به گزارش شبستان، ویلفرد هاجز، عضو آکادمی بریتانیا و استاد برجسته فلسفه و منطق از انگستان در سخنرانی خود در دومین روز از همایش بین المللی روز جهانی فلسفه با ابزار شرمساری در عدم توجه فیلسوفان غربی به آثار منطق ابن سینا و عدم ترجمه آنها به انگلیسی، به تبیین فعالیت های یک منطق دان از نظر ابن سینا پرداخت.
وی با اشاره به گوناگونی آرا متفکران مختلف پیرامون منطق ابن سینا و رابطه آن با دیگر بخش های فلسفه وی افزود: به نظر می رسد آنچه تا کنون بدان توجه نشده است این مسئله است که یک مطنق دان چه باید بکند و چه فعالیت هایی داشته باشد. جنبه های عملی منطق و تاثیر آن در زندگی فرد منطق دان و جامعه، در مباحث فلسفی به فراموشی سپرده شده است.
این استاد برجسته منطق، تحلیل استدلال های غیر صوری و تبدیل آنها به اشکال قیاس اقترانی را از جمله فعالیت های منطق دان از نظر ابن سینا بر شمرد و گفت: ابن سینا اینگونه فعالیت بر روی استدلال را تحلیل می نامد.
وی در ادامه به تبیین مراحل اصلی تجزیه و تحلیل پرداخت و گفت: از لحاظ منطقی ابتدا باید استدلال را به مراحل مختلف تجزیه کرد و پس از یافتن ساختار استدلال آن را به ساختارهای ارسطویی تبدیل کرد و استدلال را بازسازی نمود.
هاجز همچنین با بیان اینکه جایگاه قیاس های وجهی و شرطیه متصله نسبت به تحلیل محل اشکال است، افزود: من به رغم دیدگاه اکثریت افراد که معتقدند ابن سینا قیاس وجهی داشتند استدلال خواهم کرد که وی احتمالا قصد داشته است قیاس های وجهی را به تدریج به قیاس های اقترانی تحلیل کند.
پایان پیام/
نظر شما