران و 1+5 در نوامبر دور از ذهن نیست گفت: براساس آخرین صحبتها قرار شده در نوامبر و احتمالا اواخر نوامبر مذاکرات میان دو طرف انجام شود.
وی در عین حال تاکید کرد: ما در قالب گروه 1+5 مذاکره داریم اگر منظور آنها از مذاکره درباره موضوع هستهیی است که در قالب 1+5 در حال انجام است اما جدای از آن مذاکرهای نداریم.
خبر آخر از میز مذاکره ایران و گروه 1+5 روز گذشته منتشر شد. یکی از سخنگوهای "کاترین اشتون" روز گذشته در گفتگو با خبرگزاری فرانسه از مذاکرات تلفنی "هلگا اشمیت" معاون اشتون و "علی باقری" معاون دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران درباره برنامه هسته ای کشورمان خبر داد.
سخنگوی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا می افزاید: این مذاکرات در ادامه تلاشهای دیپلماتیک مستمر برای رسیدن به راه حل دیپلماتیک در قبال برنامه هسته ای ایران صورت می گیرد.
به گفته سخنگوی اشتون، اتحادیه اروپا از این تماس تلفنی برای مطلع کردن ایران از محور مذاکرات پنج عضو شورای امنیت سازمان ملل به علاوه آلمان در نشست 27 سپتامبر در نیویورک استفاده کرد.
سخنگوی اشتون در پایان گفت : تماس تلفنی روز چهارشنبه اشمیت و باقری و مذاکرات اشتون و سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی در راستای تلاشها برای گفتگو درباره برداشتن قدمهای بعدی در مذاکرات هسته ای است.
پایان پیام/
نظر شما