آیت الله کعبی: فقه شیعه، فقه انقلاب ساز است

عضو خبرگان رهبری با اشاره به غنای فقه تشیع گفت: فقه شیعه فقه انقلاب ساز، حکومت ساز است و ولایت فقیه و پیشینه تئوریک آن از لحاظ فقهی و کلامی سابقه ای طولانی دارد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله کعبی، امروز(21بهمن)در همایش ولایت و فقاهت از نهضت تنباکو تا انقلاب اسلامی که لحظاتی پیش در مؤسسه آموزشی و پژوهشی به پایان رسید، با تإکید بر اینکه انقلاب اسلامی بر پایه فقه اهل بیت(ع) و تداوم نظریه امامت در عصر غیبت تشکیل شده، اظهار داشت: ولایت فقیه در فقه شیعه و پیشینه تئوریک آن از لحاظ فقهی و کلامی سابقه ای طولانی دارد.

 

عضو مجلس خبرگان رهبری، با اشاره به اینکه در دوران ائمه (ع) با وجود حق امامت و ولایت برای این بزرگان، حکومت های دیگر غاصب و جائر شناخته می شوند، بیان داشت: در آن دوران با ابزار زور و تذلیل و تحقیر مسلمانان، اسلام بدلی در مقابل اسلام ناب محمدی مطرح شد.

 

وی با اشاره به شیوه برخورد ائمه با حکومت های جائر با توجه به مقتضیات زمان گفت:برخی همانند حضرت علی(ع)عهده دار امر تدوین قران شدند و مشاوره به حکومت، قاضی ارشد، ایجاد نقش در فتوحات و کادرسازی برای نیروهای اسلامی را در دستور کار قرار دادند و برخی صلح، جنگ، دعا، شکنجه و زندان، نهضت علمی و .. را در دستور کارشان قرار دادند.

 

عضو حقوقدان شورای نگهبان ادامه داد: هنمانگونه که درزمان ائمه(ع) حق حکومت با امام معصوم بود اما عملی نشد، در عصر غیبت نیز حق حکومت با فقیه و نائب امام زمان (عج) است، اما از آنجا که در طول تاریخ، چنین قدرتی برای فقها وجود نداشت، فقها با توجه به مقتضیات زمان سعی می کردند با مبارزه منفی و تحریم حکومت ها، همکاری با حکومت در چارچوب مصالح عمومی و یا تشکیل دولت در دولت به منظور به انزوا کشیدن حکومت ها به وظیفه خود عمل کنند.

 

آیت الله کعبی،افزود: اما در زمان حضرت امام خمینی(ره) زمینه برای تشکیل حکومت اسلامی فراهم شد، یعنی این نیست که امام مبدع نظریه حکومت اسلامی باشد بلکه سایر فقها به خاطر نبود زمینه برای تشکیل حکومت، موفق به این امر نشدند.

 

وی با تجلیل از نظرات امام خمینی(ره) و استخراج فقه انقلابی ادامه داد: امام(ره) به شکل نوین در نظریات فقهی و با رویکرد انقلابی مبنی بر از بین رفتن حکومت شاه عمل کردند.

 

وی با بیان اینکه قبل از انقلاب مراجع هم متصدی امر افتاء و هم قضا و هم اجرا بودند، ادامه داد: ورود به مراحل انقلاب اسلامی، اقتضائات خاص خود را دارد، رابطه بین مرجعیت و ولایت فقیهٰ رابطه بین افتاء و حاکمیت است، یعنی مرجع تقلید صاحب فتوا بوده، اما در امور سیاسی و اجتماعی تنها نظر ولی فقیه حجت شرعی است.

 

گفتنی است، این همایش در مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) و به همت معاونت پژوهش مؤسسه برگزار شد.
 

پایان پیام/

کد خبر 19254

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha