بیداری اسلامی باعث تحول در هویت های کشورهای عربی شده است

دکتردهشیری در نشست« بررسی تأثیرات تحولات بیداری اسلامی بر روابط جهان اسلام و غرب» گفت: بیداری اسلامی منجر به نوعی تحول در هویت ها و هنجارهای کشورهای عربی شده است.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از اداره کل روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، محمدرضا دهشیری در نشست «بررسی تأثیرات تحولات بیداری اسلامی بر روابط سیاسی فرهنگی جهان اسلام و غرب» که از سوی مرکز مطالعات فرهنگی و بین المللی و با همکاری مرکز مقاومت و امور ایثارگان سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و مرکز مطالعات جهان در حوزه ریاست این سازمان برگزار شد، روابط اسلامی و غرب در پرتو بیداری اسلامی را از دو منظر تعامل و تقابل مورد بررسی قرار داد.
در این نشست معاون آموزشی و پژوهشی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی آینده این روابط را بسته به سمت و سوی دیپلماسی آینده کشورهای اسلامی، نحوه تعامل آمریکا با رژیم اشغالگر قدس و بلوغ فکری مردم منطقه برای مدیریت بحران های فرقه ای و قومی دانست و گفت: یکی از عوامل تعیین کننده در آتیه روابط اسلام و غرب و بلکه نظم منطقه ای و جهانی، فرجام تحولات سوریه و سهم گروه های معتدل و تندرو در قدرت و همچنین نقشی که قدرت های خارجی در این بین ایفا می کنند، است.
وی با تفکیک راهبرد تعامل میان اسلام و غرب به رویکرد انفعالی و فعال گفت: بیداری اسلامی منجر به نوعی تحول در هویت ها و هنجارهای عربی شده است.
دهشیری افزود: غرب به رغم اینکه در آغاز با رژیم های خودکامه در جهت مقاومت در برابر اعتراضات همکاری کرده بود اما در نهایت با نشان دادن انعطاف در مواضع، خود را با انقلابیون همراه نشان داد و حتی در فرایند دموکراتیزاسیون با گروه های مدنی به تعامل پرداخت تا خلأ قدرت در منطقه را با توجه به منافع خود پر کند.
وی تصمیم دولت جدید مصر به تداوم روابط با رژیم صهیونیستی را نشانه تعامل قوی آمریکا با بخشی از انقلابیون مصر برشمرد و گفت: غرب سعی دارد از خلال این ارتباط نزدیک با حکومت های جدید برآمده از بیداری اسلامی در خاورمیانه و شمال آفریقا ایران را به جای اسرائیل به عنوان دشمن اصلی اعراب معرفی کند.
معاون آموزشی و پژوهشی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی شیعه هراسی را بعد دیگر این راهبرد غرب عنوان کرد و خاطرنشان کرد: آنان در بزرگ نمایی خطر تشیع تا حدی موفق عمل کرده اند، زیرا اکنون شاهدیم که گروه های اخوانی به سمت نوعی همسویی در مبارزه تشیع هدایت شده اند.
وی در ادامه از سه ژئوپولیتیک با عنوان های «شیعه»، «سلفی های تندور» و «سلفی های معتدل» به عنوان سه پایه تعیین کننده ژئوپولیتیک آینده خاورمیانه نام برد و گفت: غرب بیش از همه به سلفی های معتدل توجه نشان می دهد زیرا که دولت هایی مانند ترکیه و مصر را مناسب ترین گزینه ها در منطقه برای تعامل نزدیک می شمارد.
معاون آموزشی و پژوهشی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی اظهار داشت: تحولات بحرین و سرنوشت قیام شیعیان این کشور در آینده ژئوپولیتیک شیعه نقش مهمی ایفا خواهد کرد به ویژه که اکنون تلاش های گسترده ای به منظور روی کار آوردن سلفی ها صورت می گیرد که در صورت موفقیت نظم جدید را به نفع سلفی ها تغییر خواهد داد.
وی در بخش دیگری از سخنانش به مقایسه نتایج تعامل فعال با منفعل پرداخت و گفت: در تعامل فعال، غرب امتیازاتی به جهان اسلام خواهد داد و جایگاهی در خور برای اسلام سیاسی قائل می شود اما در تعامل انفعالی که حاصل تفرقه ایست که در میان کشورهای اسلامی ایجاد کرده به عکس این دنیای اسلام است که وادار به اعطای امتیاز به غرب خواهد شد.
دهشیری در خصوص رویکرد تقابل در تحلیل روابط اسلام و غرب در عصر بیداری اسلامی با تفکیک آن به دو رهیافت ایدئولوژیک و واقع گرایانه اظهار داشت: تحلیل گران قائل به این رویکرد معتقدند که آمریکا همچنان به مداخله گری خود در منطقه ادامه می دهد و هدف عمده خود را پس از بیداری اسلامی قدرت یافتن گروه های تندرو قرار داده است لذا همکاری نزدیکی میان غرب و سلفی ها در جریان است.
وی در توضیح این مطلب گفت: روی کار آمدن سلفی های تندرو آرزوی نئوکان ها را (هرچند آن ها اکنون دیگر در رأس کار نیستند) در زمینه سازی برای جنگ آخرالزمانی یا همان آرماگدون محقق می کند؛ طرحی که پیشتر با نظریه برخورد تمدن ها، تروج اسلام هراسی و توهین به مقدسات اسلامی و پیامبر اعظم(ص) که همگی به قصد تشدید تضاد میان اسلام و غرب بود، آغاز شده بود.
معاون آموزشی و پژوهشی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به رویکرد تقابل واقع گرایانه پرداخت و تصریح کرد: این رویکرد معتقد است که انقلاب های عربی مبتنی بر پان عربیسم بوده و منجر به احیای هویت عربی شده است و سبب شده مردمی که در گذشته در معادلات غرب به حساب نمی آمده اند اکنون قدرت تأثیرگذاری و نقش آفرینی خود را به اثبات رساندند.
وی نتیجه این ابراز وجود را از دیدگاه رویکرد تقابل واقع گرایانه، تقابل اقتصادی دولت های جدید عرب با غرب عنوان کرد.
دهشیری در پایان آینده روابط اسلام و غرب را بسته به سمت و سوی دیپلماسی آینده کشورهای اسلامی، نحوه تعامل آمریکا با رژیم اشغالگر قدس و بلوغ فکری مردم منطقه برای مدیریت بحران های فرقه ای و قومی دانست و گفت: یکی از عوامل تعیین کننده در آتیه روابط اسلام و غرب و بلکه نظم منطقه ای و جهانی، فرجام تحولات سوریه و سهم گروه های معتدل و تندرو در قدرت و همچنین نقشی که قدرت های خارجی در این بین ایفا می کنند، می باشد.
فؤاد ایزدی، استاد دانشکده مطالعات جهان و کارشناس مسائل آمریکانیز در سخنانی به تحلیل رابطه جمهوری اسلامی به نمایندگی از جهان اسلام با ایالات متحده آمریکا به نمایندگی از طرف غرب پرداخت.
محمدحسن خانی، استاد دانشگاه امام صادق(ع) و متخصص حوزه دیپلماسی و روابط بین‌الملل نیز در سخنانی به مقایسه تأثیرپذیری بیداری اسلامی از انقلاب اسلامی ایران با الهام‌ گرفتن انقلاب‌های سال‌های 1840 در اروپا از انقلاب کبیر فرانسه پرداخت.
پالیزدار، رئیس مرکز مطالعات فرهنگی و بین المللی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در ابتدای این نشست در سخنانی گفت: مرکز مطالعات فرهنگی و بین المللی این سازمان بخشی از وظایف خودش را در حیطه موضوعات روز بین المللی قرار داده تا برای مدیران، کارشناسان ستاد و نمایندگان فرهنگی در خارج از کشور تحلیل نزدیک به واقعیت را ارائه نماید تا با آشنایی با دیدگاه های مختلف با شرایط روز تحولات اخیر دنیا آشنا شوند.
وی در خصوص تحولات رخ داده در خاورمیانه عربی و شمال آفریقا چه تائیری بر جهان اسلام و جهان غرب خواهد داشت، گفت: مدیریتی که بر این تحولات در حال انجام است ما را بر آن داشت تا با برگزاری این گونه نشست ها، مجموعه مدیران و کارشناسان سازمان و حتی غیر سازمان را از تحلیل های موضوع چه باید کرد و پاسخ به این سوال که در آینده این تحولات چه تاثیراتی بر این دو جهان خواهد داشت ، آگاه سازیم.
سرهنگ عباس زاده، مشاور رئیس در امور ایثار گران و فرماندهی مرکز مقاومت بسیج سازمان نیز در سخنانی گفت: ما در کنار ماموریت های جاری بسیج ، برنامه های سیاسی و اعتقادی گوناگونی را با هدف ارتقاء سطح بینش سیاسی و عقیدتی مدیران و کارسناسان بسیجی در مشارکت با مراکز و ادارات با رویکرد بین المللی برگزار می کنیم که این برگرفته از وظیفه ذاتی سازمان است.
پایان پیام/

کد خبر 195952

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha