به گزارش خبرنگار شبستان، هنگامی که قند خون به شدت کنترل نمی شود، اعضاء بدن متحمل آسیب جدی می شوند؛ با آسیب رساندن به قوه بینایی، قلب، سرخ رگ ها، کلیه ها و پایانه های عصبی می تواند مشکلات مادام العمری را برای چنین افرادی ایجاد می شود.
عوارض این شیرینی در نتیجه کنترل ضعیف قندخون در درازمدت نابینایی، زخم های پا یا قطع عضو، حمله قلبی، سکته، آنژین، بالا رفتن فشارخون، نارسایی کلیوی نیازمند به دیالیز روزانه، نوروپاتی (که می تواند منجر به از دست دادن حس در بازوها و پاها شود) و ناتوانی جنسی است.
بیشتر عوارض ناشی از این بیماری سال ها پس از ابتلا به دیابت ایجاد می شوند. البته هرچه سطوح گلوکز خون شدیدتر کنترل شود، احتمال بروز یا بدتر شدن این عوارض کمتر است. به مرور زمان، سطوح بالای قندخون سبب تضعیف گردش خون و آسیب رساندن به بیشتر اعضاء مهم بدن می شود.
در کشور ما حدود 8 درصد جمعیت ( معادل 6 میلیون نفر) به بیماری دبابت مبتلا هستند، وزارت بهداشت تاکنون ابتلای 500 هزار نفر را به دیابت ثبت کرده، این درحالی است که آمارهای جهانی نشان میدهد که همواره 50 درصد مبتلایان به دیابت از بیماری خود خبر ندارند و این یعنی یک سونامی خاموش از بیماری دیابت است.
11.7 درصد مرگ های خاورمیانه به علت ابتلا به بیماری دیابت است و سالانه 290 هزار نفر به خاطر ابتلا به این بیماری جان خود را از دست میدهند.
پوشش ضعیف بیمه ها، هزینه های بالای درمان، منع مصرف بسیاری از غذاها نیز از جمله مصائبی است که بیماران دیابتی با آن دست به گریبان هستند.
تمرکز 6 کشور با فراوانی شیوع بیماری در خاورمیانه
6 کشور دارای بیشترین شیوع دیابت دنیا نیز در منطقه ما هستند که شامل امارات، عربستان، بحرین، قطر، عمان و مصر هستند در امارات 18.7 درصد جمعیت این کشور به دیابت مبتلا هستند؛ تغییر سبک زندگی و افزایش کم تحرکی باعث شده که از دیابت به عنوان سونامی در منطقه خاورمیانه یاد شود.
تحقیقات جدید نشان میدهد که 40 تا 60 درصد بیماری دیابت نوع دو قابل پیشگیری است به شرط اینکه آموزش های لازم به عموم مردم جامعه برای اصلاح سبک زندگی داده شود.
تغییر الگوی مصرف، استفاده از فست فود و غذاهای آماده آمار مبتلایان به دیابت را رو به فزونی برده و پزشکان اعتقاد دارند مصرف بالای فست فود شیوع بیماریهای قلبی عروقی، پرفشاری خون، چاقی و دیابت را افزایش داده است.
رییس انجمن پیشین دیابت ایران نیز اعتقاد دارد فست فودها یا غذاهای آماده به علت اینکه حاوی مقدار زیادی چربی و مواد افزودنی هستند حجم زیادی از کالری را به بدن وارد میکنند که منجر به چاقی و زمینه ساز ابتلا به دیابت میشوند.
دکتر رجب با اشاره به اینکه الگوهای تغذیهای غلط مهمترین علت افزایش ابتلا به دیابت است، افزود: تغذیه ناصحیح افزایش فشارخون و چربی خون بالا را به دنبال دارد که این عوامل از ریسک فاکتورهای عمده ابتلا به دیابت به شمار میروند.
وی خاطرنشان کرد: حدود 20درصد جمعیت کشور مبتلا به فشار خون هستند و فشار خون به عنوان یک عامل زمینهای در ابتلا به دیابت همانند دیابت بیماری است که "درد" ندارد و به همین خاطر بیشتر افراد از بیماری خود آگاهی ندارد و در بیشتر مواقع به صورت اتفاقی پی به بیماری خود میبرند.
آموزش، تغذیه، ورزش، دارو و اندازه گیری شخصی قند خون 5 مولفه ای است که مبتلایان دیابت به آن توجه داشته باشند.
آموزش
امروزه دیگر شکی باقی نمانده است که افراد دیابتی تنها در صورتی موفق به کنترل دیابت خود خواهند شد که در مورد اصول پایۀ درمان دیابت که در ادامه خواهند آمد، آموزش های لازم را دیده باشند. در واقع آموزش را می توان به طور قطع به عنوان مهمترین پایۀ درمان دیابت به حساب آورد.
تغذیه
شاید بیشترین نگرانی و سؤال افراد دیابتی به حق مربوط به نوع تغذیۀ آنها باشد. تغذیۀ صحیح نه تنها به کنترل بهتر قند خون (مخصوصا قند خون 2 ساعت بعد از غذا) بلکه به کم کردن وزن یا حفظ وزن طبیعی و نیز کنترل چربی و فشار خون کمک قابل توجهی می کند. نکتۀ قابل توجه این است که تغذیۀ صحیح هم برای پیشگیری و هم درمان دیابت مؤثر می باشد.
ورزش
کمترین اثر مثبت ورزش در افراد دیابتی کاهش قند خون در کوتاه مدت است. ولی ورزش اثرات بسیار مفید دیگری نیز دارد از جمله کاهش مقاومت بدن به انسولین که در نتیجه آن عملکرد انسولین در بدن و قند خون در دراز مدت نیز بسیار بهتر کنترل می شوند. ورزش (مخصوصا ورزشهای هوازی) همچنین باعث تقویت دستگاه قلب و گردش خون می گردد که در افراد دیابتی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. ورزش نیز همانند تغذیه در پیشگیری از دیابت بسیار تأثیر دارد.
داروها
داروها در جای خود اهمیت بسیار زیادی در درمان دیابت دارند ولی نباید فراموش کرد که درمان های غیر دارویی از جمله ورزش و رژیم غذایی نیز باید همزمان با مصرف داروها انجام شوند تا درمان به شکل مطلوب تری صورت پذیرد. البته داروها نیز با افزایش دادن ترشح انسولین از لوزالمعده و نیز کاهش مقاومت به انسولین به کنترل قند خون کمک می کنند.
اندازه گیری شخصی قند خون
اهمیت اندازه گیری قند خون با دستگاه در منزل را شاید بتوان به سرعت شمار ماشین تشبیه کرد. اگر ماشینی سرعت شمار نداشته باشد تنها باید با تکیه بر حس شخصی و تا حدی تجربه رانندگی کرد که صد البته کاری بسیار خطرناک است. بدون اندازه گیری شخصی قند خون شما نمی توانید از اثر غذاها و یا ورزش های مختلف بر روی قند خونتان با خبر شوید و به همین خاطر نوسانات قند خون در شما بیشتر خواهد بود. بر عکی این اندازه گیری به شرطی که با آموزش های لازم همراه شود نه تنها این نوسانات، بلکه معدل قند خون (آزمایش هموگلوبین A1C) را نیز به طور چشمگیری کاهش خواهد داد.
پایان پیام/
نظر شما