به گزارش خبرنگار سیاست خارجی شبستان، مصر به عنوان کشوری در شمال خاوری قاره آفریقا که شبه جزیره سینا هم در قاره آسیا بخشی از قلمرو این کشور محسوب می شود از سوی شبه جزیره سینا با اسرائیل و نوار غزه در فلسطین مرز زمینی دارد.
از نظر سیاسی نیز این کشور همواره به دلیل مرز آسیایی و مرز آفریقایی اش نقش مهمی در خاورمیانه ایفا می کرده و بنا به قراردادهای سیاسی که رئیس جمهور مصر در هر مقطعی با همپیمانان خود داشته تاثیر بسزایی در وضعیت منطقه به خصوص جنگ بین اسرائیل و فلسطین داشته است.
در زمان آخرین رئیس جمهور مصر قبل از انقلابی که در این کشور رخ داد، یعنی حسنی مبارک این کشور یکی از همپیمانان مهم آمریکا و اسرائیل در خاورمیانه به شمار می رفت. وی در طول سی سال ریاست جمهوری خود، «حالت فوقالعاده» را که از زمان جنگ شش روزه برقرار شدهبود را حفظ کرد و سیاست خارجی انور سادات در رابطه با «صلح با اسرائیل» را ادامه داد. حسنی مبارک در تاریخ 11 فوریه 2011 (22 بهمن 1389) از ریاستجمهوری مصر استعفا داد. حکومت را به «شورای عالی نیروهای مسلح مصر» به ریاست بزرگارتشبد محمدحسین طنطاوی واگذار کرد و به شرمالشیخ در شبهجزیره سینا رفت. در تاریخ 28 فوریه 2011 میلادی، دادستان عمومی مصر، حُسنی مبارک، رئیسجمهور پیشین مصر و خانواده او را ممنوعالخروج و اموال و داراییهای او و خانوادهاش را توقیف کرد. پس از انقلاب مصر رئیس جمهور جدید این کشور انتخاب شد که محمد مرسی نام دارد. محمد مرسی رئیس حزب آزادی و عدالت از احزاب اخوان المسلمین است که در جریان انتخابات ریاست جمهوری 17 ژوئن 2012 پیروز شد. او به عنوان نخستین رئیس جمهور پس از انقلاب مصر و پنجمین رئیس جمهور دائمی مصر است.
مرسی پس از ریاست جمهوری سیاست نامشخصی در جبهه مقاومت و در مقابل اسرائیل اتخاذ کرد این سیاست او تا کنون بازخورد زیادی نداشت تا این که اسرائیل باز هم روحیه خونخواری خود را تقویت کرده و شروع به آتش پراکنی در آسمان غزه کرد. در چنین موقعیتی مرسی دیگر نمی تواند به صورت نامشخص رفتار کند بلکه باید سیاست مشخصی در رابطه با اسرائیل و حمایت از غزه اتخاذ کند. در همین زمینه اخیرا اخباری از سوی مصر منتشر شده است. به عنوان مثال اندیشکده سیاست خاور نزدیک واشنگتن در مقالهای به قلم «اریک ترگر» مینویسد: دولت اسرائیل میدانست که شروع جنگ دیگری در غزه، خشم مردم کشور همسایه یعنی مصر را برخواهد انگیخت و از آنجایی که دولت انقلابی مصر باید درقبال احساسات مردمی پاسخگو باشد، احتمال بسیاری وجود دارد که روابط اسرائیل و مصر کاهش پیدا کند.
اما در خبری دیگر «محمد مرسی» رئیس جمهور مصر در پی نشستی که در مقر ریاست جمهوری مصر در قاهره برگزار شد، اظهار داشت: اسرائیل باید موضع ما را مبنی بر مخالفت با حمله به غزه که تاثیر منفی بر امنیت و ثبات منطقه می گذارد، درک کند.
وی با تاکید بر اینکه مصر همراه ملت فلسطین است، افزود: موضع ما در قبال حمله روز گذشته اسرائیل به غزه کاملا واضح است ما قبلا اعلام کردیم در صورت تداوم حملات به غزه سفیر خود را از تل آویو فرا میخوانیم و سفیر اسرائیل در قاهره را نیز احضار میکنیم. من این پیام را هنگام ترک قاهره از سوی سفیر اسرائیل به وی ابلاغ کردم.
مرسی تصریح کرد: همچنین با «نبیل العربی» دبیرکل اتحادیه عرب رایزنی کردم و از وی خواستم در اسرع وقت نشست فوقالعاده ای را در سطح وزیران خارجه کشورهای عربی برگزار کند و به بررسی راههای منع حملات اسرائیل به غزه و حمایت از ملت فلسطین بپردازد.
رئیس جمهور مصر با تاکید بر ضرورت توقف فوری تجاوز اسرائیل به غزه تصریح کرد: مصر در تلاش برای توقف تجاوز اسرائیل به غزه رایزنیهایی را با تمامی طرفهای ذیربط انجام داده است و من در این رابطه با «بان کی مون» دبیرکل سازمان ملل متحد تماس گرفتم و از وی خواستم سازمان ملل در برابر این حملات مسئولیت پذیر باشد و جلوگیری از تکرار تجاوزات اسرائیل به غزه را تضمین کند.
وی افزود: بان کی مون موضع مصر را درک و تاکید کرد که این پیام را به اسرائیل ابلاغ خواهد کرد.
مرسی در ادامه گفت: من همچنین صبح امروز با باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا تماس گرفتم و بر ضرورت توقف حملات اسرائیل و برقراری امنیت و ثبات در منطقه تاکید کردم.
رئیس جمهور مصر اظهار داشت: در این گفتوگو راههای برقراری امنیت و ثبات در منطقه به گونهای که در آینده شاهد مشکلات نباشیم مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
وی در ادامه سخنان خود بر تمایل مصر به توسعه روابط با آمریکا و تمامی کشورهای جهان و مخالفت قاهره با تجاوز به فلسطین و محاصره فلسطینی ها تاکید کرد.
مرسی اعلام کرد: در مورد جلوگیری از تشدید حملات اسرائیل و ادامه تجاوزات علیه فلسطینی ها با آمریکا توافق کردیم.
رئیس جمهور مصر افزود: با «کاترین اشتون» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز که هم اکنون در مصر حضور دارد گفتوگو کردم و خطاب به وی تاکید کردم مصر در انتظار تلاش های واقعی اتحادیه اروپا برای جلوگیری از ناامنی در منطقه است.
براساس تحلیل بسیاری از کارشناسان سیاست خارجی در ایران مصر با اتخاذ تصمیم ضد اسرائیلی می تواند نقش مهمی در برقراری صلح و امنیت در منطقه ایفا کند که اتخاذ این تصمیم نیازمند روحیه ای مقتدر است که به یک مصاحبه و اظهار نظر در این زمینه اکتفا نکند.
پایان پیام/
مصر به عنوان گذرگاه غزه و حایلی میان فلسطین و رژیم صهیونیستی این روزها نقش بسیار مهمی می تواند در آرام شدن جنگ غزه داشته باشد.
کد خبر 197367
نظر شما