بررسی فلسفه اسلامی و ارتباط آن با حیات سیاسی اجتماعی

بنابر سیاست های گروه فلسفه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی سه کلان پروژه از 5 سال پیش در دست انجام است که بررسی چیستی فلسفه اسلامی به ویژه اقوال فرهیختگان از محورهای اصلی آنها محسوب می شود.

حجت الاسلام ابراهیم علی پور، مدیر گروه فلسفه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با اشاره به اینکه در حال حاضر اغلب کارهای این پژوهشگاه در غالب کلان پروژه پیگیری می شود، در رابطه با کلان پروژه های این گروه به خبرنگار شبستان گفت: کارهایی که الان در پژوهشکده دنبال می شود به صورت کلان پروژه است، یعنی پروژه هایی که تنظیم می شود معمولا در زمره مواردی قرار می گیرند که در رابطه با آنها کمتر کار شده است و پژوهشگاه از قبال کار جمعی و در ورای موضوعات متعدد به دنبال ارائه آثاری مرجع است.
وی تصریح کرد: پروژه های گروه فلسفه طی سیاست هایی که از 5 سال پیش اتخاذ شد، بیشتر حول محور سه کلان ‌پروژه شکل گرفته است که "چیستی فلسفه اسلامی و ربط و نسبت آن با حیات اجتماعی و سیاسی" یکی از آنها است. این کلان پروژه با هدف تبیین چیستی فلسفۀ اسلامی و این که آیا اساساً فلسفۀ اسلامی داریم یا نه؟ و آیا توانمندی ها و کارکردهای عملی دارد یا خیر؟ و همچنین در راستای مطالبۀ مقام معظم رهبری در خصوص کاربردی کردن فلسفۀ اسلامی و حیات اجتماعی و سیاسی دادن به آن در حال انجام است. 

حجت الاسلام علی پور با بیان اینکه در زمینۀ فلسفۀ اسلامی موجود، اقوال مختلفی در میان فرهیختگان وجود داشته و برخی مخالف فلسفۀ اسلامی بودند و اسلامیت آن را زیر سؤال می بردند، عنوان کرد: با توجه به این موارد، تحقیقی بنیادین در مرحلۀ اول در این کلان پروژه صورت گرفت با عنوان "چیستی فلسفۀ اسلامی" که در این راستا، حدود 32 نشست علمی به صورت تخصصی با حضور اساتید بنام حوزه و دانشگاه برگزار شد. در این نشست ها موافقان و مخالفان فلسفۀ اسلامی از مکتب تفکیک تا اندیشمندان فرهنگستان و دیگر روشنفکران دینی شرکت فعال داشتند.

 

بررسی رابطه نفس و بدن در پروژه ای مجزا

مدیر گروه فلسفه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با اشاره به کلان پروژه "رابطه نفس و بدن" به عنوان دیگر محور کاری این گروه ابراز کرد: این پروژه در واقع مرجع تمام مطالعات فلسفی و دینی در حوزۀ علم النفس در آینده می شود و ما در این راستا همایش بزرگی نیز در سال 89 با عنوان " آموزه های دینی و مسأله نفس و بدن"، برگزار کردیم که همایش مذکور از 5 قارۀ جهان مهمان داشت و از مجموعۀ همایش، 7 جلد کتاب با عنوان های مختلفی مانند نظریات فلسفی مسلمانان و نظریات فلسفی مسیحیان و... در دست انتشار است.
وی عنوان کرد: جز جلدهای یاد شده یک جلد مستقل به عنوان "آموزه های دینی مسیحیت و مسألۀ نفس و بدن"، به صورت مجموعه مقالات ترجمه ای با یک مقدمه و یک جلد "آموزه های دینی و مسألۀ نفس و بدن در اسلام" نیز آمادۀ انتشار است.
حجت الاسلام علی پور تاکید کرد: ما برای معرفی مناسب فلسفۀ ذهن به فرهیختگان حوزوی، کار مشترکی به صورت مجموعه مقالات که شامل 30 مقالۀ ترجمه شده است را انجام داده ایم؛ همچنین یک مقالۀ تألیفی و با مقدمۀ تفصیلی دیگری در 4 جلد، در حال انتشار است که این 30 مقاله چهار حوزۀ مهم فلسفۀ ذهن را دربر می‌گیرد.
وی با بیان اینکه در حوزۀ علم النفس اسلامی به عنوان مأخذشناسی مجموعۀ کتاب های منتشره و خطی یا سنگی را جمع آوری و منتشر کرده ایم، گفت: کار مناسبی در حوزۀ علم النفس اسلامی با مدیریت عابدی شاهرودی در حال انجام است که یک جلد کتاب را شامل می شود. هم اکنون نیمی از کار انجام شده و در کنار آن کاری را هم یزدان پناه در حدود یکصد صفحه انجام داده که ذیل مجموعۀ همایش در جلد مربوط به علم النفس اسلامی در حال انتشار است.

 

نقد و بررسی آرای فلاسفه غربی
حجت الاسلام علی پور با تشریح برنامه ها و کلان پروژه های گروه فلسفه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی اعلام کرد: در حوزۀ نقد و بررسی آرای فلاسفۀ غرب کارهای متعددی انجام شده است. به عنوان مثال ما یک جلد کتاب داریم در حوزۀ نقد و بررسی آموزه های مکتب فیزیکالیسم که در حال انتشار است، همچنین کتابی داریم دربارۀ قوای نفس که نگاه فلسفی غرب و فلاسفۀ اسلامی را در زمینۀ قوای نفس بررسی و تشریح می کند.
مدیر پروه فلسفه پژوهشگاه علوم فرهنگ اسلامی خاطرنشان کرد: یک طرح جالب توجه که در این کلان پروژه کلید زده شد، این بود که آرای حکمای مسلمان و متکلمان اسلامی در حوزۀ علم النفس به صورت مجموعه مقالاتی منتشر بشود که ما در فاز نخست 60 متکلم و فیلسوف را شناسایی کردیم که در حوزۀ علم النفس حرف های بسیار خوبی داشتند اما انجام این پروژه به علت کمبود بودجه متوقف شد.
پایان پیام/
 

 

کد خبر 196784

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha