سیدیحیی یثربی با بیان اینکه بدون تردید وضعیت کتابخوانی در کشور ما رضایت بخش نیست به خبرنگار شبستان گفت: وضعیت کتابخوانی در جامعه ما در مقایسه با کشورهای پیشرفته دنیا نامطلوب و ناچیز است.
وی در ادامه اظهار کرد: این در حالی است که اساس حکومت اسلامی بر آگاهی و معرفت است و معرفت بر همه چیز مقدم است اما در چنین جامعه ای رابطه کتابخوانی بسیار ضعیف می باشد.
وی در ادامه در بیان دلایل این مساله عنوان کرد: دلیل این مساله سنت شفاهی و شنیداری ماست، در گذشته در جامعه ما اکثر مردم بی سواد بودند و پای سخنرانی ها می نشستند اما با تحول دنیا و افزایش جمعیت باسواد ما همچنان به همان سنت شفاهی گرفتاریم به عنوان مثال ما هنوز هم وقتی می خواهیم یک عده از دانشگاهیان را به مکه بفرستیم به جای اینکه یک جزوه در اختیار آنها بگذاریم آنها را سرکلاسهایی می بریم که یک روحانی شفاهاً برای آنها توضیح دهد و این ناشی از سنت شنیداری و شفاهی ماست.
وی در ادامه با انتقاد از اینکه آموزش شفاهی بسیار پرهزینه است عنوان کرد: مساله دیگر این است که ما در جامعه خود چیزی به عنوان اوقات فراغت نداریم در حالیکه فراغت بخش مهمی از زندگی بشر را تشکیل می دهد.
وی اظهار کرد: ارسطو زندگی انسان را به سه بخش کسب و کار و استراحت و فراغت تقسیم می کند زمان استراحت برای کسب و کار و زمان کسب و کار برای اوقات فراغت است و در این زمان فراغت است که افراد می توانند به مطالعه و خودسازی بپردازد اما در جامعه ما کسی با این مفهوم آشنا نیست مردم ما یا استراحت می کنند یا کار و حتی از اوقات استراحت برای کار استفاده می کنند.
سیدیحیی یثربی خاطرنشان کرد: ما به اصل فراغت در تنظیم اوقات جامعه توجهی نداشتیم و در کتابها نیز حرف تازه ای برای گفتن نداریم مردم بارها آنچه را که در کتابها گفته شده شنیده اند و از آنجایی که در جامعه ما چندصدایی به معنای واقعی وجود ندارد رغبت به کتابخوانی هم کم می شود بنابراین برای تشویق مردم به کتابخوانی باید از برخورد آرایی و چندصدایی استفاده شود البته باید گفت: چندصدایی به معنی به جان هم افتادن در یک جامعه نیست.
این پژوهشگر فلسفه و قرآن پژوه یادآور شد: هفته کتاب هم یک برنامه سنتی است درست مثل دهه محرم که سالها است ،برگزار می شود منتهی فرق هایی با آن دارد ما در این هفته باید سعی کنیم که مشکلات را بررسی کنیم اما به جایی بررسی مشکلات در این هفته به اجرای مراسم اکتفا می کنیم.
وی ادامه داد: البته این ضعف در اکثر مراسم های ما وجود دارد به عنوان مثال در هفته وحدت اسلامی ما چند مهمان دعوت می کنیم و هیچ نتیجه ای هم نمی گیریم و یا اینکه هزاران هزار موسسه مختلف داریم که فقط از بودجه بیت المال استفاده می کنند و هیچ حرف جدیدی برای گفتن ندارند.
نویسنده کتاب« آب طربناک» اضافه کرد: هفته کتاب اگر به صورت سنتی برگزار شود هیچ مشکلی را حل نمی کند بلکه یک ضرر هم دارد و ان این است که ما خیال می کنیم کاری انجام داده ایم اما کجا و چطور معلوم نیست و حتی یک نفر هم بعد از این هفته نقدی نسبت به چگونه برگزاری آن ندارد به عبارتی ما خودمان را گول می زنیم و کاری کاربردی انجام نمی دهیم.
سیدیحیی یثربی اظهار کرد: برای اینکه بتوانیم هفته کتاب مفیدی داشته باشیم نخست باید مسئولان فرهنگی جامعه نسبت به مساله و ضعف های آن آگاه سازیم دوم نباید خودسانسوری داشته باشیم سکوت درباره ضعف ها به ضرر جامعه است از طرفی دیگر تاکید بر مدیریت خود بسیاری از آسیب ها را برطرف می کند به ویژه در حوزه فرهنگی ما باید نسبت به این مساله حساسیت بیشتری نشان دهیم.
وی در پایان گفت: رایج شدن روش بحث در جامعه خود می تواند به مساله کتابخوانی کمک کند در گذشته روش بحث بیشتر از امروز رایج بود و تنوع افکار و عقاید باعث می شد که افراد علاقه بیشتری به کتابخوانی نشان دهند ما باید در نظر داشته باشیم که برای اینکه یک جامعه اهل فکر و اندیشه بار آید نیاز به این تنوع در حوزه های مختلف فرهنگی وجود دارد.
پایان پیام/
نظر شما