حقوق قرآنی فرد و جامعه فراتر از آزادی تشکیلات سیاسی است

آیت الله محقق داماد با بیان این مطلب که قرآن کتاب فقهی، حقوقی و سیاسی نیست، گفت: حقوقی که در قرآن برای فرد و جامعه در نظر گرفته شده فارغ از آزادی تشکیلات سیاسی تامین می شود.

به گزارش خبرنگار شبستان، همایش بین‌المللی "حقوق عمومی در قرآن کریم" امروز دوشنبه، 15 آبان در دانشگاه شهید بهشتی در حال برگزاری است.

بر اساس این گزارش، در پانل نخست این همایش و در محل تالار علامه طباطبایی آیت الله مصطفی محقق داماد، عضو هیئت‌علمی دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی به سخنرانی پرداخت.

وی ضمن ارایه مقاله‌ای با عنوان "جایگاه آزادی تشکیلات سیاسی در قرآن کریم" اظهار کرد: این مقاله در حقیقت مجموعه‌ای از مطالبی می‌شود که من در کلاس‌هایم و یا در مقاله‌هایم ارایه کرده‌ام.

وی ادامه داد: قرآن کتاب فقهی، حقوقی و سیاسی نیست و همچنین کتابی دارای کد محسوب نمی‌شود که مثلا مانند تورات دارای بخشی باشد که در آن کد وجود داشته باشد.

آیت الله محقق داماد عنوان کرد: با این اوصاف طبیعتا در قرآن کریم سوره‌ای برای آزادی تشکیلات سیاسی وجود ندارد و من معتقدم حقوقی که در قرآن آمده است برای انسان و به ویژه جامعه حقوقی لحاظ شده است که از ورای آزادی تشکیلات سیاسی تأمین می‌شود.

این استاد دانشگاه با اشاره به واژه امر و نهی در ترکیب امر به معروف و نهی از منکر تصریح کرد: این عبارت دارای یک بخش نیست بلکه باید یا آن را به صورت مشترک لفظی بدانیم یا حقیقت و مجاز.

وی تاکید کرد: در ترکیب امر به معروف و نهی از منکر بخش اول درباره قدرت با مردم است و در واقع از طریق امر به معروف است که دولت و قدرت اسلامی تشکیل می‌شود.

آیت الله محقق داماد ابراز کرد: شخص حاکم و قادر جامعه است که اجتماع را از زشتی‌ها بازمی‌دارد و امر به کارهای نیک می‌کند و تمامی کارهایی که در دادگاه‌ها و دادسراها در حوزه اجرا امر می‌کند در حقیقت از باب همان امر به معروف محسوب می‌شود.

وی بیان کرد: مبحث دوم در رابطه با این مسئله رابطه مردم با مردم است که در جامعه تحت هیچ شرایطی حالت دستوری ندارد، مگر به وسیله حاکم چرا که امر و نهی برای او است و کسی در جامعه حق ندارد به دیگری امر کند.

آیت الله محقق داماد بخش سوم در رابطه با عبارت امر به معروف و نهی از منکر را در ارتباط با (رابطه مردم با قدرت) دانست و ابراز کرد: در این وهله امر و نهی به معنای انتقاد است و در این راستا باید بگویم حکومت اسلامی و مشروع قدرتی است که نقص را بپذیرد چرا که اگر نفی کرد و انتقاد را نپذیرفت، به تعبیر قرآن حکومت طاغوت است.

وی ادامه داد: در طول تاریخ اسلام صدها نمونه نقادی علنی وجود دارد و این امر حتی در مورد انتقاد به خود رسول‌الله (ص) نیز عنوان شده است. همچنین امیرالمؤمنین (ع) نیز در این رابطه می‌گوید من بالاتر از خطا نیستم و من را نقد کنید.

وی با بیان اینکه نقد نباید نظم عمومی را برهم زند، خاطرنشان کرد: جریان انتقاد و نقد در جامعه نیازمند تشکیلات منظم سیاسی است چرا که اگر چنین نباشد جامعه اسلامی نخواهیم داشت.

شایان ذکر استف همایش بین المللی حقوق عمومی در قرآن کریم صبح امروز در دانشگاه شهید بهشتی آغاز شده و پس از ارائه مقالات، عصر با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به کار خود پایان می دهد.

پایان پیام/

 


 

کد خبر 191445

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha