خبرگزاری شبستان: التهابات بی سابقه بازار ارز و همچنین تورم حادی که گریبان گیر اقصاد امروز ایران شده است نمایانگر متغیر ها و پیشینه هایی است که بسیاری از نخبگان فکری و ابزاری ما را برآن داشته است تا الگو و راهکارهای عمل گرایانه ای در رابطه با آن ارایه دهند. در چنین شرایطی آنقدر متغیر های پیچیده و فراوانی در منظر شناخت ریشه ها وعوامل داخلی و بیرونی آن وجود دارد که سطح تحلیل را بسیار گسترده می کند وهمچنین انسان را از شناخت دقیق و متقن این گونه عوامل باز می دارد. همچنان که گفته شد باید تصریح کرد جامعه سیاسی ایران نیز متاثر از این شرایط اقتصادی است و بر این اساس، این شرایط را میتوان یک بحران بالقوه سیاسی-امنیتی و همچنین اقصادی برشمرد. در وجهی دیگر افزایش همگرایی در سطح نخبگان و مسئولین نکته ای است که در این شرایط، باید مورد توجه قرار بگیرد تا در رابطه با این وضعیت راهکار های مطلوب اندیشیده شود. این نکته ای است که در سیاست چه در سطح سیاست دانی وچه در سطح سیاست بانی و سیاست گذاری بسیار مورد توجه قرار گرفته است. در واقع اگر مهمترین مولفه معنایی مشروعیت در علم سیاست را رضایت بدانیم، در چنین رویداد هایی است که می توان به قطع یقین ابراز داشت باید چاره ای مصلحانه ومدبرانه تولید کرد تا در نتیجه آن، الگوهای مختص به این موضوع را در بدنه اجتماعی ایران امروز اثبات کرد و همچنین مولفه های رضایت بخش و مشروعیت زا را افزایش داد. البته ناگفته نماند مردم عزیزمان از ابتدای انقلاب تاکنون چندین بار نشان داده اند با اعمال قدرت وسلطه بیگانگان کمال صبر و استقامت را به خرج می دهند و نقطه وحدت دشمنی ها بر علیه نظام شهید پرور جمهوری اسلامی، که همان بغض و حسد دیرینه قدرت های بزرگ به خاطر استقلال و ایستادگی این ملت شریف است را نشانه رفته اند، ولیکن باید تاکید کرد اهتمام و توجه تمامی ارگان های مربوط اعم از اجرایی و تقنینی باید بیشتر از گذشته باشد و همچنین هم گرایی و عدم انشقاق آنها موجبات فروکش کردن این بحران را بوجود می آورد.
تلاش غرب به رهبری آمریکا در چند ساله اخیر و در راستای تحریم ها به منظور تقابل با استیفای محقانه کشورمان از حقوق هسته ای بسیار زیاد بوده است. البته جمهوری اسلامی ایران از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون، ابعاد مختلفی از این تحریم ها را تجربه کرده است که در زمان جنگ شدت بیشتری داشته است و همین موضوع آمادگی مقابله را بالا برده است. اما می توان با هشیاری بیشتر و برنامه ریزی تاثیرهای سوء این تحریم ها را تا حد ممکن کاهش داد. البته در این رابطه به نظر می رسد کمتر آمادگی ای حاصل شده باشد.
در ارتباط با تحریم های جاری باید گفت که قسمت اعظم در آمدهای دولتی که محدود است به فروش نفت و گاز، بلوکه شده و در نبود ایران بیشتر نیاز های نفتی دنیا را کشورهایی از قبیل عربستان با افزایش ظرفیت تولید نفت در روز به عهده گرفته اند. باید افزود این تحریم ها در جهتی پیش بینی شده است که دقیقا ارزش پول ملی را نشانه گرفته است، به طور دقیق تر وقتی تمامی پول و ارزش های مبادلاتی ما در آن سوی مرزها بلوکه می شوند خود به خود تاثیر آن متوجه ارزش پول ملی می شود.
اگر کشاکش های صحنه بین المللی را مورد مداقه نظر قرار دهیم، متوجه آن خواهیم شد که فقط ایران مورد این نشانه گذاری که همان نزول ارزش پول ملی ملی است نشده است. البته سطوح هجوم بین المللی در مورد ایران بسیار وسیع تر از دیگر کشورها بوده است، اما چندی نگذشته است که باراک اوباما رییس جمهور وقت آمریکا به جریمه کشورچین به بهانه تجارت ناعادلانه اقدام ودر پی آن شکایتی رابر علیه این کشور تقدیم سازمان تجارت جهانی کرد. اما پس از این که نتوانست راهی به جایی ببرد در اظهاری غیر دیپلماتیک چین را تهدید به تعدیل و کاهش ارزش پول ملی کرد و البته در این راه تلاش های مکرری را تاکنون به انجام رسانده است. ولیکن این کشور باتوجه به زیر ساخت های تولیدی و صادراتی خود توانست نیروی عظیم کارتلهای بین المللی را ناکارامد سازد. وبه تبع آن تهدید های کشورهای قدرتمند اتحادیه اروپا و در راس آن آمریکا را به فرصتی طلایی تبدیل کند. در همین راستا شاهد افزایش چند برابری ظرفیت ها و گنجایش صادراتی از سوی این کشور می باشیم. مدل تحقیقی وتطبیقی دیگری که میتوان در رابطه با این موضوع اشاره کرد، آلمان بعد از جنگ جهانی دوم می باشد که تحریم ها و فضای بسته برعلیه خود را تبدیل به انباشتی از کسب تجربه وتخصص کرد.
در همین راستا در پی آنیم در سلسه گفتارهایی کوتاه الگویی تطبیقی برای چنین شرایطی ترسیم کنیم تا بتوان این شرایط را با ملاحظات وتوجه به ظرفیت های کنونی مان اندکی تعدیل کنیم وبه تبع آن شاهد ثبات اقتصادی باشیم.البته فراتر از تمامی این ملاحظات گره خوردن آینده اقتصاد به مسایل حساس سیاسی و بین المللی ورفع تحریم هاست.
ادامه دارد...
پایان پیام/
نظر شما