آیین علم بندان در بافت تاریخی گرگان برپا می شود

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان گفت: با فرارسیدن ایام محرم، بافت تاریخی گرگان با علم بندی برای سوگواری سالار شهیدان آماده می شود.

قربان عباسی، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان، با اشاره به ثبت مراسم علم بندان در فهرست آثار ملی و میراث معنوی کشور در گفتگوی اختصاصی به خبرنگار شبستان گفت: بارزترین نشانه و در واقع هویت میراث معنوی هریک از محلات، طوق یا علم هر محله است و آیین علم بندی و بستن طوق از آیین های اصلی، مهم و پرشور ماه محرم در بافت تاریخی گرگان است.


وی با بیان اینکه فرهنگ و آداب و آیین مردم استان گلستان در مناسبت ها، باورها و مراسم مختلف سوگواری همگی سینه به سینه از زبان مردم قدیم منتقل شده اند و بیانگر آداب و رسوم مردم این استان هستند، افزود: از جمله این مراسم، آیین ها و آداب و رسوم مردم استان در ایام محرم است، که در واقع بازسازی و یادآوری واقعه خونین کربلاست و پرشورترین این ایام از یکم تا دهم محرم به ویژه در روز نهم و دهم این ماه و اربعین امام حسین(ع) و یارانش است که در این ایام با برگزاری مراسم سینه زنی و زنجیرزنی، علم گردانی و تعزیه خوانی، واقعه خونین کربلا را در اذهان متبادر می کنند.


عباسی تصریح کرد: در این ایام در همه شهرها و روستاهای گلستان در غم و ماتم فرو رفته و اقشار جامعه با پوشیدن لباس مشکی و آویز کردن پرچم سیاه برسر درب خانه و مکان کسب تجاری، سردرب مساجد و حسینیه ها خود را در ایام سوگواری سهیم می دانند.


وی خاطرنشان کرد: در این استان اقوام متعددی چون بومی ها، شاهرودی، کاشمری و نیشابوری، ترک، قزاق، قزلباش، سیستانی، بلوچ، مازنی و غیره به صورت مسالمت آمیز در کنار یکدیگر زندگی می کنند و این اقوام در ایام محرم با عادات و آداب خاص خود به عزاداری می پردازند.


عباسی، یکی از نشانه های مهم کربلا را، علم و یا طوق عنوان کرد: در این راستا نیز مردم گلستان در عصر روز پنجم محرم مراسم علم یا طوق بندان را اجرا می کنند.


مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان افزود: دسته های عزاداری که هر مسجد، هیئت و دسته ای برای خود یک علم دارد، علم را در خیابان ها و کوچه های اطراف می گردانند و هنگام شکل گیری دسته ها، ابتدا علم و پرچم ها را پیشاپیش دسته به حرکت درمی آورند و پشت سر آنان سینه زنان به صورت دایره وار به حرکت خود ادامه می دهند و پشت سر مردان، زنان وکودکان حرکت می کنند و اشعاری که از سوی مرثیه خوانان خوانده می شود به طور همصدا می خوانند.


وی افزود: دسته به هر خانه ای که می رسند اگر اهالی آن خانه نذری داشته باشند دستمال، روسری و یا شالی به علم یا طوق می بندند و اسفند دود می کنند که به این کار علم بندان یا طوق بندان می گویند. همچنین برخی از خانواده ها اگر نذر داشته باشند، به هنگام ورود علم گوسفند قربانی می کنند.


گفتنی است، بافت تاریخی گرگان با وسعت 160 هکتار از بافت های ارزشمند تاریخی است که دارای چندین محله است که محور مرکز محلات، تکایا است.


پایان پیام/

کد خبر 196266

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha